× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Büntetés a Tisza szennyezéséért

|
2010. február 19. | Rendőrség

Pénzbüntetésre ítélt a szegedi bíróság egy algyői halászt és egy szegedi vendéglőst: a vád szerint tőlük származik a Tiszába dobott, több zsáknyi, bűzlő halbél. A fölfúvódott csomagokat 2007 augusztusában, a tiszai halfesztivál előtt találták meg Algyőnél.

Hulladékgazdálkodás rendjének megsértésével vádolta az ügyészség a halászt és a vendéglőst, a bíróság úgy találta, hogy a vád megalapozott. Az elsőrendű vádlott halászt 200 ezer forintra, a vendéglőst 320 ezerre büntették, és mindkettejüknek viselniük kell a bűnügyi költségeket – az ítélet azonban várhatóan nem lesz jogerős, mert a vádlottak védői rögtön bejelentették: fellebbeznek.

Nógrádi Beáta bírónő a vádlottakon kívül 11 tanút hallgatott meg: az algyői mezőőr és a horgászok elmondták, hol látták meg a bűzlő zsákokat, négy algyői férfi pedig arról nyilatkozott – némi hezitálás után –, hogyan pucolta a halat a halász házánál, az udvarban, s hogy a bél nagy részét zsákokba rakták. A begyűjtött iratokból kiderült, hogy a vendéglős cége vett a kérdéses napon 550 kiló halat a Szegedfish Kft.-től, és azt egyenest a halász lakására szállíttatta. A vendéglős ezt nem tagadta, de abban ellentmondott a pucolóknak, hogy a tisztítást ő rendelte volna meg: állította, ő csak tárolta a halat Algyőn, majd visszavitte Szegedre, és a vendéglőjében dolgozta fel. A bíróság úgy találta, ez így nem életszerű. A halász egyáltalán nem tett vallomást. A bíróságon elhangzott: akié a hal, annak kell gondoskodnia a hulladék szakszerű elhelyezéséről. Eladásra szánt halat pedig – bármekkora mennyiségű is az – egyébként sem szabad ilyen körülmények közt pucolni, hiszen az élelmiszer előkészítésére szigorú szabályok vonatkoznak.


kapcsolódó anyagok:
    - Még nincs gyanúsítottja a Tisza-szennyezésnek
    - Halbeles ügy: már gyanúsított is van

 

További hírek

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

×