× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Fedezzük fel együtt: kirándulás Algyőre

|
2020. augusztus 14. | Napjaink

A koronavírus-járvány miatt idén nyáron előtérbe kerültek a hazai utazások és kirándulások. A szegedma.hu új sorozatában Szeged közvetlen környékét mutatja be néhány fényképpel, amolyan kedvcsinálónak egy hosszabb-rövidebb kiránduláshoz. Első állomásuk Algyő.

A Szegedtől 15 kilométerre fekvő, akár kerékpáron is megközelíthető Algyőn valamivel több mint ötezren laknak.  Neve először Villa Geu névalakban az 1138-ban íródott dömösi prépostság adománylevelében szerepel. A település mai neve bolgár-török eredetű magyar személynévből származik. Győ azonos a Gyeücsa, azaz Géza név szótövével. A 16. század elején tűnt föl az Algew helynév megkülönböztetésül a Tisza folyása szerint feljebb, északabbra alapított Felgyő községtől.

És most lássuk miért is érdemes ellátogatni ide:

Szent Anna templom
A római katolikus templom a 14. században gótikus stílusban épült, majd a 18. században barokk stílusban átépítették. Szent Anna – a Szűzanya édesanya – tiszteletére szentelték.

Faluház
A kulturális és közösségi élet egyik központja. Állandó foglalkozások helyszíne: hagyományőrző néptáncegyüttes, citerások mellett otthont ad számos klub foglalkozásainak, valamint itt a működik a Móra Ferenc Népszínház is.

Tájház
Eredetileg kovácsműhelyként funkcionáló épület a XX. század elejétől Elekes László kovácsmester tulajdonában állt. A több mint százéves, hagyományos parasztházban jelenleg az 1930-as, illetve 1970-es éveket bemutató kiállítást láthatunk.

Ezerjófű Kert
Élőhely szerint mutatja be a gyógy- és fűszernövényeket. A vadon élő, gyűjthető fajtákat, a hazánkban termesztett gyógy- és fűszernövényeket, virágoskertek növényeit, gyümölcsöt termő növényeket, illetve azokat a növényeket is melyek hazánkban nem honosak. Az ismeretterjesztő kert 2015-ben része lett az Algyői Települési Értéktárnak, valamint gyakorlati képzőhelye lett a Szegedi Tudományegyetemnek.

Borbála Gyógyfürdő
Családias, kellemes hangulatú gyógyfürdő mely wellness funkciókkal ellátott élménymedencével és gyógyvizes medencével várja a pihenésre és gyógyulásra vágyókat. Úszómedence és a legkisebbek kedvence – bababarát vízzel üzemeltetett – gyermekpancsoló mellett a wellness részleg finn-, infra-, fény- és aromaterápiás szaunái, gőzkabin, merülő medence, trópusi és dézsazuhany is szélesíti a fürdő kínálatát.

Tisza hullámtéri tanösvény
A hat állomásból álló 2,5 km-es hosszúságú, különleges növényflórája tanősvény kellemes sétára ad lehetőséget a Tisza árterében.

Tisza-parti szabadstrand
A kialakított partszakaszon deszka-sétány, napernyők, strandröplabda pálya, elsősegélynyújtó hely, öltöző, tusoló, illemhely, valamint büfé és kerékpártároló biztosítja a nyugodt pihenést. A rendet és biztonságot úszómester felügyeli.

forrás: www.szegedma.hu

 

További hírek

Ez az év sok szempontból más volt, de egy biztosan nem változott: az emberek szeretnek segíteni.

2021. január 22. | Napjaink Bővebben

Nem tudta megnehezíteni az NB II.-es Le­vendula Hotel FKSE-Algyő az NB I.-ben remeklő MTK Budapest dolgát a női kézilabda magyar kupa 3. fordulójában.

2021. január 17. | Sport Bővebben

Az Önkormányzat D-vitamin csomaggal támogatja a hivatal és intézményeinek dolgozóit. Molnár Áron polgármester elmondta, hogy fontosnak tartja a megelőzést és a szervezetünk támogatását ezekben az időkben.

2021. január 12. | Önkormányzat Bővebben

A tavalyi év nehézségeit nem kell bemutatnunk senkinek, a Fashion Street háza táján is kérdésessé vált, meg fog-e jelenni print magazinunk az évben. A limitált példányszám miatt a legizgalmasabb cikkeinket online is elérhetővé tesszük. Íme az egyik kedvenc anyagunk, egy rendkívül motiváló interjú egy nagyon fiatal, de annál eltökéltebb sportolóval.

2021. január 09. | Sport Bővebben

Utcán hagyott pótkocsinak ütközött egy jármű Algyőn. Ugyan a sofőr figyelmetlensége okozta a bajt, de a nemrégiben történt eset újra rávilágított ar­­ra a problémára a településen, hogy sokan az utcán tárolják a gépjárműveiket, olyan tehergépkocsikat, mezőgazdasági gépeket, pótkocsikat, amelyeknek az utcai tárolása a belterület döntő részén tilos.

2021. január 08. | Napjaink Bővebben

×