× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Egy éve hússzal az algyői Tisza-hídon

|
2012. január 22. | Napjaink

A Magyar Közút Zrt. szerint egy 2004-es, 120 millió forintos hibás felújítás okozza a híd kátyúsodását. Mínuszokban az aszfaltból 20–50 centis darabokat szakítanak ki a járművek, ezért kell a sebességkorlátozás.

Egy éve 20 kilométer/órás sebességkorlátozás lassítja az algyői Tisza-híd forgalmát. Oka: 2011 januárjában közel 15 méter hosszan, több szakaszban felfagyott az aszfalt, az útra került darabok egyetlen éjszaka alatt négy anyagi káros balesetet okoztak.

Felmerül a kérdés: miért nem javítják ki a hidat, mi értelme a 20 kilométer/órás korlátozásnak? – Egy év alatt 24-szer kátyúztunk a hídon, de hidegben ez semmit sem ér – kezdte válaszát kérdésünkre Székely Tamás, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója.

– Fagyban órák alatt öklömnyi vagy nagyobb aszfaltdarabok is az útra kerülhetnek, ugyanis a pályatest aljában megfagy, kitágul a víz, szétrepeszti a burkolatot. A balesetek elkerülése végett állandó 20 kilométer/órás sebességkorlátozást rendeltünk el a Tisza-híd mintegy 30 méteres szakaszán – közölte Székely Tamás, hozzátéve: a Közút álláspontja szerint a kialakult helyzet a híd 2004. évi felújítása során elkövetett kivitelezői hibára vezethető vissza.

– A többrétegű, hepehupás pályalemezzel rendelkező hídra 2004-ben mintegy 120 millió forintból először egy kiegyenlítő, majd egy folyékonyan felhordott vízzáró réteget terítettek. A felújításnak az volt a célja, hogy az aszfalton átszivárgó vizet a szigetelés a lefolyókig elvezesse, a későbbi kátyúsodást megakadályozza. A tavalyi töredezés megjelenésekor a szigetelésig eltávolítottuk a kopóréteget, kiderült, a vízzáró réteg nem tapadt meg a pályalemezen, szabad kézzel is felhúzható. Ennek eredménye, hogy az aszfalton átszivárgó csapadék továbbmegy a pályatest aljára, a mínuszokban megfagy, szétfeszíti a háromrétegű pályatestet – fogalmazott Hadabás Zsolt.

Elárulták, a 2004-ben felújított hídra a kivitelező 5 év garanciát vállalt, a törvény pedig 10 év szavatosságot ír elő. – A garancia 2009-ben lejárt, amikor a hibát még nem észleltük. A lényegi különbség a garancia és a szavatosság között, hogy vitás esetben a garancia lejárta után, de a szavatossági időn belül a megrendelő kötelessége, hogy bizonyítsa: a meghibásodás visszavezethető a kivitelezésre – közölték. A Magyar Közút Zrt. jelezte a kivitelezőnek a hibát, amit nem ismertek el.

– Közjegyző által kijelölt igazságügyi mérnök szakértő állásfoglalását kértük annak eldöntésére, hogy a hiba már a kivitelezéskor is megvolt-e, még ha látható jelei (eltakart szerkezeti részről van szó) nem is mutatkoztak. Ha a kivitelező ezek után sem ismeri el hibáját, nem javítja ki a hidat, perelhetünk. Utóbbi esetben addig maradhat a sebességkorlátozás, amíg nem találunk forrást a javításra. Célunk a megegyezés, a probléma mielőbbi orvoslása – összegzett Székely Tamás.

 

További hírek

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

×