× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Bezárták a nagyfai menekülttábort

|
2013. szeptember 27. | Rendőrség
A tervezettnél egy hónappal korábban zárták be a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai területén a menekültstátuszért folyamodó illegális határsértőknek június elején felállított ideiglenes befogadóállomást. Az algyőiek örülnek a sátorbontásnak, és nem számolnak a jövőben a tábor újranyitásával. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szerint ez a migrációs helyzet alakulásától függ.

Sátort bontottak a nagyfai menekülttáborban múlt szerdán, ahova – megírtuk – június 7-én érkezett az első csoport migráns férfi. Nyár elején a belügyminiszter döntött arról, hogy a szerb–magyar határhoz közel, a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai területén alakítanak ki egy menekülttábort a menekültstátuszért folyamodó illegális határsértőknek. A tábor eredetileg október 15-éig működött volna, de egy hónappal a tervezett zárás előtt felszámolták.

Sérültek a határsértők alapvető jogai?

Az alapvető jogok biztosának munkatársai alapjogi visszásságokat tártak fel a menekültek elhelyezését biztosító nagyfai sátortáborban – közölte Szabó Máté ombudsman hivatala vasárnap. A közlemény szerint a júliusi és az augusztusi hőségriasztás idején hiányoztak a külföldieknek kiosztott élelmiszer és ivóvíz hűtését, illetve megfelelő körülmények között való tárolását biztosító feltételek. Ez nemcsak az egészséghez, hanem – az étkezést napkeltétől napnyugtáig tiltó iszlám ramadán időszakára figyelemmel – a vallásszabadsághoz való alapjoggal összefüggő visszásságot is okozott. Veszélyeztette a tulajdonhoz való alapjog érvényesülését, hogy nem biztosították az értéktárgyak, készpénz letéti őrzését. Ugyancsak alkalmasnak találták alapvető jogsérelem okozására azt, hogy nem volt jogszabályban rögzítve a menedékkérőknek biztosítandó napi étkezés minimális energiatartalma. – Az ombudsmani jelentést a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal hivatalos úton nem kapta meg, ezért arra érdemben reagálni egyelőre nem tudunk – közölte Daragó Réka.

A Nagyfától néhány kilométerre lévő Algyő lakói ellenezték leginkább a közelükben létesült menekülttábort, a témában többször kellett lakossági fórumot tartania a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak. Az algyői önkormányzat sietve kijelentette, hogy a tábor megnyitásához nem kérték beleegyezésüket, és működéséhez az önkormányzat semmivel nem járult hozzá. Az algyőiek attól tartottak, hogy a településen nagy számban jelennek majd meg a táborból kisétáló külföldiek: aggodalmaikat a lakossági fórumokon hangoztatták, ahol többször is elhangzott, hogy a menekülttáborban elhelyezett migránsok nem bűnelkövetők, hanem menedékkérők.

– Akkor nyugodott meg végleg a lakosság, amikor látták, hogy semmi olyan nem történt a nagyközségben a tábor nyitva tartása alatt, amitől féltek. Ettől függetlenül örülünk, hogy bezárták. Mivel Vámosszabadiban augusztus elején megnyitottak egy télen-nyáron üzemelő menekülttábort, nem számítunk arra, hogy Nagyfán a közeljövőben hasonlót terveznek felhúzni – mondta lapunknak Herczeg József algyői polgármester.

Daragó Réka, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) szóvivője elmondta: a Nagyfai Ideiglenes Befogadó Állomást az előzetes októberi időponthoz képest az időjárási körülményekre tekintettel zárták be szeptember 18-án, ahonnan a külföldieket másik, a hivatal által üzemeltetett befogadóállomásokon helyezték el. A nagyfai befogadóállomáson naponta átlagosan 120-130 külföldi lakott. A BÁH szóvivője a tábor fennállásának háromhavi tapasztalatáról, illetve a környéken lakók heves tiltakozásával kapcsolatban elmondta: a hivatalhoz panasz, bejelentés nem érkezett a befogadóállomás működésének ideje alatt. Daragó Réka az algyői polgármesterrel ellentétben úgy fogalmazott: a befogadóállomás működésének ideje, illetve ideiglenes befogadóintézmények kialakítása mindig a migrációs helyzet alakulásától függ.
 

További hírek

2023. augusztusában a Horgásztavak üzemeltetését a Gyeviép Nkft. vette át. A vízmennyiség és a környezet javítása érdekében akkor jelentős munkálatok indultak meg, amelyet vízügyi és halgazdálkodási szakemberek segítettek.

2024. március 28. | Önkormányzat Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00954-2/2024. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2024. március 30. – 2024. április 19-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2024. március 27. | Gazdaság Bővebben

A Magyar Vöröskereszt "Tedd a jót!" algyői alapszervezete húsvéti csomagosztást szervezett 2024. március 26-án. Az előre elkészített adományokkal 20 családnak tették szebbé az ünnepét, hiszen vannak, akik nehezen engedhetik meg maguknak a húsvéti finomságokat.

2024. március 27. | Napjaink Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete nem támogatja az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola vezetője és a Szegedi Tankerületi Központ intézményi átszervezési törekvését.

2024. március 27. | Önkormányzat Bővebben

A Bartók Béla utcai és a Piac téri játszóterek új elemmel bővültek a gyerekek nagy örömére. Mind a két helyen drótkötélpályát alakított ki és épített meg a Gyeviép Nkft. A fejlesztésre 3,5 millió forintot költött Algyő Nagyközség Önkormányzata.

2024. március 26. | Önkormányzat Bővebben

×