× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Csúszik a menekülttábor nyitása Nagyfán

|
2014. november 14. | Rendőrség
Technikai okok miatt csúszik a nagyfai menekülttábor megnyitása. Az algyői önkormányzat már egyeztetett a rendőrséggel és a polgárőrséggel a barakktábor ügyében, de tartanak attól, hogy a tábor a jövőben folyamatosan üzemel majd.

Csúszik a háromszáz határsértő befogadására alkalmas ideiglenes menekülttábor megnyitása az algyői önkormányzat közigazgatási területéhez tartozó, de a nagyközségtől hét kilométerre lévő Nagyfán. Úgy volt, hogy az első menekülteket már október végén tudja fogadni a barakktábor. – A nyitáshoz szükséges feltételek megteremtése, például a közművesítés kialakítása még folyamatban van, ami miatt a tervezettnél később tud indulni a befogadó intézmény. A késedelemnek csak technikai oka van – tájékoztatott a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal sajtószóvivője.

Nagyfán – ahogy korábban írtuk – először tavaly nyáron nyílt ideiglenes befogadó állomás menekülteknek. Megírtuk, hogy az algyőiek féltek a szabadon ki- és bejáró menekültektől, lakossági fórumot kellett összehívni a probléma megbeszélésére, amire a rendőrséget is meghívták. A BÁH sajtóosztálya lapunk érdeklődésére korábban közölte: Nagyfa ismét ideiglenes nyitott befogadó állomásként fog működni, így az ott elhelyezett menedékkérők mozgását nem korlátozzák, elhagyhatják majd az intézmény területét. Megírtuk azt is, hogy az újabb tábornak az algyőiek most sem örülnek.

– Nem bánjuk, hogy később nyílik a tábor, ami egészen nyárig kapott működési engedélyt. Tavaly elhibázott lépés volt, hogy nem tájékoztatta az akkori algyői vezetés azonnal a lakosságot. Ez a választások miatt most sem történt meg. Amint hivatalba léptem, az első dolgom volt, hogy az információt azonnal feltettük Algyő honlapjára és elkezdtük az egyeztetéseket a hatóságokkal. A rendőrségtől ígéretet kaptunk arra, hogy Algyőn fokozott lesz a rendőri jelenlét, a tábor környékét is rendszeresen ellenőrzik majd – mondta lapunknak Molnár Áron. Az algyői polgármester szerint félő, hogy a tábor a jövőben folyamatosan is üzemelhet majd.

– Tavaly a megfelelő tájékoztatás után nem voltak igazán komoly problémák a menekültekkel, a legsúlyosabb eset, ami eljutott az önkormányzathoz, egy körtelopás volt. Ettől függetlenül idén az ígért rendőri jelenlét mellett a helyi polgárőrök is erőteljesebb szolgálatot látnak majd el. A menekültek tavaly főleg bevásárolni jöttek be Algyőre, most egy kitelepült bolt áll majd rendelkezésükre a kerítéssel körbevett tábor mellett. A vacsorájukat is a déli ebéddel vehetik majd csak át, ezzel is próbálják korlátozni a mozgásukat, és talán a tél is arra sarkallja majd őket, hogy ne nagyon mozduljanak ki a fűtött barakkokból – magyarázta Molnár Áron.

Az algyői faluházban november 19-én 17 órától lakossági fórumot tartanak, amelynek egyik témája a nagyfai menekülttábor lesz.
 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2023. december 23. napjától 2024. január 1. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2023. december 09. | Önkormányzat Bővebben

Javult a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,542 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen korszerűsítették a szennyvíz-kezelését – közölte Tóth Godó Valéria, a Szegedi Vízmű Zrt. projektvezetője szerdán Szegeden.

2023. december 08. | Gazdaság Bővebben

Az Algyői kétségkívül az egyik legjobb a Napfény Városának vonzásköréből, ha a halételeket vizsgáljuk. Persze még akkor is komoly vetélytárs a Kiskőrössy, az Öreg Kőrössy és a Fehértói. Amennyiben csak a halászlét vizsgáljuk, a magam részéről Kárpát medencei szinten az Algyőit halászcsárdáét tartom a legmeggyőzőbbnek a tiszai (szegedi) műfajban.

2023. december 07. | Gazdaság Bővebben

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

×