× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Bűnügyi és közlekedési helyzetkép

|
2014. május 30. | Rendőrség
A közrend és közbiztonság algyői helyzetét bemutató adatsor minden esztendőben az algyői képviselők elé kerül. Most is a Szeged egyharmadán illetékes, hatókörét Algyőre is kiterjesztő Tarjánvárorosi Rendőrőrs, illetve az egységhez tartozó algyői körzeti megbízottak összegezték tapasztalataikat, a beszámolót Bakai Krisztián, rendőr őrnagy, őrsparancsnok jegyezte.

A Tarjánvárorosi Rendőrőrs illetékességi területén ismertté vált esetekhez képest Algyőn kisebb súlyú bûncselekmények fordultak elő 2013-ban – hasonlóan az elmúlt évekhez. Ugyanakkor az esetek száma a 2012. évi 65-höz képest 83-ra emelkedett. Ennek egyik oka – a szakértők szerint – az, hogy a potenciális és ismert bűnelkövetők 2013-ban szabadult büntetés-végrehajtási intézetből.

A vagyon elleni bűncselekmények dominálnak: egy év alatt 30-ról 46-ra nőtt a lopások száma. A külterületi lopások célpontja a vas és színesfém, belterületen a szerszámgépeknek, használati tárgyaknak „kél lába”.

Az algyőiek biztonságérzetét is befolyásolja a közterületen elkövetett bűncselekmények, így például a garázdaság s testi sértés, amelyek száma az előző évhez (3) képest ugyancsak növekedett (11). Megállapították, hogy a bántalmazás jellemzően családon belül vagy ismerősök között történik. A garázdaság pedig általában szórakozóhelyi italozáshoz, illetve közlekedési szituációhoz kötődik.

Az ilyen esetek számnak csökkentése érdekében az önkormányzat támogatásával tavaly is fokozták (480 túlórával) a nyári hétvégi éjszakai közterületi szolgálatot.

Növekedett – az említetteken kívül – a csalás (1-ről 6-ra), az ittas vezetés (2 helyett 7), a kábítószerrel visszaélés (1-ről 3-ra). Az ittas vezetőkkel szembeni intézkedést segíti az önkormányzat által biztosított Drager légalkohol mérő készülék. Bár 2013-ban csak egyetlen esetben vált ismertté, de 2012-ben nem fordult elő Algyőn például a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, személyi szabadság megsértése, erőszakos közösülés. Csökkent 2012-höz képest Algyőn a rongálás, az okirattal visszaélés, a magánlaksértés, a tartás elmulasztása. Változatlan maradt (1) a zaklatás, az egyedi azonosító jel meghamisítás bűntettének száma.

Az ismertté vált 83 bűncselekmény közül 27 esetben már a vádemelés is megtörtént.

Tavaly Algyőn 5 közlekedési baleset történt. Ezek közül 3 súlyos személyi sérüléssel járt. A körzeti megbízottak az előző évinél (44) kevesebb esetben (12) tettek feljelentést. A Tarjánvárosi Rendőrőrs illetékességi területén csökkent (262-ről 123-ra) az enyhébb szabálysértések esetén kiszabott helyszíni bírságok száma, illetve a büntető feljelentéseké (20-ról 11-re).

Körözött személyek (3) és más bűnelkövetők (összesen 15) elfogásában közreműködtek a körzeti megbízottak. 21 embert állítottak elő bűncselekmény gyanúja miatt. 6 esetben hajtottak végre biztonsági intézkedést – a Tarjánvárosi Rendőrőrs egész illetékességi területén.

Az algyői önkormányzat által a körzeti megbízottaknak biztosított eszközök segítik a közrendvédelmet. Az algyői körzeti megbízottak hetente kétszer (hétfőn és szerdán) 2–2 órán át tartanak fogadóórát. A rendôrök részt vesznek az „iskola rendőre” és az „ovizsaru” programban. Feladataikat az aktuális bűnügyi helyzetnek megfelelően látják el.

A képviselő-testületi ülési vitában szó esett a község bejáratinál nemrégiben elhelyezett térfigyelő kamerák hasznosságáról. Elhangzott, hogy a nyári táborok idején a tanévben megszokott nagy figyelem kíséri a közlekedő gyerekeket.
 

További hírek

Második alkalommal került megrendezésre Algyőn a Finta János Emlékverseny. Az Algyői SK Asztalitenisz szakosztálya szervezte az eseményt, ahol vendégcsapat volt a Pincehelyi Asztalitenisz szakosztály.

2024. május 16. | Sport Bővebben

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Magánbiztonsági és Önkormányzati Tanszék május 15-én ünnepelte 10 éves fennállását. Algyő biztonsága, a megfelelő intézkedések tervezése érdekében Dr. Füzesy István alpolgármester közreműködésével folyamatosan együttműködünk a Tanszékkel.

2024. május 16. | Rendőrség Bővebben

Gerendáson rendezte meg a Spárta Taekwon-do Klub a VII. Fehér Kupa és VII. Spárta Kupa nevű ITF Taekwon-do versenyt, melyen a Csongrád és Békés megyéből érkező klubok mellett, az Algyői Sportkör ITF Taekwon-do szakosztálya is 5 versenyzővel képviseltette magát.

2024. május 15. | Sport Bővebben

Algyőn a horgásztavakon került megrendezésre Sarok Krisztián és az Önkormányzat szervezésében 2024 május 11-én szombaton az első Családi horgászverseny.

2024. május 14. | Sport Bővebben

Az Algyői horgásztavak halállománya ismét szép háromnyaras potykákkal bővült. Reméljük az újoncok jól megmozgatják az I-es és II-es tavak törzsállományát. A hétvégi versenyen szép fogást és sok örömöt okozhat a családoknak, illetve vasárnaptól minden horgászni vágyónak.

2024. május 10. | Gazdaság Bővebben

×