× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Az ezerarcú kert

|
2015. július 27. | Egészség, életmód
„A család egészségkertje” címmel nyílt napot szerveztek Algyőn az Ezerjófű Algyői Egészségvédő Kör Közhasznú Egyesület rendezésében. Az egész napos családi program kellemes kikapcsolódásokat rejt magában.

Egy örömteli megnyitóval vette kezdetét az eseménysorozat, az Ezerjófű Egészségvédő Kör Közhasznú Egyesület 2009 óta folyó munkája meghozta a gyümölcsét, pontosabban: egy újabb mérföldkőhöz érkezett. Molnár Áron (a település polgármestere) nyitotta meg ugyanis a gyönyörű gyógynövénykertjüket ünnepélyes keretek között. Beszédében kiemelte, hogy az önkormányzat támogatja az ilyen kezdeményezéseket, hiszen olyan manufaktúrák kialakulása lenne a cél, hogy a kisvállalkozásokból meg tudjanak élni a vállalkozók, és még az algyői lakosokat is el tudják látni termékeikkel.

Baráti körként indult annak idején a mai egyesület ­– mesélte portálunknak Berek Ágota, az egyesület vezetője. Olyan emberek gyűltek össze, akiket érdekel az egészségmegőrzés, az egészségvédelem, az ezzel kapcsolatos praktikák, technikák – folytatta. Ekkor merült fel egy gyógynövénykert létesítésének ötlete, melyet 2010-re össze is hoztak. Aztán olyannyira kicsivé vált a terület, hogy az önkormányzat segítségével kibővítették a kertet, és így mára több mint 120 gyógynövényt tudnak bemutatni a Tájház és Ezerjó közös udvarán.

Szeretnék tovább bővíteni majd a kertet, és a tervek között egy tó létrehozása is szerepel, hogy ezzel a vízi élettér gyógynövényeit is meg tudják termeszteni. Teakeverékeket is készítenek belőlük, melyeket meg is vásárolhatnak Algyőn az erre nyitottak.

Az ezerjófű mellett például megemlítette Berek Ágota az apróbojtorjánt, melynek jó hatásait meggyőződéssel taglalta: széleskörű hatásfokú gyógynövény, emésztést serkentő, bélrendszeri problémák esetén lehet nagyon jól hasznosítani.

De számos további program is várt a kilátogatókat. A gyerekeket a Csiga Duó csalta jókedvre, majd a WU stílusú taichi chuan és chi kung bemutató következett. Szakmai előadásokra is figyelmet szenteltek a rendezők, melyet az I. Egészségmegőrzés és életmód gyűjtőnévvel fémjeleztek, az előadók között pedig Dr. Tóth Ferenc, Dr. Babulka Péter, Mihalik Árpád jelentek meg.

Valamint rajz, irodalmi, és  gyógy- és fűszernövényes ágyas pálinka pályázatok eredményhirdetését is megtartották. Az estet a Timi és az Alvilág Urai zenekar zárja.

Kézműves vásár és kóstoló is lehetőséget teremtett a termékek megismerésére: teák, fagyik, sörök.
 

További hírek

2023. augusztusában a Horgásztavak üzemeltetését a Gyeviép Nkft. vette át. A vízmennyiség és a környezet javítása érdekében akkor jelentős munkálatok indultak meg, amelyet vízügyi és halgazdálkodási szakemberek segítettek.

2024. március 28. | Önkormányzat Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00954-2/2024. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2024. március 30. – 2024. április 19-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2024. március 27. | Gazdaság Bővebben

A Magyar Vöröskereszt "Tedd a jót!" algyői alapszervezete húsvéti csomagosztást szervezett 2024. március 26-án. Az előre elkészített adományokkal 20 családnak tették szebbé az ünnepét, hiszen vannak, akik nehezen engedhetik meg maguknak a húsvéti finomságokat.

2024. március 27. | Napjaink Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete nem támogatja az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola vezetője és a Szegedi Tankerületi Központ intézményi átszervezési törekvését.

2024. március 27. | Önkormányzat Bővebben

A Bartók Béla utcai és a Piac téri játszóterek új elemmel bővültek a gyerekek nagy örömére. Mind a két helyen drótkötélpályát alakított ki és épített meg a Gyeviép Nkft. A fejlesztésre 3,5 millió forintot költött Algyő Nagyközség Önkormányzata.

2024. március 26. | Önkormányzat Bővebben

×