× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Élő adventi naptár Algyőn – minden nap ünneplőbe öltözik egy ablak

|
2020. december 16. | Napjaink

Különleges kezdeményezés indult útjára idén a nagyközségben. A szemfüles algyőieknek igazi csodában lehet része minden este 23 napon keresztül.

Néhány évvel ezelőtt útjára indult egy kezdeményezés Solymárról, amelynek célja, hogy élővé varázsolják az adventi naptárat. Vagyis napról-napra a településen mindig egy másik lakóháznak az ablaka öltsön karácsonyi díszt, és villanjon fel abban az adott naphoz kapcsolódó szám.

Csongrád-Csanád megyében az elmúlt években már több község és város is átvette ezt a kezdeményezést, idén először pedig Algyőn is megszervezi Boldizsár Attiláné Marika és Kocsisné Kukk Ildikó, a Gyevi Art Kulturális Egyesület tagjai hagyományteremtő szándékkal.

A szervezők elmondták, december elsejétől 23-ig minden nap valahol megjelenik egy kivilágított szám a feldíszített ablakban. A díszítés bármilyen lehet, de nem harsogó kirakatokat várnak, hanem a család ízlésének, szokásainak megfelelőt.

Kiderült, az algyőiek vegyesen fogadták a lehetőséget, volt, aki visszautasította a megkeresést, de olyan is akadt, aki első szóra csatlakozott, így végül meglett mind a 23 ablak készítője. Hogy ki melyik napra dekorál, azt titkos sorsolás útján döntötték el, ugyanis az, hogy mikor és hol látható majd az ünnepi ablak, az titokban marad, mindenkinek szemfülesnek kell lennie, hogy ráleljen a csodára. Így még a csatlakozók sem tudják, hogy társaik mikorra készülnek.

A Facebookon létrehoztak egy eseményt és egy csoportot is Élő adventi ablakok Algyőn néven, itt lehet csatlakozni a napi ablak kereséséhez. A csoportban minden este találós kérdést tesznek közzé, abból derülhet ki, hogy melyik utcában kell másnap az ablakot felkutatni.

Akár családdal, barátokkal is útra lehet majd kelni a keresésre, de csakis este 8 óra előtt. A szervezők elmondták, már hallottak olyan fiatalokról, akik minden nap csoportosan járják majd a községet, hogy „kinyissanak” jelképesen egy ablakot a naptárban.

Marika és Ildikó azt reméli, hogy ezzel még meghittebbé, hangulatosabbá tudják tenni a karácsonyra való készülődést, és az útrakelők karácsonyi dalokat énekelnek majd keresés közben, valamint feleleveníthetik az ünnephez kapcsolódó emlékeiket.

„A családoknak, gyerekeknek jó program, és igazi ráhangolódás a karácsonyra. Arról a látványról meg nem is beszélve, ami szenteste vár majd ránk, amikor az összes ablak világít és beragyogja az éjszakát” – írták a Facebookon.

 

További hírek

Ez az év sok szempontból más volt, de egy biztosan nem változott: az emberek szeretnek segíteni.

2021. január 22. | Napjaink Bővebben

Nem tudta megnehezíteni az NB II.-es Le­vendula Hotel FKSE-Algyő az NB I.-ben remeklő MTK Budapest dolgát a női kézilabda magyar kupa 3. fordulójában.

2021. január 17. | Sport Bővebben

Az Önkormányzat D-vitamin csomaggal támogatja a hivatal és intézményeinek dolgozóit. Molnár Áron polgármester elmondta, hogy fontosnak tartja a megelőzést és a szervezetünk támogatását ezekben az időkben.

2021. január 12. | Önkormányzat Bővebben

A tavalyi év nehézségeit nem kell bemutatnunk senkinek, a Fashion Street háza táján is kérdésessé vált, meg fog-e jelenni print magazinunk az évben. A limitált példányszám miatt a legizgalmasabb cikkeinket online is elérhetővé tesszük. Íme az egyik kedvenc anyagunk, egy rendkívül motiváló interjú egy nagyon fiatal, de annál eltökéltebb sportolóval.

2021. január 09. | Sport Bővebben

Utcán hagyott pótkocsinak ütközött egy jármű Algyőn. Ugyan a sofőr figyelmetlensége okozta a bajt, de a nemrégiben történt eset újra rávilágított ar­­ra a problémára a településen, hogy sokan az utcán tárolják a gépjárműveiket, olyan tehergépkocsikat, mezőgazdasági gépeket, pótkocsikat, amelyeknek az utcai tárolása a belterület döntő részén tilos.

2021. január 08. | Napjaink Bővebben

×