× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Bakancstorta és ehető téglarakás is készül az algyői cukrász műhelyében

|
2013. december 27. | Napjaink

Sándorfalvi, szegedi és algyői cukrászdákat is ellát süteményeivel Vámos Zoltán, akinek az önkormányzat a napokban ítélte oda a Csongrád Megye Gasztronómiájáért Díjat. Napjainkra a tömegével nyíló albán pékségek miatt egyre nehezebbé válik a szakma, a cukrász ennek ellenére is elkötelezett a minőségi sütemények iránt.

Nyáron a fagylaltok miatt, hidegebb időben pedig a süteményekért adják a vevők egymás kezébe a kilincset az alsóvárosi Mátyás Cukrászdában. Két gombóc itteni fagyi máshol bőven kitenne hármat is (melyről tavaly nyári körképünk során is megbizonyosodhattunk), az üzletet üzemeltető Vámos Zoltán azonban ragaszkodik, hogy ne húzzák le az edény szélén a kanalat. Negyed évszázados munkával a háta mögött is fontosnak tartja a cukrász, hogy a vevő elégedettségéhez az elfogyasztott édesség mellett a kiszolgálás is hozzájáruljon.

Legfontosabb a név tisztasága

Műhelyében látogattuk meg Vámos Zoltánt, aki a napokban vehette át a Csongrád Megye Gasztronómiájáért Díjat. “Nagyon megtisztelő, de meglepő is volt ez a díj számomra. Belegondoltam, hogy előttem olyan neves vendéglátóknak ítélték ezt oda, mint Frank Sándor vagy Barta László, és nem éreztem, hogy én annyit letettem volna az asztalra, mint az előttem kitüntetettek. Nagy felelősség ez a díj, ezután is törekednem kell rá, hogy méltó legyek rá” – mondta a cukrász, hangsúlyozva: a gasztronómiai elismerését a cég kapta, amely az egész csapat munkáját dicséri.

Végzettségét 1986-ban szerezte meg, majd a Virág Cukrászdában kapott lehetőséget, ahol egy szakmai versenyen országos első helyezést is elért. Itt ismerkedett meg Szervánszky László cukrásszal, akit szakmájában példaképnek tekintett, irányt mutatott neki a későbbiekben is. 1996-ban, a Virág cukrászdát hátrahagyva Algyőre jött, a MOL központi éttermében több mint 1000 embernek készítettek süteményt. “Mikor eljöttem, Laci bácsi a szívemre kötötte: akárhova is kerülsz, a neved tisztaságát mindig őrizd meg, hiszen azt generációk munkája felépíteni!” – emlékezett vissza. Ennek szellemében dolgozik a cukrász a mai napig is.

Shreket és Micimackót is kisütik

A cukrászmesterség több szempontból is átalakulóban, változóban van Vámos Zoltán szerint. Az egymás szomszédságában nyíló albán pékségek hatalmas konkurenciát jelentenek, de már a süteményt sem csak a cukrászdában kell keresnünk. “Régen a süteményekért a cukrászdába jártak az emberek, az elmúlt 10-15 évben azonban már az összes élelmiszerbolt polcán megjelentek. Ráadásul a pékségek is árusítani kezdték, bár gyengébb minőségű és nem olyan finom, mint egy cukrász terméke, az emberek megveszik, mert olcsó” – mondta. A süteményekben a lehető legkevesebb aromát használja, törekszik a természetes alapanyagokra – a diós kalácsba valóban dió kerül, így azonban nem lehet néhány száz forintért árusítani a terméket.

Hagyományos tortára szinte alig van már kereslet a cukrász tapasztalatai szerint, az emberek egyre inkább az egyedi, humoros megvalósítású édességeket keresik. Egy 60. születésnapját ünneplő rockernek bakancs alakú, míg egy kőművesként dolgozó férfinak téglarakást formázó tortát készítettek. Rendkívül népszerűek a mesefigurák is: Micimackó-tortát szinte már sablonra gyártanak, de sütöttek Shreket, Verdák-szereplőt, Némó nyomában-halat is. Ez némi kreativitást igényel és kizökkenti őket a hétköznapi hajtásból, így szívesen dolgoznak vele. Süteményben azonban sok évtized után is megszokott slágerek említhetőek, az emberek még mindig nagyon szeretik a krémest, a rigójancsit és a medvetalpat, ezek mellett szezonálisan próbálkoznak egy-egy újítással is. Rendezvényekre egyre gyakrabban készítenek falatnyi mini-sütiket, amely a tapasztalatok szerint nagyon kelendő.

Régi vágya már Vámos Zoltánnak egy saját cukrászda nyitása, mivel az algyői, alsóvárosi és sándorfalvi üzletük is bérlemény. Tervek már vannak egy teljesen saját tulajdonú üzlet kialakítására, erre a Pille utcai és az algyői Köntös cukrászda is esélyes, ha sikerül a megfelelő anyagi keretet biztosítani.

 

További hírek

2023. augusztusában a Horgásztavak üzemeltetését a Gyeviép Nkft. vette át. A vízmennyiség és a környezet javítása érdekében akkor jelentős munkálatok indultak meg, amelyet vízügyi és halgazdálkodási szakemberek segítettek.

2024. március 28. | Önkormányzat Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00954-2/2024. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2024. március 30. – 2024. április 19-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2024. március 27. | Gazdaság Bővebben

A Magyar Vöröskereszt "Tedd a jót!" algyői alapszervezete húsvéti csomagosztást szervezett 2024. március 26-án. Az előre elkészített adományokkal 20 családnak tették szebbé az ünnepét, hiszen vannak, akik nehezen engedhetik meg maguknak a húsvéti finomságokat.

2024. március 27. | Napjaink Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete nem támogatja az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola vezetője és a Szegedi Tankerületi Központ intézményi átszervezési törekvését.

2024. március 27. | Önkormányzat Bővebben

A Bartók Béla utcai és a Piac téri játszóterek új elemmel bővültek a gyerekek nagy örömére. Mind a két helyen drótkötélpályát alakított ki és épített meg a Gyeviép Nkft. A fejlesztésre 3,5 millió forintot költött Algyő Nagyközség Önkormányzata.

2024. március 26. | Önkormányzat Bővebben

×