× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Ezer jó fű a kertben

|
2015. április 01. | Egészség, életmód
Kilencvenfajta gyógynövény terem az algyői tájház gyógynövénykertjében, amit a helyi Ezerjófű Egyesület lelkes tagsága gondoz. Céljuk, hogy a kert Magyarország második legnagyobb gyógynövénykertje legyen.

Itt a valódi, itt a fű! Sárkány ellen sárkányfű!
– kínálta varázslatos portékáját eladásra a sárkányfűárus a Süsü, a sárkány című örökzöld bábfilmben.

A sárkányfű másik neve a hétköznapi beszédben jobban elterjedt tárkony, amely gyógy- és fűszernövény. Sárkányok ellen talán nem jó orvosság, viszont a teája vesetisztító, epehajtó és étvágyfokozó hatású, és pikáns ízt ad a különböző ételeknek.

Ez a növény is megtalálható többek között az algyői gyógynövénykertben a tájház udvarán: a kapun belépve az ember orrát azonnal megcsapja a borsmenta, a levendula, a medvehagyma, a zsálya és a rozmaring érdekes elegye. A gyógynövénykertben 90 fajta különböző növényt termeszt és ápol az algyői Ezerjófű Egyesület lelkes tagsága.

– Az egyesületet négy éve jegyezték be, de már 2009-től összejártunk néhányan a tájházban, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteket megosszuk egymással. Ezután határoztuk el, hogy létrehozunk egy kis gyógynövénykertet, amihez az önkormányzattól minden támogatást megkaptunk. Most már több ágyásunk is van, amit az öntözőrendszerrel együtt az egyesület férfi tagjai készítettek el – mondta Berek Ágota egyesületi elnök. A bemutatókertben a tavaszi napsütésben lázas munka folyt: az éledező és néhol már virágzó gyógynövények között gazoltak az egyesület tagjai.

A gyógynövénykert két részből áll: a tankertbe csoportokat is fogadnak, akik testközelből ismerhetik meg a különböző növényeket, míg az udvar másik részén termelés folyik, a növényeket leszedik, kiszárítják, és 3 fajta gyógyteát készítenek belőlük. – Nyárra készülünk egy hűsítő teakeverékkel, amelybe mentát, citromfüvet és izzadáscsökkentő zsályát teszünk majd – mondta Berek Ágota.

Az algyői gyógynövénykertbe főként a nagyközség tanyavilágának eldugott zugaiból kerülnek az érdekes növények.

– Az apró bojtorjánról például azt hittük, hogy nincs belőle a környéken, mígnem három év keresés után egy közeli tanya mellett rátaláltunk. Sokszor ülünk biciklire, és bejárjuk a környéket vadon növő gyógynövények után kutatva. A pettyegetett tüdőfüvet ugyanakkor a Dunántúlról szereztük be – magyarázta Berek Ágota. Az egyesület célja, hogy a közeljövőben 150-160 különféle gyógynövényt tudjanak bemutatni a látogatóknak. Ezzel a fajtaszámmal a halimbai után Magyarország második legnagyobb gyógynövénykertjévé szeretnének válni.
 

További hírek

Felelősségteljes, valós alapokon nyugvó gazdálkodás eredményeként az öt éves ciklus végére a gazdasági szempontból országos és nemzetközi szinten is nehéz, több válságelemet tartalmazó körülmény ellenére az Önkormányzat vagyona növekedett.

2024. május 06. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata az önkormányzat tulajdonában lévő pályázatot hirdet az Önkormányzat 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező Algyő belterület 1647 hrsz. alatti ingatlanon található nettó 22 m2 alapterületű felépítmény és 9,04 m2 nagyságú terasz határozatlan idejű hasznosítására.

2024. május 03. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete minden 65 év feletti lakos részére 15.000 forint pénzbeli támogatást ad. Ezzel kapcsolatban semmilyen teendőjük nincs.

2024. május 02. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata a megemelkedett szúnyogszámra való tekintettel szúnyoglárva-irtó tablettával segíti a lakosokat.

2024. május 02. | Gazdaság Bővebben

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

×