× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Bezárták a nagyfai menekülttábort

|
2013. szeptember 27. | Rendőrség
A tervezettnél egy hónappal korábban zárták be a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai területén a menekültstátuszért folyamodó illegális határsértőknek június elején felállított ideiglenes befogadóállomást. Az algyőiek örülnek a sátorbontásnak, és nem számolnak a jövőben a tábor újranyitásával. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szerint ez a migrációs helyzet alakulásától függ.

Sátort bontottak a nagyfai menekülttáborban múlt szerdán, ahova – megírtuk – június 7-én érkezett az első csoport migráns férfi. Nyár elején a belügyminiszter döntött arról, hogy a szerb–magyar határhoz közel, a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai területén alakítanak ki egy menekülttábort a menekültstátuszért folyamodó illegális határsértőknek. A tábor eredetileg október 15-éig működött volna, de egy hónappal a tervezett zárás előtt felszámolták.

Sérültek a határsértők alapvető jogai?

Az alapvető jogok biztosának munkatársai alapjogi visszásságokat tártak fel a menekültek elhelyezését biztosító nagyfai sátortáborban – közölte Szabó Máté ombudsman hivatala vasárnap. A közlemény szerint a júliusi és az augusztusi hőségriasztás idején hiányoztak a külföldieknek kiosztott élelmiszer és ivóvíz hűtését, illetve megfelelő körülmények között való tárolását biztosító feltételek. Ez nemcsak az egészséghez, hanem – az étkezést napkeltétől napnyugtáig tiltó iszlám ramadán időszakára figyelemmel – a vallásszabadsághoz való alapjoggal összefüggő visszásságot is okozott. Veszélyeztette a tulajdonhoz való alapjog érvényesülését, hogy nem biztosították az értéktárgyak, készpénz letéti őrzését. Ugyancsak alkalmasnak találták alapvető jogsérelem okozására azt, hogy nem volt jogszabályban rögzítve a menedékkérőknek biztosítandó napi étkezés minimális energiatartalma. – Az ombudsmani jelentést a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal hivatalos úton nem kapta meg, ezért arra érdemben reagálni egyelőre nem tudunk – közölte Daragó Réka.

A Nagyfától néhány kilométerre lévő Algyő lakói ellenezték leginkább a közelükben létesült menekülttábort, a témában többször kellett lakossági fórumot tartania a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak. Az algyői önkormányzat sietve kijelentette, hogy a tábor megnyitásához nem kérték beleegyezésüket, és működéséhez az önkormányzat semmivel nem járult hozzá. Az algyőiek attól tartottak, hogy a településen nagy számban jelennek majd meg a táborból kisétáló külföldiek: aggodalmaikat a lakossági fórumokon hangoztatták, ahol többször is elhangzott, hogy a menekülttáborban elhelyezett migránsok nem bűnelkövetők, hanem menedékkérők.

– Akkor nyugodott meg végleg a lakosság, amikor látták, hogy semmi olyan nem történt a nagyközségben a tábor nyitva tartása alatt, amitől féltek. Ettől függetlenül örülünk, hogy bezárták. Mivel Vámosszabadiban augusztus elején megnyitottak egy télen-nyáron üzemelő menekülttábort, nem számítunk arra, hogy Nagyfán a közeljövőben hasonlót terveznek felhúzni – mondta lapunknak Herczeg József algyői polgármester.

Daragó Réka, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) szóvivője elmondta: a Nagyfai Ideiglenes Befogadó Állomást az előzetes októberi időponthoz képest az időjárási körülményekre tekintettel zárták be szeptember 18-án, ahonnan a külföldieket másik, a hivatal által üzemeltetett befogadóállomásokon helyezték el. A nagyfai befogadóállomáson naponta átlagosan 120-130 külföldi lakott. A BÁH szóvivője a tábor fennállásának háromhavi tapasztalatáról, illetve a környéken lakók heves tiltakozásával kapcsolatban elmondta: a hivatalhoz panasz, bejelentés nem érkezett a befogadóállomás működésének ideje alatt. Daragó Réka az algyői polgármesterrel ellentétben úgy fogalmazott: a befogadóállomás működésének ideje, illetve ideiglenes befogadóintézmények kialakítása mindig a migrációs helyzet alakulásától függ.
 

További hírek

Molnár Áron polgármester és Dr. Füzesy István alpolgármester üzleti reggelit szervezett algyői cégvezetőknek. A találkozó célja Algyő Nagyközség Önkormányzatának 2023-as költségvetésének ismertetése, a célok és a leendő fejlesztések prezentálása volt, illetve a vállalkozásokkal történő párbeszéd erősítése.

2023. március 23. | Gazdaság Bővebben

Algyőn két helyszín, vállalkozás, a Levendula Szálloda és a Vámos cukrászda szerezte meg a kerékpárosbarát szolgáltató címet. Ezen a két helyen a kerékpárosok számára összekészített szerszámokkal, eszközökkel teli láda áll majd a biciklisek rendelkezésére, amelyekkel orvosolhatóak lesznek a tekerés közben felmerülő problémák.

2023. március 22. | Egészség, életmód Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00747-2/2023. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2023. április 1. – 2023. április 21-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2023. március 21. | Gazdaság Bővebben

Március 11-én rendezték meg Veszprémben az év egyik legnagyobb hazai ITF Taekwon-do eseményét, a 2023. évi Gyermek, Serdülő, Ifjúsági és Felnőtt Magyar Bajnokságot. A rendezvényre az ország minden tájáról, 36 klub 351 versenyzője nevezett.

2023. március 21. | Sport Bővebben

A február 25-én tartott Sportbál keretein belül adták át az Algyő Jó Tanulója–Jó Sportolója kitüntetéseket, amelyet mind a sportban, mind a tanulásban eredményesen szereplő fiatalok kaptak meg.

2023. március 14. | Sport Bővebben

×