× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Ártér karbantartása

|
2021. április 23. | Önkormányzat

Az ártér karbantartása, és a szúnyoglárvák kikelésének megelőzése érdekében Algyő Nagyközség Önkormányzata munkálatokat kezdeményezett a fokok kitakarítása, és ezen keresztül a kubikgödrökben található vizek leeresztése érdekében. Egyeztető megbeszélést folytattunk a DALERD Zrt. az ATIVIZIG illetékes vezetőivel a szükséges munkákról. A konzultáció eredményeként a Gyeviép Nkft. szintbe hozta és kitakarította a Szt. Anna kikötő melletti fokot, ahol azóta jelentősen csökkent az ártéri vízmennyiség. A DALERD saját területén, a töltés mellett fakitermelést kezdeményez a jövő héten. Ennek részeként kitakarításra kerül a két kikötő közötti tanösvény fém híddal ellátott kifolyója is, ezért kiemelésre kerül a híd, és azt a Gyeviép felújítja, megerősíti.

Ezen időszakra a terület lezárásra kerül, a balesetveszély megakadályozása érdekében.

Sajnos a tanösvény mellett pár éve telepített nyárfák megbetegedtek, ezért idő előtt ki kell vágni őket, így a két kikötő közti szakaszon a tervezettnél jelentősebb fakitermelés várható. A kotrógép mozgási lehetőségének biztosítása érdekében szükséges egy nagyobb terület kitakarítása, amelyet megkezdtek. Az önkormányzat kérte a DALERD-et, hogy a tanösvény melletti területen az árnyék és a kellemes környezet érdekében csak a feltétlenül szükséges kitermelést végezze el.

Várhatóan az intézkedések eredményeként a nyár folyamán kevesebb szúnyog fog kikelni és csökken a vérszívók száma. A szúnyogok elleni védekezés első lépéseként a katasztrófavédelem 2021. április 22-én az ártérben légi biológiai lárvagyérítést hajtott végre Algyő területén. A továbbiakban a tavaly beszerzett eszközzel a Gyeviép rendszeres gyérítést fog végezni a szükségletek szerint. Fontos, hogy a lakosság is sokat tehet azért, hogy kevesebb szúnyoggal találkozzunk. Lakókörnyezetünkben a pangó vizek rendszeres ürítésével akadályozhatjuk a lárvák kikelését.

Reményeink szerint ez a több lépcsős intézkedéssorozat nyáron kellemesebb környezetet, kevesebb szúnyogot fog eredményezni.

 

További hírek

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

A közlekedési szokások és igények megismerése érdekében Algyő vonatkozásában elkészült egy mobilitási kérdőív, amely két irányt érint, egyrészt a lakosságit (Algyő belterület), illetve a munkahelyit (MOL ipartelep, Jura Ipari Park).

2023. december 02. | Önkormányzat Bővebben

Az Algyői Nőegylet idén is csodaszép adventi koszorút készített a községnek.

2023. december 02. | Napjaink Bővebben

Budapesten, a Szent Gellért Csarnokban rendezték meg a 2. Zen Power Taekwon-do Kids Hatpróba nevű versenyt, ahol az utánpótláskorú harcművészek mérethették meg magukat küzdelem, formagyakorlat, erőmérő, elmélet, gyorsaság és speciáltechnika állomásokon.

2023. december 01. | Sport Bővebben

×