× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Bezárja algyői üzemét a Prímagáz

|
2013. október 29. | Gazdaság
Bezárja algyői palacktöltő üzemét a Prímagáz Zrt. 74 ember munkahelye szűnik meg, de a cég várhatóan többeknek felajánlja, hogy dolgozhatnak tovább – a Heves megyei Horton. Az algyői önkormányzatot hivatalosan még nem értesítette a Prímagáz a több mint negyvenéves üzem bezárásáról.

2014. március elsejéig működik a Prímagáz Zrt. algyői palacktöltő üzeme. A dolgozókkal két hete közölték, hogy a döntés megszületett, erre készüljenek, és hogy mindenben tartja magát a vezetés a kollektív szerződéshez.

A döntés hátterét firtató kérdésünkre a cég azt válaszolta, a gázpalacktöltő munkát áttelepíti Hortra, mert úgy ítélte meg, hogy ezzel „kedvezőbb versenypiaci pozíciót" ér el. Jobban meg tudja versenyeztetni leendő beszállítóit, erre Algyőn nem volt lehetőség. Az algyői üzemet azért nem tartja meg, mert „a tárgyalások az ottani eddigi fő gázszállítóval, a Mollal csak részeredményeket hoztak, így a cég hosszabb távon nem tudja elérni a kívánt ellátási pozíciót". A Mollal azért nem szakítanak: „A Mol és a Prímagáz megbízható partnerei voltak egymásnak az elmúlt 21 évben, és a Prímagáz továbbra is nyitott az együttműködés folytatására".


Ami Algyőn szomorúság, az Horton öröm: az ottani üzem felfuttatásával a Prímagáz munkahelyeket teremt. A cég azt is közölte, hogy az algyői dolgozók egy részének fel fogják ajánlani a horti munkavégzést. Ezzel a lehetőséggel azonban nyilván nem tudnak sokan élni, mert Hort Heves megyében, Hatvantól 8 kilométerre található. „A vállalat a csoportos létszámleépítésben együttműködik a dolgozói érdekképviseletekkel és a helyi munkaügyi szervekkel" – közölte a Prímagáz.

– Eddig csak szóbeszédet hallottunk, hivatalos tájékoztatást nem. Várjuk a tárgyalást – mondta lapunknak Herczeg József algyői polgármester. A dolgozók, bár a két héttel ezelőtti bejelentéskor azt szűrték le, megmásíthatatlan a döntés, mégis reménykednek. 2004-ben már volt egy 40 fős létszámleépítés.

A gázüzemet a Dégáz alapította több mint negyven éve, sok helybeli munkahelye volt. A Prímagáz – ezzel a márkanévvel 1934 óta forgalmaztak gázt Franciaországban – 1992-ben került képbe Algyőn, akkor vette át a három állami vállalat PB-gáz-szolgáltató üzletét. A Prímagáz Hungária Zrt.-t honlapja szerint most a Hollandiában bejegyzett SHV Holdings nevű multinacionális vállalat birtokolja, 100 százalékban. A zrt. a cseppfolyós PB-gáz és a tiszta propán legnagyobb hazai kiskereskedelmi forgalmazója, több mint 3200 cseretelep és 180 autógázkút révén. 6000 tartályos fogyasztót lát el tankautókkal. A nyersanyagot a cég nagyrészt a Moltól szerzi be, de importál is. Algyő és Hort mellett Gógánfán, Pincehelyen, Tuzséron, Tiszabezdéden működtet üzemet, és összesen mintegy 260 dolgozót foglalkoztat. A cég legutóbb közzétett – 2011. évi – nettó árbevétele 20,7 milliárd forint volt, üzemi eredménye 783 millió forint
 

További hírek

Óvodánk 2021. március 8-a óta ügyeleti rendben működik, lehetőségeink szerint, Algyő Nagyközség Önkormányzatának támogatásával, segítjük a családokat az egyszeri meleg étkezés biztosításával, gyermekeknek az óvónők tevékenységajánlókkal színesítik hétköznapjaikat.

2021. április 13. | Oktatás Bővebben

Időpont: 2021.04.19.-20. 9.00-16.00 óra között.

2021. április 12. | Oktatás Bővebben

Ismét Gyászol a Megyei Polgárőr Szövetség: Gulyás Sándor (1950-2021), az Algyői Polgárőr Egyesület elnöke, türelemmel viselt betegségben életének 70. évében elhunyt.

2021. április 10. | Napjaink Bővebben

Kemény kihívásoknak kellett megfelelnie Kiss Olivérnek. Az algyői kézilabda-játékvezető ugyanis nemrég a franciaországi olimpiai selejtezőcsoportban, majd húsvéthétfőn a férfi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben dolgozhatott.

2021. április 10. | Sport Bővebben

– A közelmúltban sajnálatos eset történt a kilátónál, megrongálták, ez pedig már nem az első eset, és valószínűleg nem is az utolsó, ezért komolyabban kell foglalkoznunk vele – közölte a közösségi oldalán közzétett videóban a polgármester.

2021. április 08. | Rendőrség Bővebben

×