× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Díjemelésekről is döntött a testület júniusi ülésén

|
2022. július 06. | Önkormányzat

Drágul a közétkeztetés, a gondozási és egyéb ellátási díjak, továbbá Rákóczi-telepen a vízszolgáltatás is – ezekről döntött a képviselő-testület. Kezdődhet az új bölcsőde eszközeinek beszerzése is, igaz további önerőt kell ehhez biztosítania a településnek.

A több napirendi pontot is érintő díjváltozások kapcsán Molnár Áron polgármester leszögezte, külön kell nézni az ellátottak, illetve az önkormányzat által fizetett összeget, ráadásul sokan jogosultak díjkedvezményre is. Hozzátette, az önkormányzat, amíg tudja, megpróbálja állni és nem áthárítani a díjtételeket, de az emelést elengedhetetlennek nevezte.

Két éve stagnáltak az árak

A Bóbita Bölcsődét érintő napirendi pont kapcsán elhangzott, hogy a pandémia idején nem lehetett emelni az árakat, vagyis két éve minden ugyanannyiba kerül. Azóta a költségek jelentős emelkedést mutatnak, amire az intézményvezető is felhívta a figyelmet. A testület arról döntött, hogy a bölcsőde szolgáltatásaiért fizetendő legmagasabb személyi térítési díjak az alábbiak szerint változnak: a gyermekétkeztetés nettó 363 forint naponta, míg a bölcsődei gondozás díja nettó 400 forint lesz, szintén naponta.

Tárgyaltak a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról is. A szociális étkeztetést 980 forintról 1260 forintra emelték, a házi segítségnyújtás szociális segélyezés díja 1365 forintról 2540 forintra nő, a házi segítségnyújtáson belül a személyi gondozás 630 forintos díját 1110 forintra emelték, míg a bölcsődei ellátás a jövőben nem 1585, hanem 3949 forint lesz naponta. Természetesen itt is az önkormányzat által fizetett díjakról van szó.
A rendelet tartalmazza természetesen a legmagasabb személyi térítési díjakat is, amelyet az ellátást igénybe vevő gyermek törvényes képviselője fizet. Étkezés esetén ez 378 forint, a szociális segítés és a személyi gondozás egyaránt 300 forint óránként, míg a bölcsődei gyermekétkeztetés nettő 363 forint, illetve a bölcsődei ellátás keretében nyújtott gondozás díja 400 forint naponta.

Módosították az idei költségvetést is, ennek több indoka is volt. A főösszeg is változott, nagyjából a 3 milliárd 91 millió forintról 3 milliárd 709 millió forintra, miután a beérkeztek a pályázati összegek. Ezen felül a normatív támogatások is véglegessé váltak, illetve a maradvány összegek is bekerültek a büdzsébe. Ezek indokolták a költségvetés módosítását, amit elfogadtak a képviselők.

Időarányos felhasználás

Értékelték a első félévi, szociális ellátásokra szánt keretösszegek felhasználását is. Molnár Áron elmondta, hogy a megállapított kerethatárok időarányos elköltésével jól állnak, sehol nem haladja meg a támogatások mértéke az elvártat.
Algyőn az eseti ellátások között szerepel a rendkívüli települési támogatás, az idei évre előirányzott 3,75 millióból eddig 534 ezer forintot fizettek ki erre a célra. Rendkívüli települési támogatást 68-an kérelmeztek, ezek közül kettőt utasítottak el. Kamatmentes kölcsönt senki sem kért az év első hat hónapjában, temetést két alkalommal támogattak 52 ezer forinttal. Helyi ápolási díjat egy jogosult kapott meg, az éves 400 ezres előirányzatból így eddig 141 ezer 600 forintot költöttek el. Lakosok gyógyszerköltségeihez is hozzájárulnak, az 5,6 milliós keretből eddig 1,46 milliót fizettek ki erre, illetve gyógyászati segédeszköz és rehabilitációs ellátásra.

Drágul a közétkeztetés is

„Ma nincs olyan önkormányzat hazánkban, ahol nem foglalkoznának a közétkeztetés díjával. Két évig nem lehetett emelni, az élelmiszerek pedig jelentősen drágultak, a cég veszteségét növeltük folyamatosan a közétkeztetéssel, most viszont van lehetőség van emelésre. Az önkormányzat itt is átvállal a költségekből, körülbelül a felét állja” – mondta előzetesen a napirendi pont kapcsán a polgármester. Emlékeztetett, egyszer már próbálkoztak emeléssel, de vissza kellett vonniuk az erre vonatkozó határozati javaslatot, miután a kormányhivatal kifogással élt.
A szolgáltatást végző Gyevitur Nkft. ügyvezetőjének, Bella Árpádnak az előterjesztéséből kiderül, nem ritka, hogy 1-1 nyersanyag ára 60-130 százalékkal emelkedett az előző időszakhoz képest, de a 30 százalékos növekmény minden esetben realizálódott. A díjszabásoknál leírta, hogy a Gyevitur, az önkormányzat és intézményei közötti szolgáltatási szerződés azt tartalmazza, hogy jelenleg 100%-os haszonkulcs van érvényben, tehát a nyersanyagköltségen felül ugyanannyit kell még pluszban megfizetnie az önkormányzatnak, mint rezsiköltség, kedvezménnyel étkeztetett gyermek esetén pedig még többet.
A testület azt a határozati javaslatot fogadta el, amelyik 90 százalékos haszonkulcsot tartalmaz, így augusztus elsejétől azoknak, akik teljes árat fizetnek az étkezésért, a következő összegeket kell fizetniük: AESZI esetében bruttó 1254 forintot, az iskolásoknak 2048 forintot, míg az óvodásoknak 1574 forintra emelkedik a díj. Mivel Algyőn sokan jogosultak díjkedvezményre, az imént felsorolt összegeket keveseknek kell kifizetniük.

