× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Európai autómentes nap Algyőn is

|
2010. szeptember 22. | Napjaink

Az Európai Mobilitási Hét (EMH) a fenntartható városi és települési közlekedésért minden évben szeptember 16-22.-e között megrendezett kampány az európai városi hálózatok szervezésében és az Európai Bizottság Környezetvédelmi és Főigazgatósága támogatásával. 

A kampány célja az európai önkormányzatok ösztönzése a fenntartható közlekedést szolgáló intézkedések bevezetésére, valamint arra, hogy a helyi lakosok, civil szervezetek, vállalkozók figyelmét felhívják a környezettudatos viselkedésre, valamint a gépkocsin kívüli egyéb közlekedési eszközök használatára.

A nemzetközi Karta aláírásával, valamint a 177/2010. (VI. 28.) Kt. határozat értelmében a 2010-es évben Algyő Nagyközség is csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez.

Az esős idő ellenére nagy sikerrel vette kezdetét az Európai Mobilitási Hét algyői programsorozata 2010. szeptember 18-án. Az Algyői Általános Iskola és a Szivárvány Óvoda gyermekei és tanulói figyelemfelkeltő plakátokat és a „Közlekedj okosabban, élj egészségesebben!” idei mottó jegyében gyermekrajzokat készítettek, melyek a faluház előcsarnokában és a Gyevi Patikában tekinthetők meg.

A szombati kerékpártúrán az Algyői Nőegylet tagjai, a Szivárvány Óvoda Katica Csoportja, szülők, érdeklődők vettek részt. A faluház szervezésében: az Egészség- és életmód napon pedig egész nap szűrővizsgálatokkal, szakmai előadásokkal várták a gyógyulni vágyókat.
A rendezvénysorozat folytatódik, a tervezett programok:

2010. szeptember 22. szerda – EURÓPAI AUTÓMENTES NAP

  • reggel – szemétszedés a főtéren, a faluház környékén az ESZI GYEJÓ szervezésében (Harcsás Gizella)
  • 10-15 óra – LAKOSSÁGI FELHÍVÁS: „Algyő legérdekesebb biciklije” – települési kerékpár szépségverseny hirdetése a lakosság, civil szervezetek körében. A kiállítás helyszíne: a faluház előtti parkoló. Eredményhirdetés: 15 óra.
  • 12-15 óra – rendhagyó testnevelés órák és kerékpáros ügyességi versenyek a faluház előtti parkolóban (Algyői Általános Iskola)
  • 13-14 óra –ügyességi és traffipax-os kerékpáros gyorsasági verseny a Csongrád Megyei Főkapitányság munkatársainak bevonásával (Csongrád Megyei Főkapitányság, Szegedi Rendőrkapitányság)
  • 14 órától – masszázsnap a faluházban! Frissítő svédmasszázs előzetes bejelentkezés a faluházban személyesen, vagy az alábbi telefonszámokon: 62/517-172.
  • 14-18 óra – kajak-kenu bemutatózás és evezés, a kajak-kenu sportág kipróbálása az Algyői Sportkör Kajak-Kenu Szakosztályának szervezésében a Gyevi Tavon (a 47-es számú főút mellett). Előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségek valamelyikén: Kopaszné Demeter Irén: 20/979-2212, kajakalgyo@invitel.hu (Algyői Sportkör Kajak-Kenu Szakosztály, Kopaszné Demeter Irén, Kopasz Péter)
  • 14-18 óra – horgászbemutató az Algyői Természetvédő Horgász Egyesület kezelésében lévő Gyevi Tónál (a 47-es számú főút mellett). Horgászfelszerelés szükséges! (Algyői Természetvédő Horgász Egyesület, Karasz Béla).
  • 15.00 óra – Lakossági kérdőívek sorsolása és ajándéktárgyak átadása a faluházban (Gyevi Patika)
  • 15.30 óra – A programsorozat zárása, köszönetnyilvánítás a faluház előcsarnokában.
  • 16 óra – A „Virágos Algyőért!” fotópályázat ünnepélyes megnyitója a faluház előcsarnokában. (Katona Antal ügyvezető igazgató, GYEVIÉP NKFT.)
  • 16 óra –Életreform Klub (Algyői Faluház, kisterem)
  • 17-19 óra – Pálinkó Lujza Tánciskola bemutató óra, Algyői Faluház, színházterem (Pálinkó Lujza és Lengyel Zoltán)

