× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Az ezüst hegedű

|
2013. március 14. | Oktatás

A Szivárvány Óvoda vendége volt február 20-án Szöllősy József hegedűművész, a Szegedi Szimfonikus Zenekar nyugalmazott koncertmestere.

A gyermekek megismerkedtek a szimfonikus zenekarban előforduló hangszerekkel, hangszercsoportokkal. Életkori sajátosságukat érdeklődésüket figyelembe véve nyelvezetükhöz alkalmazkodva, közelebbről is megtekinthették a hegedűt, annak részeit és hangzásvilágát. Érdeklődéssel figyelték mennyi féle hangot tud adni a hegedű. Lehet pengetni, mint egy gitárt, és olyan magasan is tud,,énekelni”, mint egy kismadár.

Először a TV maci esti meséje előtti zenét ismerhették fel a gyermekek, majd Toselli szerenádját hallgatták tátott szájjal. Bagley indulójára körbemeneteltek a szőnyegen a hegedű hangját és a ritmust figyelembe véve. Webber Macskák musicaljét többen ismerten dúdolták. Anderson egyik mesefilm részletébôl közösen játszottak a hegedű hangszeres játéka közben bekiabált ,,Plink, Plank, Plunk” szavakkal. Több gyermekdalt énekelhettek el Józsi bácsi hegedűkíséretével. Végezetül Joplin Regtaim művének részletével zárult ez a délután egy közös hegedűjátékkal. A gyermekek kezükbe vették a saját maguk barkácsolta „ezüst hegedűjüket” és együtt szólaltatták meg ezt a csodálatosan szép vonós hangszert. Olyan mesebelien szépen szólt mindenki hegedűje, hogy Fésüs Éva tündére is irigykedve hallgatta.

Miközben a gyermekek átszellemülten játszottak és édesapámat hallottam hegedülni, Marlo Morgan mondata jutott az eszembe: ,,Ahogy a zenész szüntelenül keresi a legszebb hangot, úgy várja a zene a világmindenségben, hogy valaki megszólaltassa.”

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×