Hat év után nyertek a kiíráson

A Belügyminisztérium minden évben kiír járdarekonstrukciós pályázatot, ilyen kiíráson hat év után nyert ismét Algyő. A felújítás a Kastélykert utca még be nem fejezet szakaszát érinti a Szamócától egészen a Kuktor közig tartó szakaszt. A legjobb árajánlatot az önkormányzat cége, a Gyeviép Nkft. adta. A projekt összköltségvetése nagyjából 40 millió forint, ennek a fele támogatás, a fennmaradó része pedig önerő. Az azonban kérdés, milyen járdalapot raknak le, a Gyeviépnél ugyanis megszűnt a térkőgyártás, mert olyan drágává vált, hogy nem érte meg folytatni a termelést. A meglévő készletet természetesen felhasználják, ám az nem lesz elég az említett szakaszra.

A képviselők tárgyaltak az új bölcsőde építéséhez kapcsolódó eszközbeszerzésről is. Mint ismert, két pályázati konstrukcióból lesz új intézménye a településnek, a Pénzügyminisztérium pályázatában szerepel az eszközbeszerzés, amelyhez önerőt is kell biztosítani. Ez utóbbira 150 milliót különítettek, amelyből 134 millió forint előzetes felhasználásra vár.
Az eszközbeszerzésre a legjobb árajánlatot a Quarto-Sport Kft. adta, csaknem 17,3 millióval, ez azonban meghaladja a pályázatban erre a célra felhasználható összeget, ami 15,2 millió volt. Ezért a kötelezően vállalt önerőn felül további több mint bruttó 2 millió forintot kell az önkormányzatnak biztosítani. A testület tagjai egyhangúlag támogatták az előterjesztést.

Nullszaldós lesz a vízszolgáltatás

A Rákóczi-telepi vízszolgáltatás lakossági és vállalti díjának megállapítása is a képviselő-testület előtt volt. Az érintett területen a Gyeviép Nkft. a szolgáltató, egy cég és négy lakossági fogyasztó veszi igénybe a szolgáltatást. A lakosok jelenleg 110 forintot fizetnek a vízért köbméterenként.
Balázs Zsolt elmondta, a kút fenntartásának számtalan költsége van, az engedélyeztetésektől a közüzemi díjakon át az esetleges javításai költségekig. Jelenleg a Gyeviépnek ráfizetéses a szolgáltatás, így a díjak megemeléséről döntöttek. Augusztus elsejétől a lakosoknak 200 forintot kell fizetniük egy köbméter vízért, míg a vállalati díj 250 forintra emelkedik. Ezekkel a díjakkal jon ki nullszaldósra a szolgáltatás nyújtása.

Molnár Áron az ülésen kitért arra, hogy az önkormányzatok és intézményeik, valamint cégeik sok jóra nem számíthatnak, hiszen a közüzemi díjak tekintetében horrorisztikus áremelkedések vannak, például három-négyszeres áremeléseket prognosztizálnak az áramszolgáltatásnál. Csak a közvilágítás havi szinten 750-900 ezer forint Algyőn, így könnyű kiszámolni, mennyi ennek a háromszorosa. Megjegyezte, ha nem kezdtek volna el spórolni és racionalizálni három éve, akkor bizony most nagy gondban lenne Algyő.

A közmeghallgatást novemberben tartják – erről is döntött a testület. A témák úgymond a megszokottak lesznek, a polgármester beszámol majd az idei évi fejlesztésekről, illetve a 2023-as beruházási és egyéb terveket ismerteti a lakossággal.

 

További hírek

2023. augusztusában a Horgásztavak üzemeltetését a Gyeviép Nkft. vette át. A vízmennyiség és a környezet javítása érdekében akkor jelentős munkálatok indultak meg, amelyet vízügyi és halgazdálkodási szakemberek segítettek.

2024. március 28. | Önkormányzat Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00954-2/2024. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2024. március 30. – 2024. április 19-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2024. március 27. | Gazdaság Bővebben

A Magyar Vöröskereszt "Tedd a jót!" algyői alapszervezete húsvéti csomagosztást szervezett 2024. március 26-án. Az előre elkészített adományokkal 20 családnak tették szebbé az ünnepét, hiszen vannak, akik nehezen engedhetik meg maguknak a húsvéti finomságokat.

2024. március 27. | Napjaink Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete nem támogatja az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola vezetője és a Szegedi Tankerületi Központ intézményi átszervezési törekvését.

2024. március 27. | Önkormányzat Bővebben

A Bartók Béla utcai és a Piac téri játszóterek új elemmel bővültek a gyerekek nagy örömére. Mind a két helyen drótkötélpályát alakított ki és épített meg a Gyeviép Nkft. A fejlesztésre 3,5 millió forintot költött Algyő Nagyközség Önkormányzata.

2024. március 26. | Önkormányzat Bővebben

×