× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Ásványvíz-minőségű ivóvíz lesz Algyőn

|
2013. november 13. | Napjaink
Megtisztul 2015. május végére Szeged és Algyő ivóvize: a három és fél milliárdos fejlesztés után a két település csapjaiból ásványvíz-minőségű ivóvíz folyik majd.

Közel három és fél milliárd forintból újulnak meg a Szegedet és Algyőt ellátó vízműtelepek 2015. május 30-áig – hangzott el kedden a Szeged–Algyő ivóvízminőség-javító projektről tartott sajtótájékoztatón a szegedi városházán.


Solymos László alpolgármester elmondta: európai uniós elvárás, hogy lakosaiknak megfelelő színvonalú és jó minőségű vizet biztosítsanak az önkormányzatok. Szeged Algyő önkormányzatával fogott össze, és hozott létre egy kisebb társulást az ivóvízminőség javítására. Herczeg József algyői polgármester, az ivóvízminőség-javító önkormányzati társulás elnökhelyettese kijelentette: a fejlesztések és a tisztítás után szinte ásványvíz-minőségű ivóvíz fog majd folyni a két település lakásainak csapjaiból. A településvezető hangsúlyozta: a régióban eddig is jó minőségű volt az ivóvíz, amely mindig megfelelt a magyar szabványoknak, ám az Európai Unió az arzénmennyiség egészségügyi határértékét a magyar szabványban meghatározott ötven mikrogramm per liter helyett tíz mikrogramm per literben állapította meg – ezért van most szükség erre a beruházásra.

Az uniós forrásból megújuló beruházásra 3 milliárd 376 millió forintot nyert el a társulás, amelyből 560 millió forintot tartalékkeretnek különítettek el. A fejlesztés két részből áll majd: 741 millió forintból a meglévő hálózatok rekonstrukcióját végzik el, a többi pénzt az ivóvíz minőségének javítására fordítják. Tizenegy kilométeren végzik el az ivóvízhálózat rekonstrukcióját, huszonöt víztározó medencét újítanak fel vagy építenek meg, és megtisztítják az oda nem illő anyagoktól a két települést ellátó teljes, 684 kilométeres ivóvízhálózatot is. – Az ivóvízminőség javítása után fogyasszon mindenki csapvizet – biztatott Herczeg József. György Zoltán, a kivitelező AB Szeged 2013 Konzorcium képviselője kijelentette: az országban eddig is Szegeden folyt a legjobb ivóvíz, amelynek minőségét most tovább tudják emelni. Szerinte a beruházással olyan értékes ivóvíz jön létre, amely befektetőket és turistákat hozhat majd a városba.
 

További hírek

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

×