× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Elfogadták a költségvetést, döntöttek a civil szervezetek támogatásáról

|
2022. március 10. | Önkormányzat

Nyílt ülésen 23 napirendi pontot tárgyalt meg az algyői képviselő-testület februári rendes ülésén. Elfogadták az idei költségvetést, több mint 3 milliárd forintból gazdálkodnak idén, illetve a rendezési terv módosításáról is tárgyaltak.

Az előterjesztésből kiderül, hogy 3 milliárd 91 millió 251 ezer forint bevételi és kiadási főösszeggel gazdálkodhat idén Algyő. Az ülésen Molnár Áron polgármester hangsúlyozta, hogy továbbra is stabil a bevételi és a kiadási oldal, de nagy munka volt az egyensúly megteremtése. Ennek legfőbb oka a kiszámíthatatlan környezet, hiszen a legnagyobb bevételi forrást jelentő iparűzési adó (IPA) kiszámíthatatlan. Jelenleg 900 millió forintos IPA-bevétellel számol az önkormányzat, amelyből 50 milliós adókockázati tartalékot is képeztek. Erre azért van szükség, hogy amennyiben visszafizetésekre lesz szükség, ebből a keretből tudják megoldani. A tervezés nehézségével kapcsolatban kifejtette, hogy bár márciusban, majd májusban látszik, miként is alakul a bevételi oldal, de végül szeptemberre derül csak ki, hogy mennyi iparűzési adó érkezik a kasszába.

Több normatíva érkezik idén

Elmondta, változás a tavalyi évhez képest még, hogy az állami normatívák összege emelkedést mutat, mind az általános működés, mind pedig a köznevelési szférában, így azt lehet mondani, hogy 400 millió fölötti összeg érkezik idén.
Csökkent a Algyő által fizetendő szolidaritási adó mértéke is, míg tavaly 370 millió fölött volt, idén 311 millióval tervezték a költségvetésben. A polgármester rámutatott, ez egyfelől nézve jó, hiszen kevesebb pénzt kell fizetni, ám ennek az az oka, hogy csökkent az adóerőképessége a településnek. Megjegyezte, azt várják, hogy megszüntessék ezt az adónemet, mert jelentős kiadás a nagyközség életében.
Tartalékokat is képeztek, az általános tartalék 36 millió, míg a fejlesztési céltartalékba 32 milliót különítettek el. A településvezető emlékeztetett, látszik, hogy azok a pluszforrások, amelyeket megszokhattak az algyőiek az önállóvá válás óta, bizony kopnak. Most ki van Algyő szolgáltatva a pályázatoknak is, és persze nyernek is a kiírásokon, de korábban a saját forrásaikat felhasználva dönthettek a fejlesztésekről. Molnár kiemelte azt is, hogy néhány éve takarékoskodás jellemzi a költségvetést, és ezt próbálják úgy megvalósítani, hogy a színvonal ne csökkenjen – legyen szó a z intézményekről vagy éppen a cégekről.

Szavaztak a civilek támogatásáról

A testületi ülésen megköszönték a helyi civil szervezetek tavalyi munkáját, egyúttal a polgármester azt kérte, hogy beszámolóik elkészítésénél legyenek körültekintőbbek. A testület egyhangúlag támogatta, hogy ettől az évtől dupla elszámolást készítsenek a szervezetek, az elsőt november közepéig kell benyújtani, így lesz elegendő idő az esetleges korrekciókra január végéig.

Tizenhat szervezetet támogat idén anyagilag az önkormányzat az alábbi összegekkel: Algyői Általános Iskola Alapítvány 300 ezer; Algyői Faluvédő Polgárőr Egyesület 600 ezer; algyői Gazdakör 50 ezer; Algyői Nőegylet 500 ezer, azon belül az Algyői Borbarátok 50 ezer; Algyői Szőke Tisza Nyugdíjas Klub 800 ezer; Boldog Gyermekkor Alapítvány 200 ezer; Gyevi Art Kulturális Egyesület 500 ezer; Magyar Vöröskereszt helyi alapszervezete 200 ezer; Magyarországi Montessori Egyesület Dél-Alföldi Területi Kör 100 ezer; Algyői Hagyományőrző Citerazenekar 200 ezer, Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Algyői Csoport 300 ezer; Gyeviek Baráti Köre 300 ezer; Algyői Kutyás Egyesület 100 ezer; ALTE és azon belül a Running Algyő és az Algyői Borbarátok férfi csoportja 400 ezret kap; Reakció Ifjúsági Közösség 450 ezer, míg az Algyői Off-Road Club Sportegyesület 200 ezer forint támogatást kap.

Egy évig még marad az ifjúsági alap

Kisebb vita az ifjúsági alap körül alakult ki, annak megszüntetését Torma Tibor ellenezte, mondván ha megszüntetik, akkor csak a Reakció Ifjúsági Közösség marad az érintett korosztálynak, ám ennél többre lenne szükség szerinte Algyőn. Emlékeztetett, hogy az elmúlt években készült ifjúsági koncepció, és abban az esetben támogatná az alap későbbi megszüntetését, ha semmilyen előrelépés nem történik.
Molnár Áron megjegyezte, nem az alap meglétén múlik, hogy lesz-e ifjúsági önkormányzat a településen, és azt érzi, hogy a hivatal nagyobb elánnal vágott bele ebbe a feladatba, mint maga az érintett korosztály. Kiss Róbert is azt javasolta, hogy várjanak még egy évet az alap megszüntetésével. A szavazáskor nem kapott többséget az ifjúsági alap megszüntetése, a benne lévő  pénz átcsoportosítását viszont egyhangúlag támogatták.

