× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Büntetés a Tisza szennyezéséért

|
2010. február 19. | Rendőrség

Pénzbüntetésre ítélt a szegedi bíróság egy algyői halászt és egy szegedi vendéglőst: a vád szerint tőlük származik a Tiszába dobott, több zsáknyi, bűzlő halbél. A fölfúvódott csomagokat 2007 augusztusában, a tiszai halfesztivál előtt találták meg Algyőnél.

Hulladékgazdálkodás rendjének megsértésével vádolta az ügyészség a halászt és a vendéglőst, a bíróság úgy találta, hogy a vád megalapozott. Az elsőrendű vádlott halászt 200 ezer forintra, a vendéglőst 320 ezerre büntették, és mindkettejüknek viselniük kell a bűnügyi költségeket – az ítélet azonban várhatóan nem lesz jogerős, mert a vádlottak védői rögtön bejelentették: fellebbeznek.

Nógrádi Beáta bírónő a vádlottakon kívül 11 tanút hallgatott meg: az algyői mezőőr és a horgászok elmondták, hol látták meg a bűzlő zsákokat, négy algyői férfi pedig arról nyilatkozott – némi hezitálás után –, hogyan pucolta a halat a halász házánál, az udvarban, s hogy a bél nagy részét zsákokba rakták. A begyűjtött iratokból kiderült, hogy a vendéglős cége vett a kérdéses napon 550 kiló halat a Szegedfish Kft.-től, és azt egyenest a halász lakására szállíttatta. A vendéglős ezt nem tagadta, de abban ellentmondott a pucolóknak, hogy a tisztítást ő rendelte volna meg: állította, ő csak tárolta a halat Algyőn, majd visszavitte Szegedre, és a vendéglőjében dolgozta fel. A bíróság úgy találta, ez így nem életszerű. A halász egyáltalán nem tett vallomást. A bíróságon elhangzott: akié a hal, annak kell gondoskodnia a hulladék szakszerű elhelyezéséről. Eladásra szánt halat pedig – bármekkora mennyiségű is az – egyébként sem szabad ilyen körülmények közt pucolni, hiszen az élelmiszer előkészítésére szigorú szabályok vonatkoznak.


kapcsolódó anyagok:
    - Még nincs gyanúsítottja a Tisza-szennyezésnek
    - Halbeles ügy: már gyanúsított is van

 

További hírek

Második alkalommal került megrendezésre Algyőn a Finta János Emlékverseny. Az Algyői SK Asztalitenisz szakosztálya szervezte az eseményt, ahol vendégcsapat volt a Pincehelyi Asztalitenisz szakosztály.

2024. május 16. | Sport Bővebben

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Magánbiztonsági és Önkormányzati Tanszék május 15-én ünnepelte 10 éves fennállását. Algyő biztonsága, a megfelelő intézkedések tervezése érdekében Dr. Füzesy István alpolgármester közreműködésével folyamatosan együttműködünk a Tanszékkel.

2024. május 16. | Rendőrség Bővebben

Gerendáson rendezte meg a Spárta Taekwon-do Klub a VII. Fehér Kupa és VII. Spárta Kupa nevű ITF Taekwon-do versenyt, melyen a Csongrád és Békés megyéből érkező klubok mellett, az Algyői Sportkör ITF Taekwon-do szakosztálya is 5 versenyzővel képviseltette magát.

2024. május 15. | Sport Bővebben

Algyőn a horgásztavakon került megrendezésre Sarok Krisztián és az Önkormányzat szervezésében 2024 május 11-én szombaton az első Családi horgászverseny.

2024. május 14. | Sport Bővebben

Az Algyői horgásztavak halállománya ismét szép háromnyaras potykákkal bővült. Reméljük az újoncok jól megmozgatják az I-es és II-es tavak törzsállományát. A hétvégi versenyen szép fogást és sok örömöt okozhat a családoknak, illetve vasárnaptól minden horgászni vágyónak.

2024. május 10. | Gazdaság Bővebben

×