× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Ezer jó fű a kertben

|
2015. április 01. | Egészség, életmód
Kilencvenfajta gyógynövény terem az algyői tájház gyógynövénykertjében, amit a helyi Ezerjófű Egyesület lelkes tagsága gondoz. Céljuk, hogy a kert Magyarország második legnagyobb gyógynövénykertje legyen.

Itt a valódi, itt a fű! Sárkány ellen sárkányfű!
– kínálta varázslatos portékáját eladásra a sárkányfűárus a Süsü, a sárkány című örökzöld bábfilmben.

A sárkányfű másik neve a hétköznapi beszédben jobban elterjedt tárkony, amely gyógy- és fűszernövény. Sárkányok ellen talán nem jó orvosság, viszont a teája vesetisztító, epehajtó és étvágyfokozó hatású, és pikáns ízt ad a különböző ételeknek.

Ez a növény is megtalálható többek között az algyői gyógynövénykertben a tájház udvarán: a kapun belépve az ember orrát azonnal megcsapja a borsmenta, a levendula, a medvehagyma, a zsálya és a rozmaring érdekes elegye. A gyógynövénykertben 90 fajta különböző növényt termeszt és ápol az algyői Ezerjófű Egyesület lelkes tagsága.

– Az egyesületet négy éve jegyezték be, de már 2009-től összejártunk néhányan a tájházban, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteket megosszuk egymással. Ezután határoztuk el, hogy létrehozunk egy kis gyógynövénykertet, amihez az önkormányzattól minden támogatást megkaptunk. Most már több ágyásunk is van, amit az öntözőrendszerrel együtt az egyesület férfi tagjai készítettek el – mondta Berek Ágota egyesületi elnök. A bemutatókertben a tavaszi napsütésben lázas munka folyt: az éledező és néhol már virágzó gyógynövények között gazoltak az egyesület tagjai.

A gyógynövénykert két részből áll: a tankertbe csoportokat is fogadnak, akik testközelből ismerhetik meg a különböző növényeket, míg az udvar másik részén termelés folyik, a növényeket leszedik, kiszárítják, és 3 fajta gyógyteát készítenek belőlük. – Nyárra készülünk egy hűsítő teakeverékkel, amelybe mentát, citromfüvet és izzadáscsökkentő zsályát teszünk majd – mondta Berek Ágota.

Az algyői gyógynövénykertbe főként a nagyközség tanyavilágának eldugott zugaiból kerülnek az érdekes növények.

– Az apró bojtorjánról például azt hittük, hogy nincs belőle a környéken, mígnem három év keresés után egy közeli tanya mellett rátaláltunk. Sokszor ülünk biciklire, és bejárjuk a környéket vadon növő gyógynövények után kutatva. A pettyegetett tüdőfüvet ugyanakkor a Dunántúlról szereztük be – magyarázta Berek Ágota. Az egyesület célja, hogy a közeljövőben 150-160 különféle gyógynövényt tudjanak bemutatni a látogatóknak. Ezzel a fajtaszámmal a halimbai után Magyarország második legnagyobb gyógynövénykertjévé szeretnének válni.
 

További hírek

A Süli András Művészeti és Irodalmi Alkotói Kör pályázatot hirdet, Algyő Nagyközség Önkormányzata, valamint a Gyevikult Nkft. támogatásával: JELEK 2024 Irodalmi Pályázat címmel.

2024. február 22. | Kultúra Bővebben

Az elmúlt hétvégén rendezte meg a Barátság Sportegyesület az idei Barátság Kupa Országos Nyílt ITF Taekwon-do versenyt Battonyán. A viadalra 31 klub több mint 230 versenyzője adta le a nevezését, köztük az Algyői Sportkör ITF Taekwon-do Szakosztályának sportolói is.

2024. február 21. | Sport Bővebben

A Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre és az Algyői Könyvtár tavaly októberben meghirdetett közös pályázata sikeresen lezárult, 173 művet küldtek az alkotók. Az Amikor a toll kibicsaklik című irodalmi és grafikai pályázatot Ménesi Lajosné értékelte.

2024. február 20. | Kultúra Bővebben

Magyar Kultúra Napja és a Faluház 30. születésnapja alkalmából kiállítás

2024. február 16. | Kultúra Bővebben

Ahogy a mondás is tartja, ápolnunk kell az örökségünket, hogy jövőnk legyen. Vannak, akik ezt a mindennapokban teszik munka és család mellett. Laukó Ivettnek a népviseletek lettek a szerelmei és kezei közül fantasztikus alkotások kerülnek ki, amelyek amellett, hogy gyönyörűek, a múltunkat, a kultúránkat őrzik.

2024. február 15. | Kultúra Bővebben

×