× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Apró magból óriástök

|
2023. október 25. | Napjaink

Rozsnyai József vásárolt néhány tökmagot, amelyre az volt írva, hogy óriástök. Gondolta megpróbálja, lássuk mi lesz belőle. Az eredmény őt is meglepte.

Néhány évvel ezelőtt Józsi bácsi látott egy érdekes műsort a televízióban az óriás tökökről. 2023. tavaszán Szegeden a Bartók téri Vetőmag boltban vásárolt néhány  csomag vetőmagot. Véletlenül talált rá az óriás tök címkével ellátott csomagra, amelyért alig fizetett pár száz forintot. Kíváncsi volt, hogy mi nő majd ki belőle. Májusban vetette el hagyományos módon a magokat, 3-3 szemet tett két bokorba. Aztán már csak gondoskodott róluk. Locsolta, az időjárástól függően betakargatta, szerette, óvta és óvja a mai napig a növényeket. Szeptemberre a két hatalmas bokor befutotta az egész kertet és nőtt rajta négy óriás tök.

Rozsnyai József gyerek kora óta kertészkedik, náluk ez hozzá tartozott a mindennapokhoz. Sándorfalván volt gyümölcsösük. Az 1980-as években is közel 200 fáról gondoskodott. Mindent megtermeltek, amire a családnak szüksége volt. 1968-ban került Üllésről Algyőre és 20 éve él feleségével a jelenlegi Kastélykert utcai otthonukban, ahol a ház mögötti kert telis-tele van finomságokkal. Nyugdíjas évei óta már csak hobbiból csinálja, de szeret kísérletezni, így születtek meg idénre az óriás tökök is. A munka sosem áll meg, mindig van mit csinálni. A Hírmondóval folytatott beszélgetés végén ennyit mondott: „A reménységet elveszíteni nem szabad, vinni kell a végtelenségig, mert az tartja fenn az ember fiát.”

Józsefnek az a terve, hogy Halloweenra dekorációként kiteszi a tököket az utcára, majd pedig fel szeretné ajánlani valakinek, aki állatokat tart és szívesen elfogadná takarmánynak. A jól megtermett tököket puszta kézzel mozdítani sem lehet és várhatóan még nőni is fognak.

Így lettek Algyő főutcájának szívében az apró magokból tökóriások.

 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2023. december 23. napjától 2024. január 1. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2023. december 09. | Önkormányzat Bővebben

Javult a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,542 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen korszerűsítették a szennyvíz-kezelését – közölte Tóth Godó Valéria, a Szegedi Vízmű Zrt. projektvezetője szerdán Szegeden.

2023. december 08. | Gazdaság Bővebben

Az Algyői kétségkívül az egyik legjobb a Napfény Városának vonzásköréből, ha a halételeket vizsgáljuk. Persze még akkor is komoly vetélytárs a Kiskőrössy, az Öreg Kőrössy és a Fehértói. Amennyiben csak a halászlét vizsgáljuk, a magam részéről Kárpát medencei szinten az Algyőit halászcsárdáét tartom a legmeggyőzőbbnek a tiszai (szegedi) műfajban.

2023. december 07. | Gazdaság Bővebben

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

×