A programsorozaton részt vevők szeptember 18-án szombaton és 22-én szerdán ingyenes belépőjeggyel látogathatják az algyői Borbála Fürdőt! (GYEVITUR KFT. – Borbála Fürdő, Márton Mária és Zsura Zoltán)

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják! INFO: www.algyo.hu.
Szervező: Algyői Faluház, Könyvtár és Tájház (a 177/2010. (II. 28.) Kt határozat értelmében), T.: 62/517-172, www.algyofaluhaz.hu, faluhaz@algyoktv.net

Koordinátor: Bereczné Lázár Nóra közoktatási, ifjúsági és sportreferens, Polgármesteri Hivatal, Algyő, T.: 62/517-517/132, nora.kozoktatas@algyo.hu, www.algyo.hu

Rossz idő esetén a kültéri programok elmaradnak!

A Mobilitási Hét teljes időtartama alatt 2010. szeptember 16-22. között ingyenes a kerékpárszállítás a MÁV-START Zrt. és a GySEV Zrt. vonalain, azokon a járatokon, ahol egyébként van kerékpár-szállítási lehetőség. A kedvezmény igénybe vételéhez díjmentes kerékpárjegyet kell váltani a pénztáraknál.

Forgalmival a vasútra! – akció. Az Európai Autómentes Napon, 2010. szeptember 22-én a MÁV-START Zrt. és a GySEV Zrt. járatain a forgalmi engedély felmutatásával ingyen lehet utazni, regisztrációs jegy váltása nélkül. A feláras vonatokon a kedvezmény a menetjegyre vonatkozik, hely- és pótjegy váltása tehát kötelező.

A Bringázz a munkába! (BAM!) kampány a Magyar Kerékpárosklub szervezésében valósul meg. Bővebb információ: www.kerekparosklub.hu.

Hivatalos info és honlapajánló: www.nfm.gov.hu, www.mobilityweek.eu

 

További hírek

Második alkalommal került megrendezésre Algyőn a Finta János Emlékverseny. Az Algyői SK Asztalitenisz szakosztálya szervezte az eseményt, ahol vendégcsapat volt a Pincehelyi Asztalitenisz szakosztály.

2024. május 16. | Sport Bővebben

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Magánbiztonsági és Önkormányzati Tanszék május 15-én ünnepelte 10 éves fennállását. Algyő biztonsága, a megfelelő intézkedések tervezése érdekében Dr. Füzesy István alpolgármester közreműködésével folyamatosan együttműködünk a Tanszékkel.

2024. május 16. | Rendőrség Bővebben

Gerendáson rendezte meg a Spárta Taekwon-do Klub a VII. Fehér Kupa és VII. Spárta Kupa nevű ITF Taekwon-do versenyt, melyen a Csongrád és Békés megyéből érkező klubok mellett, az Algyői Sportkör ITF Taekwon-do szakosztálya is 5 versenyzővel képviseltette magát.

2024. május 15. | Sport Bővebben

Algyőn a horgásztavakon került megrendezésre Sarok Krisztián és az Önkormányzat szervezésében 2024 május 11-én szombaton az első Családi horgászverseny.

2024. május 14. | Sport Bővebben

Az Algyői horgásztavak halállománya ismét szép háromnyaras potykákkal bővült. Reméljük az újoncok jól megmozgatják az I-es és II-es tavak törzsállományát. A hétvégi versenyen szép fogást és sok örömöt okozhat a családoknak, illetve vasárnaptól minden horgászni vágyónak.

2024. május 10. | Gazdaság Bővebben

×