× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Ami elment a réven, visszajött a vámon: feszes, de stabil Algyő idei költségvetése; épülhet a bölcsőde

|
2021. április 05. | Önkormányzat

Nem változott érdemben Algyő idei költségvetése: a hárommilliárdos büdzsé nagyjából megfelel az elmúlt évek gyakorlatának, csak a szerkezete változik. Az idén tovább kell csökkenteni a település működtetésének kiadásait, és a fejlesztéseket is rangsorolni kellett.

– Százmillió forinttal nő idén a befizetendő szolidaritási adó és a gépjárműadót is viszi a kormány, de az idén először kapunk 130 millió forint általános működési támogatást, így, amit elveszítünk a réven, visszajön a vámon. Meglepetéseket csak az iparűzési adóbefizetések hozhatnak. Egyelőre nem látjuk, hogyan teljesítettek a helyi cégek, ezért az idén a tavaly befolyt 1,2 milliárd forint helyett csak 850 milliós helyiadóval kalkuláltunk a költségvetés készítésekor – mondta Molnár Áron polgármester.

A település vezetői bizakodnak, mert a járvány ellenére sem volt tavaly jelentősebb leállás a helyi cégeknél sőt, több új vállalkozás is betelepült év közben a Jura Ipari Parkba. Ennek ellenére, a kormányzati elvonások és járvány miatt 30 százalékos visszaeséssel kalkulálnak a helyi iparűzési adó befizetéseknél.

– Köznevelési feladatokra 160 millió, szociális kiadásokra pedig 120 millió forint költségvetési támogatást kapunk, ez az általános működési támogatással együtt 410 millió. A település működési kiadásai pedig meghaladják az egymilliárd forintot, a többit, a kiadásaink kétharmadát nekünk kell saját erőből hozzátenni, ezért az idén a szokottnál is nagyobb mértékben kell takarékoskodnunk. A működési kiadásainkból az idén legalább 150 millió forintot le kell faragnunk.

Miközben a település folyamatos működését biztosítani kell, nem mondhatnak le teljesen a fejlesztésekről sem. Ezért rangsorolták a tennivalókat, a költségvetésben pedig 352 millió forintot különítettek el erre a célra.

– A megnyert pályázataink önerejét mindenképpen biztosítani fogjuk. Idén a legfontosabb beruházás a bölcsődeépítés megkezdése lesz, erre 750 millió forintot nyertünk pályázaton, de 150 milliós önerőt is biztosítanunk kell hozzá. Az építkezés leghamarabb a nyáron indulhat el és 2022 szeptemberére szeretnék befejezni.

Ebben az évben kiépíthetik még a dél-nyugati lakópark csapadékvíz elvezető rendszerét, de lesz járdaépítés és zöldítik is a területet. Ötmillió forintból szépülhet a szabadstrand, jut a közvilágítás fejlesztésére, valamint a Fő utcán járdaépítésre is.

Ugyanakkor több, egyébként szükséges fejlesztést is halasztani kell:  nem jut forrás az aszfaltos utak javítására, játszótérfejlesztésre, és az utcanévtáblákat is csak később fogják lecserélni.

Megmarad viszont, sőt igény szerint akár bővítik is a szociális ellátórendszert: az év elején megemelték a rendkívüli települési támogatás összegét, de a rendszeres gyermekvédelmi támogatásra, a gyógyszer-hozzájárulásra és a temetési segélyre a jövőben is számíthatnak az algyőiek.

forrás: www.szeged.hu

 

További hírek

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

×