Tárgyalásokat kezd az állam az 1,9 milliárd köbméteres algyői gáztároló tulajdonjogának megszerzéséről. A kormány szerint így még a téli hónapokban is garantálni lehet „a lehető legalacsonyabb" gázárat.

"> Tárgyalásokat kezd az állam az 1,9 milliárd köbméteres algyői gáztároló tulajdonjogának megszerzéséről. A kormány szerint így még a téli hónapokban is garantálni lehet „a lehető legalacsonyabb" gázárat.

">
× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Az államé lesz az algyői gáztároló

|
2013. március 27. | Gazdaság

Tárgyalásokat kezd az állam az 1,9 milliárd köbméteres algyői gáztároló tulajdonjogának megszerzéséről. A kormány szerint így még a téli hónapokban is garantálni lehet „a lehető legalacsonyabb" gázárat.

A kormány felhatalmazása alapján Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) és a Mol képviselői tegnap szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy tárgyalásokat kezdenek az algyői Szőreg–1 biztonsági földgáztárolót üzemeltető MMBF Zrt. tulajdonjogának átruházásáról.

Mire képes az algyői tároló?

1,9 milliárd köbméter földgáz fér el a 150 milliárd forintból megépült algyői tárolóban, ebből 1,2 milliárd köbméter biztonsági készlet, a fennmaradó 700 millió köbméter kereskedelmi célú. Az 1,2 milliárd köbméternyi fűtőanyag 45 napra elegendő, napi 20 milliót termelhetnek ki belőle folyamatosan. Ez a mennyiség a lakosság fogyasztásának döntő hányadát fedezi. Átlagos télben napi 60 millió köbméter gázt használ fel az ország, nagy hidegekben napi 90 milliót. A magyarországi gázkutak mintegy 9 millió köbméter földgázt termelnek naponta, ebből Algyő átlaga önmagában 4 millió. Az ország gázszükséglete évente 13–14 milliárd köbméter – de a hazai termelés csak 3 milliárd.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályának tájékoztatása szerint az állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. útján 51 százalékos többségi részesedést szerez az MMBF-ben. A jelenleg meglévő 72,46 százaléknyi Mol-részesedésből fennmaradó 21,46 százalékot az MMBF-ben eddig is kisebbségi tulajdonos MSZKSZ vásárolja meg. Az erről szóló szerződéseket 90 napon belül megkötik.

A gáztárolót a 2000-es évek közepén, az orosz–ukrán gázviták idején kezdte építtetni a Mol, állami ösztönzésre. Az Index hírportál emlékeztet: ez volt az utóbbi évek egyik legnagyobb állami megrendelésre készült beruházása. Kialakítása és feltöltése mintegy 150 milliárd forintba került. Vezetéket is építettek hozzá, további 69 milliárdért. Stratégiai szerepén túl kereskedelmi célokat is szolgál gázkészlete. A korszerű tárolót üzemeltető cég üzletileg sikeres. Megvásárlása a központi költségvetés egyenlegét nem érinti.

Ismert: tavaly decemberben döntött a parlament a gáztárolókat érintő törvénymódosításról. A kormány hónapok óta tervezi az E.On cégeinek átvételét, hogy az állam belátása szerint rendelkezhessen a Magyarországon tárolt földgázvagyonnal. A kormány közleménye szerint „a biztonsági gáztároló segítségével az állam még a téli hónapokban is garantálni tudja a lakosság számára a lehető legalacsonyabb gázárat, ezzel támogatva a rezsicsökkentési törekvéseket".

 

További hírek

Óvodánk 2021. március 8-a óta ügyeleti rendben működik, lehetőségeink szerint, Algyő Nagyközség Önkormányzatának támogatásával, segítjük a családokat az egyszeri meleg étkezés biztosításával, gyermekeknek az óvónők tevékenységajánlókkal színesítik hétköznapjaikat.

2021. április 13. | Oktatás Bővebben

Időpont: 2021.04.19.-20. 9.00-16.00 óra között.

2021. április 12. | Oktatás Bővebben

Ismét Gyászol a Megyei Polgárőr Szövetség: Gulyás Sándor (1950-2021), az Algyői Polgárőr Egyesület elnöke, türelemmel viselt betegségben életének 70. évében elhunyt.

2021. április 10. | Napjaink Bővebben

Kemény kihívásoknak kellett megfelelnie Kiss Olivérnek. Az algyői kézilabda-játékvezető ugyanis nemrég a franciaországi olimpiai selejtezőcsoportban, majd húsvéthétfőn a férfi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben dolgozhatott.

2021. április 10. | Sport Bővebben

– A közelmúltban sajnálatos eset történt a kilátónál, megrongálták, ez pedig már nem az első eset, és valószínűleg nem is az utolsó, ezért komolyabban kell foglalkoznunk vele – közölte a közösségi oldalán közzétett videóban a polgármester.

2021. április 08. | Rendőrség Bővebben

×