× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Egyedülálló módon tárja fel az algyői családok múltját

|
2021. február 22. | Napjaink

Hogyan és miből éltek az algyői családok 250 évvel ezelőtt? Ki kivel kötött házasságot? Hány gyerekük született? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Dományházi Edit algyői könyvtárvezető. Kutatómunkájának eredményét rendszeresen közzéteszi a könyvtár közösségi oldalán.

Algyő határvonala egykor a mai Ópusztaszerig ért, ahonnan a Csongrádra vezető út mentén csárda állt, amely a vele szemben álló Szent Fe­renc-szoborról kapta a nevét. Bálint Sándor írása szerint a legenda úgy tartja, hogy a szobornak egy juhász vetett véget, ugyanis mielőtt betért volna a csárdába, ráakasztotta a szűrét, de mire kiért, az eltűnt, ezért mérgében botjával lefejezte a kőszobrot. Az eset után a szobrot elásták, és a sándorfalvi temetőből engesztelésül feszületet hoztak a helyére. Hor­­váth Ferenc muzeológus írásából derült ki, hogy a szegedi Móra Ferenc Múzeum mun­­katársai megtalálták a szobrot, amit kiástak, és elhelyezték a múzeum kőtárában.

– Arról, hogy kik és mikor állították a szobrot, mostanáig nem volt információ, de az al­győi anyakönyvekben talált latin nyelvű bejegyzésből fény derült a szobor eredetére: 1752-ben emelték, annak az algyői gazdatisztnek a költségén, aki elűzte a reformátusokat Algyőről, felszentelését pedig a szegedi minorita rendház főnöke végezte július 19-én. Az ilyen apró felfedezések teszik izgalmassá a kutatást – mesélte a könyvtárvezető.

9600 család

Dományházi Edit elsősorban azért böngészi a régi dokumentumokat, mert érdekli, hogyan éltek, mivel foglalkoztak az al­­győi családok. Lapunknak elmondta, a megyei levéltártól megkapta az algyői uradalom 1786-os földadókönyvét, amely beszédes gazdasági adatokat tartalmaz a házszámok szerint nyilvántartott adófizető lakókról. Emellett 1500 anyakönyvi oldalt dolgozott fel és épített adatbázissá, így 9600 helyi család 55 ezer életeseményéről van adata.

Így tudta meg többek között, hogy az 50-es szám alatt Pataki Mihály lakott feleségével, Szántó (alias Nagy) Zsuzsanná­val, ők 1758-ban házasodtak Algyőn, és 6 gyermekük született. Teljes 8 telekrészen gazdálkodtak, búzát, dohányt és káposztát is termesztettek.

Gazdálkodó algyőiek

A dokumentumokból kiderül, hogy Algyőn akkoriban mindenki termesztett valamit, és a legszegényebbeknek is volt legalább egy káposztaföldjük. A gazdák 70 százaléka pedig szőlőt is birtokolt. Az udvar nagyságát négyszögölben, a termőterületekét ölben adták meg. A településen az udvarok és a kertek változó méretűek voltak: az udvarok mérete 30–600 négyszögölig terjedt, a kerteké pedig 140–400 négyszögölig.

Helyiek segítségét kéri

A könyvtárvezető a szabadidejében kiderített érdekességeket minden szombaton közzéteszi a könyvtár Facebook-oldalán. Így hétről hétre újabb családok életét mutatja be. Tervezi, hogy mindezt egy könyvben is összefoglalja, de a kutatómunka 2 évig még biztosan eltart.

Dományházi Edit most arra kéri a helyieket, hogy ha van bármilyen régi fotójuk, dokumentumuk, keresztlevelük vagy telekkönyvi kivonatuk, ami algyői családokról mesél, vigyék el hozzá, hiszen ezek is segítenek megismerni a családok múltját.

forrás: www.delmagyar.hu (Kiss Anna)

 

További hírek

2023. augusztusában a Horgásztavak üzemeltetését a Gyeviép Nkft. vette át. A vízmennyiség és a környezet javítása érdekében akkor jelentős munkálatok indultak meg, amelyet vízügyi és halgazdálkodási szakemberek segítettek.

2024. március 28. | Önkormányzat Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00954-2/2024. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2024. március 30. – 2024. április 19-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2024. március 27. | Gazdaság Bővebben

A Magyar Vöröskereszt "Tedd a jót!" algyői alapszervezete húsvéti csomagosztást szervezett 2024. március 26-án. Az előre elkészített adományokkal 20 családnak tették szebbé az ünnepét, hiszen vannak, akik nehezen engedhetik meg maguknak a húsvéti finomságokat.

2024. március 27. | Napjaink Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete nem támogatja az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola vezetője és a Szegedi Tankerületi Központ intézményi átszervezési törekvését.

2024. március 27. | Önkormányzat Bővebben

A Bartók Béla utcai és a Piac téri játszóterek új elemmel bővültek a gyerekek nagy örömére. Mind a két helyen drótkötélpályát alakított ki és épített meg a Gyeviép Nkft. A fejlesztésre 3,5 millió forintot költött Algyő Nagyközség Önkormányzata.

2024. március 26. | Önkormányzat Bővebben

×