× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Az üzleten kívüli (házaló) kereskedelemről

|
2010. július 12. | Gazdaság

Az alábbiakban tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosokat az üzleten kívüli (házaló) kereskedelemre vonatkozó fontosabb rendelkezésekről.

Az üzleten kívüli (házaló) kereskedés, a kereskedő vagy nevében, illetve javára eljáró személy által, a termék forgalmazása céljából, a vásárlónak – annak kifejezett kérése nélkül – a lakásán, munkahelyén vagy más tartózkodási helyén való felkeresésével vagy az e célból szervezett utazás vagy rendezvény alkalmazásával folytatott kiskereskedelmi tevékenység.

Üzleten kívüli kereskedés céljából a fogyasztó, a lakásán, 19 és 9 óra között nem kereshető fel, kivéve, ha ehhez előzetesen hozzájárult. A fogyasztót a lakásán, munkahelyén, átmeneti tartózkodási helyén felkereső személy köteles személyazonosságát, és ha nem a saját nevében jár el, képviseleti jogosultságát a fogyasztónak igazolni.

Nem forgalmazható üzleten kívüli (házaló) kereskedelem útján

  • kábítószer és pszichotróp anyag, illetve annak minősülő termék,
  • gyógyszer, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyag vagy készítmény, gyógyászati segédeszköz, veszélyesnek minősülő anyag és készítmény, növényvédő szer, növényvédelmi célú és termelésnövelő anyag, valamint állatgyógyászati termék,
  • élelmiszer (ideértve a gombát is), a zöldség és a gyümölcs kivételével,
  • élő állat, növényi szaporítóanyag,
  • fokozottan tűz- és robbanásveszélyes, illetve tűz- és robbanásveszélyes tűzveszélyességi osztályba sorolt anyag,
  • veszélyes hulladék, veszélyes komponenseket tartalmazó maradvány és leválasztott anyag,
  • drágakő, nemesfém, nemesfémből készült ékszer, díszműáru és egyéb tárgy,
  • jövedéki termék, valamint
  • olyan egyéb termék, amelynek forgalmazását külön jogszabály előzetes engedélyhez köti.

A vásárlót nem köti az ajánlata, ha a kereskedő az ajánlatot nyomban el nem fogadta.

A vásárló indokolás nélkül elállhat a szerződéstől, termék értékesítésére irányuló szerződés esetében, a termék kézhezvételének napjától számított nyolc munkanap elteltéig. Írásban történő elállás esetén, azt, határidőben érvényesítettnek kell tekinteni, ha a vevő a nyilatkozatát a határidő lejárta előtt elküldi. Ez esetben a vevő nem köteles megtéríteni a terméknek azt az értékcsökkenését, amely a rendeltetésszerű használat következménye, és nem köteles a termék használatáért használati díjat fizetni. Az átvett termék neki felróható értékcsökkenéséért azonban helytállni tartozik. A kereskedő nem köteles az átvett vételár után kamatot fizetni.

Nem gyakorolhatja az elállás jogát a vevő, ha a terméket nem tudja teljes egészében visszaszolgáltatni. Ha azonban részben vissza tudja azt szolgáltatni úgy, hogy a megmaradt rész értéke és használhatósága nem csökkent, a vételár arányos részének visszaszolgáltatását követelheti.

A vevő az előzőekben ismertetett jogairól érvényesen nem mondhat le.

 

További hírek

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

×