× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Bűnügyi és közlekedési helyzetkép

|
2014. május 30. | Rendőrség
A közrend és közbiztonság algyői helyzetét bemutató adatsor minden esztendőben az algyői képviselők elé kerül. Most is a Szeged egyharmadán illetékes, hatókörét Algyőre is kiterjesztő Tarjánvárorosi Rendőrőrs, illetve az egységhez tartozó algyői körzeti megbízottak összegezték tapasztalataikat, a beszámolót Bakai Krisztián, rendőr őrnagy, őrsparancsnok jegyezte.

A Tarjánvárorosi Rendőrőrs illetékességi területén ismertté vált esetekhez képest Algyőn kisebb súlyú bûncselekmények fordultak elő 2013-ban – hasonlóan az elmúlt évekhez. Ugyanakkor az esetek száma a 2012. évi 65-höz képest 83-ra emelkedett. Ennek egyik oka – a szakértők szerint – az, hogy a potenciális és ismert bűnelkövetők 2013-ban szabadult büntetés-végrehajtási intézetből.

A vagyon elleni bűncselekmények dominálnak: egy év alatt 30-ról 46-ra nőtt a lopások száma. A külterületi lopások célpontja a vas és színesfém, belterületen a szerszámgépeknek, használati tárgyaknak „kél lába”.

Az algyőiek biztonságérzetét is befolyásolja a közterületen elkövetett bűncselekmények, így például a garázdaság s testi sértés, amelyek száma az előző évhez (3) képest ugyancsak növekedett (11). Megállapították, hogy a bántalmazás jellemzően családon belül vagy ismerősök között történik. A garázdaság pedig általában szórakozóhelyi italozáshoz, illetve közlekedési szituációhoz kötődik.

Az ilyen esetek számnak csökkentése érdekében az önkormányzat támogatásával tavaly is fokozták (480 túlórával) a nyári hétvégi éjszakai közterületi szolgálatot.

Növekedett – az említetteken kívül – a csalás (1-ről 6-ra), az ittas vezetés (2 helyett 7), a kábítószerrel visszaélés (1-ről 3-ra). Az ittas vezetőkkel szembeni intézkedést segíti az önkormányzat által biztosított Drager légalkohol mérő készülék. Bár 2013-ban csak egyetlen esetben vált ismertté, de 2012-ben nem fordult elő Algyőn például a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, személyi szabadság megsértése, erőszakos közösülés. Csökkent 2012-höz képest Algyőn a rongálás, az okirattal visszaélés, a magánlaksértés, a tartás elmulasztása. Változatlan maradt (1) a zaklatás, az egyedi azonosító jel meghamisítás bűntettének száma.

Az ismertté vált 83 bűncselekmény közül 27 esetben már a vádemelés is megtörtént.

Tavaly Algyőn 5 közlekedési baleset történt. Ezek közül 3 súlyos személyi sérüléssel járt. A körzeti megbízottak az előző évinél (44) kevesebb esetben (12) tettek feljelentést. A Tarjánvárosi Rendőrőrs illetékességi területén csökkent (262-ről 123-ra) az enyhébb szabálysértések esetén kiszabott helyszíni bírságok száma, illetve a büntető feljelentéseké (20-ról 11-re).

Körözött személyek (3) és más bűnelkövetők (összesen 15) elfogásában közreműködtek a körzeti megbízottak. 21 embert állítottak elő bűncselekmény gyanúja miatt. 6 esetben hajtottak végre biztonsági intézkedést – a Tarjánvárosi Rendőrőrs egész illetékességi területén.

Az algyői önkormányzat által a körzeti megbízottaknak biztosított eszközök segítik a közrendvédelmet. Az algyői körzeti megbízottak hetente kétszer (hétfőn és szerdán) 2–2 órán át tartanak fogadóórát. A rendôrök részt vesznek az „iskola rendőre” és az „ovizsaru” programban. Feladataikat az aktuális bűnügyi helyzetnek megfelelően látják el.

A képviselő-testületi ülési vitában szó esett a község bejáratinál nemrégiben elhelyezett térfigyelő kamerák hasznosságáról. Elhangzott, hogy a nyári táborok idején a tanévben megszokott nagy figyelem kíséri a közlekedő gyerekeket.
 

További hírek

Molnár Áron polgármester és Dr. Füzesy István alpolgármester üzleti reggelit szervezett algyői cégvezetőknek. A találkozó célja Algyő Nagyközség Önkormányzatának 2023-as költségvetésének ismertetése, a célok és a leendő fejlesztések prezentálása volt, illetve a vállalkozásokkal történő párbeszéd erősítése.

2023. március 23. | Gazdaság Bővebben

Algyőn két helyszín, vállalkozás, a Levendula Szálloda és a Vámos cukrászda szerezte meg a kerékpárosbarát szolgáltató címet. Ezen a két helyen a kerékpárosok számára összekészített szerszámokkal, eszközökkel teli láda áll majd a biciklisek rendelkezésére, amelyekkel orvosolhatóak lesznek a tekerés közben felmerülő problémák.

2023. március 22. | Egészség, életmód Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00747-2/2023. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2023. április 1. – 2023. április 21-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2023. március 21. | Gazdaság Bővebben

Március 11-én rendezték meg Veszprémben az év egyik legnagyobb hazai ITF Taekwon-do eseményét, a 2023. évi Gyermek, Serdülő, Ifjúsági és Felnőtt Magyar Bajnokságot. A rendezvényre az ország minden tájáról, 36 klub 351 versenyzője nevezett.

2023. március 21. | Sport Bővebben

A február 25-én tartott Sportbál keretein belül adták át az Algyő Jó Tanulója–Jó Sportolója kitüntetéseket, amelyet mind a sportban, mind a tanulásban eredményesen szereplő fiatalok kaptak meg.

2023. március 14. | Sport Bővebben

×