× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Apró magból óriástök

|
2023. október 25. | Napjaink

Rozsnyai József vásárolt néhány tökmagot, amelyre az volt írva, hogy óriástök. Gondolta megpróbálja, lássuk mi lesz belőle. Az eredmény őt is meglepte.

Néhány évvel ezelőtt Józsi bácsi látott egy érdekes műsort a televízióban az óriás tökökről. 2023. tavaszán Szegeden a Bartók téri Vetőmag boltban vásárolt néhány  csomag vetőmagot. Véletlenül talált rá az óriás tök címkével ellátott csomagra, amelyért alig fizetett pár száz forintot. Kíváncsi volt, hogy mi nő majd ki belőle. Májusban vetette el hagyományos módon a magokat, 3-3 szemet tett két bokorba. Aztán már csak gondoskodott róluk. Locsolta, az időjárástól függően betakargatta, szerette, óvta és óvja a mai napig a növényeket. Szeptemberre a két hatalmas bokor befutotta az egész kertet és nőtt rajta négy óriás tök.

Rozsnyai József gyerek kora óta kertészkedik, náluk ez hozzá tartozott a mindennapokhoz. Sándorfalván volt gyümölcsösük. Az 1980-as években is közel 200 fáról gondoskodott. Mindent megtermeltek, amire a családnak szüksége volt. 1968-ban került Üllésről Algyőre és 20 éve él feleségével a jelenlegi Kastélykert utcai otthonukban, ahol a ház mögötti kert telis-tele van finomságokkal. Nyugdíjas évei óta már csak hobbiból csinálja, de szeret kísérletezni, így születtek meg idénre az óriás tökök is. A munka sosem áll meg, mindig van mit csinálni. A Hírmondóval folytatott beszélgetés végén ennyit mondott: „A reménységet elveszíteni nem szabad, vinni kell a végtelenségig, mert az tartja fenn az ember fiát.”

Józsefnek az a terve, hogy Halloweenra dekorációként kiteszi a tököket az utcára, majd pedig fel szeretné ajánlani valakinek, aki állatokat tart és szívesen elfogadná takarmánynak. A jól megtermett tököket puszta kézzel mozdítani sem lehet és várhatóan még nőni is fognak.

Így lettek Algyő főutcájának szívében az apró magokból tökóriások.

 

További hírek

Választás napközbeni részvételi adatai

2024. június 09. | Önkormányzat Bővebben

Esztergomban rendezték meg az elmúlt hétvégén az idei Kick-Box Utánpótás Magyar Bajnokságot. Ezen az eseményen dőlt el, hogy kik kerülnek be a magyar válogatott keretébe és képviselhetik Magyarországot az augusztus végén, Budapesten rendezendő utánpótlás világbajnokságon.

2024. június 06. | Sport Bővebben

A Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott A Szakkör programon 2023-ban számos mesterség bemutatásával indult ingyenes foglalkozássorozat. Ezek közül a Gyevikult Nkft. nemezelést harmadik, vesszőfonás szakkört második alkalommal hirdetett meg az Algyői Tájházban. Az itt készült alkotásokból nyílt kiállítás.

2024. június 05. | Kultúra Bővebben

Hagyományőrzés új köntösben. Papp Csilla Alkotó-díjas kézművesünk a sujtás ékszerkészítés mestere. Olyan formákat álmod meg és hoz létre, amelyek nemcsak az ékszert teszik egyedivé, hanem annak a viselőjét is.

2024. június 04. | Kultúra Bővebben

Az Algyői Falunap egyik kiemelt rendezvényeként az Algyői Foltvarrók Köre 15. jubileumi kiállítása nyílt meg. 2009-ben nyolc fővel indult a szakköri foglalkozás, jelenleg 15 fővel járnak tárlatokra, fesztiválokra.

2024. június 03. | Kultúra Bővebben

×