A sportszervezeteknek is jut forrás

Mint ismert, Algyőn két önkormányzati tulajdonú sportlétesítmény van, az edzőterem és a sportközpont, ezeket korábban a település cége, a Gyeviép Nkft. üzemeltette, ám tavaly – költséghatékonysági szempontok miatt – ezek átkerültek az Algyői Sportkörhöz. Az ülésen elhangzott, beváltak az előzetes remények, a Sportkör nagyságrendekkel kisebb támogatási igényt nyújtott be erre az évre. Ez 25 millió forint, amelyből bérleti díjat is fizetnek a Gyeviépnek 3 milliót. A Településfejlesztési és Üzemeltetési Bizottság javaslatát Balázs Zsolt elnök tolmácsolta, amely szerint a Gyeviéphez befolyó bérleti díjat a társaság a sportlétesítmények karbantartására fordítsa.
Az Algyői Úszó- és Vízisport Egyesület erre az évre 1,2 milliót kért és kapott, akárcsak az Algyői Vízisport Egyesület.

Átdolgozzák a rendezési tervet

A rendezési terv módosítása is szerepelt a napirendi pontok között, mivel olyan folyamatok látszanak, amelyek a településkép megváltozását vetítik előre.
Ezzel kapcsolatban Molnár Áron azt mondta, a jelenlegi szabályozás nem védi kellőképpen a település jellegét. A nagyközség ugyanis felkapott, az ingatlanok tekintetében üzletileg is, így több olyan fejlesztést kellett engedélyezni, amelyek nem biztos, hogy a település falusias jellegét megtartó folyamatot prognosztizálnak. Egy befektetőnek ugyanis jó megoldás, ha viszonylag kis telekre többlakásos ingatlant épít, ám a polgármester szerint nem biztos, hogy szerencsés egy „kis belvárost” felhúzni például a Sövény utcában.
A tervezett módosítások az új építésű ingatlanokra vonatkozhatnak majd, a meglévőket természetesen nem érintik. Ezek között szerepel például a jelenlegi minimum 20 százalékos zöldterületarány 30 százalékra történő emelése, de kikötnék azt is, hogy 1000 négyzetméteres teleknagyság esetében csak 1 lakófunkciójú ingatlant lehetne építeni, a legkisebb kialakítható telekméretet 500-ról 720 négyzetméterre emelnék meg, ezen felül előírás lenne az is, hogy a gépkocsibeállót a telken belül kellene kialakítani, hogy ne a közterületet foglalják el a parkoló autók. A testület tagjai egyhangúlag támogatták az előterjesztést, így megkezdődhet a rendezési terv átdolgozása.

Két időpontban is lesznek Egészséghetek

Májusban és októberben is Egészségheteket rendeznek Algyőn, az elsőt május 2-ától 15-éig, míg októberben 17-étől egészen 30-áig várják majd szűrővizsgálatokra és az egyéb kísérőprogramokra a lakosságot. Urológiai, érsebészeti, nőgyógyászati, szemészeti, bőrgyógyászati vizsgálatokat terveznek, továbbá hasi/pajzsmirigy ultrahangot és hallásvizsgálatot. A célra elkülönített keret terhére pótnapokat is tudnak szervezni, amennyiben igény lesz rá.

kapcsolódó anyagok: 2022.02.24. Testületi ülés VIDEÓ

 

További hírek

2023. augusztusában a Horgásztavak üzemeltetését a Gyeviép Nkft. vette át. A vízmennyiség és a környezet javítása érdekében akkor jelentős munkálatok indultak meg, amelyet vízügyi és halgazdálkodási szakemberek segítettek.

2024. március 28. | Önkormányzat Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00954-2/2024. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2024. március 30. – 2024. április 19-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2024. március 27. | Gazdaság Bővebben

A Magyar Vöröskereszt "Tedd a jót!" algyői alapszervezete húsvéti csomagosztást szervezett 2024. március 26-án. Az előre elkészített adományokkal 20 családnak tették szebbé az ünnepét, hiszen vannak, akik nehezen engedhetik meg maguknak a húsvéti finomságokat.

2024. március 27. | Napjaink Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete nem támogatja az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola vezetője és a Szegedi Tankerületi Központ intézményi átszervezési törekvését.

2024. március 27. | Önkormányzat Bővebben

A Bartók Béla utcai és a Piac téri játszóterek új elemmel bővültek a gyerekek nagy örömére. Mind a két helyen drótkötélpályát alakított ki és épített meg a Gyeviép Nkft. A fejlesztésre 3,5 millió forintot költött Algyő Nagyközség Önkormányzata.

2024. március 26. | Önkormányzat Bővebben

×