× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Élő adventi naptár Algyőn – minden nap ünneplőbe öltözik egy ablak

|
2020. december 16. | Napjaink

Különleges kezdeményezés indult útjára idén a nagyközségben. A szemfüles algyőieknek igazi csodában lehet része minden este 23 napon keresztül.

Néhány évvel ezelőtt útjára indult egy kezdeményezés Solymárról, amelynek célja, hogy élővé varázsolják az adventi naptárat. Vagyis napról-napra a településen mindig egy másik lakóháznak az ablaka öltsön karácsonyi díszt, és villanjon fel abban az adott naphoz kapcsolódó szám.

Csongrád-Csanád megyében az elmúlt években már több község és város is átvette ezt a kezdeményezést, idén először pedig Algyőn is megszervezi Boldizsár Attiláné Marika és Kocsisné Kukk Ildikó, a Gyevi Art Kulturális Egyesület tagjai hagyományteremtő szándékkal.

A szervezők elmondták, december elsejétől 23-ig minden nap valahol megjelenik egy kivilágított szám a feldíszített ablakban. A díszítés bármilyen lehet, de nem harsogó kirakatokat várnak, hanem a család ízlésének, szokásainak megfelelőt.

Kiderült, az algyőiek vegyesen fogadták a lehetőséget, volt, aki visszautasította a megkeresést, de olyan is akadt, aki első szóra csatlakozott, így végül meglett mind a 23 ablak készítője. Hogy ki melyik napra dekorál, azt titkos sorsolás útján döntötték el, ugyanis az, hogy mikor és hol látható majd az ünnepi ablak, az titokban marad, mindenkinek szemfülesnek kell lennie, hogy ráleljen a csodára. Így még a csatlakozók sem tudják, hogy társaik mikorra készülnek.

A Facebookon létrehoztak egy eseményt és egy csoportot is Élő adventi ablakok Algyőn néven, itt lehet csatlakozni a napi ablak kereséséhez. A csoportban minden este találós kérdést tesznek közzé, abból derülhet ki, hogy melyik utcában kell másnap az ablakot felkutatni.

Akár családdal, barátokkal is útra lehet majd kelni a keresésre, de csakis este 8 óra előtt. A szervezők elmondták, már hallottak olyan fiatalokról, akik minden nap csoportosan járják majd a községet, hogy „kinyissanak” jelképesen egy ablakot a naptárban.

Marika és Ildikó azt reméli, hogy ezzel még meghittebbé, hangulatosabbá tudják tenni a karácsonyra való készülődést, és az útrakelők karácsonyi dalokat énekelnek majd keresés közben, valamint feleleveníthetik az ünnephez kapcsolódó emlékeiket.

„A családoknak, gyerekeknek jó program, és igazi ráhangolódás a karácsonyra. Arról a látványról meg nem is beszélve, ami szenteste vár majd ránk, amikor az összes ablak világít és beragyogja az éjszakát” – írták a Facebookon.

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×