× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Épülhet az új bölcsőde

|
2020. augusztus 24. | Oktatás

Két pályázatot is nyert a napokban az algyői önkormányzat, ami azt jelenti, hogy megkezdhetik az új bölcsőde építésének előkészítését. A tervek szerint hatvan gyereknek lesz majd hely az épületben, amiben egy konyhát is kialakítanak.

– Az új bölcsőde engedélyes tervei már megvannak, most, hogy nyertünk a pályázatokon, a kiviteli terveket is el lehet ké­­szíttetni – mondta a Délmagyarországnak Molnár Áron, a település polgármestere.

Az algyői önkormányzat a napokban kapta meg az értesítést a Pénzügyminisztérium egyik államtitkárságától, hogy nyertek a „Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése” című pá­­lyázaton csaknem 450 millió forintot. Mivel egy másik, szintén a Pénzügyminisztériumhoz beadott pályázatuk is sikeres volt, így elindulhat az új bölcsőde építésének előkészítése.

Jövőre kész lehet

Molnár Áron azt is elmondta, hogy az építésre nyílt közbeszerzést kell kiírniuk, és re­méli, hogy ez még ebben az évben megtörténik, és győztest is hirdethetnek. Ha minden a legjobb ütemben halad, akkor jövő év végére akár meg is épülhet az új bölcsődeépület.

Algyőn a bölcsődés korú gyermekek száma az elmúlt 5 évben 14 százalékkal nőtt, ráadásul az önkormányzat az elkövetkezendő években a tendencia további javulására számít a kormány gyermekvállalás feltételeinek javítását szolgáló intézkedéscsomagja révén.

Egyre több a gyerek

A polgármestertől azt is megtudtuk, a délnyugati lakópark építésével ez a folyamat még nagyobb lendületet kapott a községben, így a bölcsődei fé­­rőhelyek iránti igény is megnövekedett.

A jelenlegi 36 férőhelyes böl­­csődét már kinőtték, tavaly férőhelyhiány miatt 123 gyermeket nem tudtak felvenni. Az ingatlan bővítésére a területi adottságok miatt nincs lehetőség, ezért új épületet kell felhúzni a Tiszavirág utcában, szemben az általános iskolával. Így a jelenlegi bölcsődeépületet az óvoda kapná meg, hiszen ott is szükség van a bővítésre a növekvő gyereklétszám miatt.

környezetvédelem

Az új épületben öt, egyenként 12 férőhelyes csoportszoba lesz, valamint a bölcsőde mű­­ködéséhez elengedhetetlen me­­legítőkonyhát és egyéb ki­­szolgálóhelyiségeket is kialakítanak.

Figyelnek a környezetvéde­lemre is, a tervek szerint a te­­tőn napelemeket helyeznek el, azzal fedezik majd részben a bölcsőde villamosenergia-fogyasztását. Levegő-víz hőszivattyút is beszereznek, a használati meleg víz előállítását azzal oldanák meg.

forrás: www.delmagyar.hu

 

További hírek

A Vöröskereszt helyi szervezetében végzett példaértékű munkájáért vehetett át oklevelet Gonda Károlyné. Úgy véli, ez a díj az egész csoportot megilleti, hiszen csakis közösen tudnak ennyi mindent tenni a rászorultakért, valamint a szponzoraiknak köszönhetően.

2020. október 23. | Napjaink Bővebben

Algyő–Kiskundorozsma 4–0 (2–0)

2020. október 22. | Bővebben

Algyőnek számos olyan lakosa volt az idők folyamán, akik hírét vitték községünknek. Tehetségükkel, munkájukkal és odaadásukkal példát állítva mindenki elé. Egy elhivatott algyői fiatalember is erre az útra lépett, és hétről hétre méretteti majd meg magát a TV2 Dancing with the Stars – Mindenki táncol című műsorában...

2020. október 20. | Napjaink Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete pályázatot hirdet az Algyő, Búvár u. 9. emelet 6. szám alatt megüresedő költségalapú bérlakás legfeljebb 5 évre történő bérbeadására.

2020. október 19. | Önkormányzat Bővebben

Régi edények és különböző használati tárgyak, de még a nyolcvanas évekből származó Grundig tévé is van abban – a hétvégén átadott – algyői Látványraktárban, aminek a tájházban találtak helyet.

2020. október 19. | Kultúra Bővebben

×