× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Ami elment a réven, visszajött a vámon: feszes, de stabil Algyő idei költségvetése; épülhet a bölcsőde

|
2021. április 05. | Önkormányzat

Nem változott érdemben Algyő idei költségvetése: a hárommilliárdos büdzsé nagyjából megfelel az elmúlt évek gyakorlatának, csak a szerkezete változik. Az idén tovább kell csökkenteni a település működtetésének kiadásait, és a fejlesztéseket is rangsorolni kellett.

– Százmillió forinttal nő idén a befizetendő szolidaritási adó és a gépjárműadót is viszi a kormány, de az idén először kapunk 130 millió forint általános működési támogatást, így, amit elveszítünk a réven, visszajön a vámon. Meglepetéseket csak az iparűzési adóbefizetések hozhatnak. Egyelőre nem látjuk, hogyan teljesítettek a helyi cégek, ezért az idén a tavaly befolyt 1,2 milliárd forint helyett csak 850 milliós helyiadóval kalkuláltunk a költségvetés készítésekor – mondta Molnár Áron polgármester.

A település vezetői bizakodnak, mert a járvány ellenére sem volt tavaly jelentősebb leállás a helyi cégeknél sőt, több új vállalkozás is betelepült év közben a Jura Ipari Parkba. Ennek ellenére, a kormányzati elvonások és járvány miatt 30 százalékos visszaeséssel kalkulálnak a helyi iparűzési adó befizetéseknél.

– Köznevelési feladatokra 160 millió, szociális kiadásokra pedig 120 millió forint költségvetési támogatást kapunk, ez az általános működési támogatással együtt 410 millió. A település működési kiadásai pedig meghaladják az egymilliárd forintot, a többit, a kiadásaink kétharmadát nekünk kell saját erőből hozzátenni, ezért az idén a szokottnál is nagyobb mértékben kell takarékoskodnunk. A működési kiadásainkból az idén legalább 150 millió forintot le kell faragnunk.

Miközben a település folyamatos működését biztosítani kell, nem mondhatnak le teljesen a fejlesztésekről sem. Ezért rangsorolták a tennivalókat, a költségvetésben pedig 352 millió forintot különítettek el erre a célra.

– A megnyert pályázataink önerejét mindenképpen biztosítani fogjuk. Idén a legfontosabb beruházás a bölcsődeépítés megkezdése lesz, erre 750 millió forintot nyertünk pályázaton, de 150 milliós önerőt is biztosítanunk kell hozzá. Az építkezés leghamarabb a nyáron indulhat el és 2022 szeptemberére szeretnék befejezni.

Ebben az évben kiépíthetik még a dél-nyugati lakópark csapadékvíz elvezető rendszerét, de lesz járdaépítés és zöldítik is a területet. Ötmillió forintból szépülhet a szabadstrand, jut a közvilágítás fejlesztésére, valamint a Fő utcán járdaépítésre is.

Ugyanakkor több, egyébként szükséges fejlesztést is halasztani kell:  nem jut forrás az aszfaltos utak javítására, játszótérfejlesztésre, és az utcanévtáblákat is csak később fogják lecserélni.

Megmarad viszont, sőt igény szerint akár bővítik is a szociális ellátórendszert: az év elején megemelték a rendkívüli települési támogatás összegét, de a rendszeres gyermekvédelmi támogatásra, a gyógyszer-hozzájárulásra és a temetési segélyre a jövőben is számíthatnak az algyőiek.

forrás: www.szeged.hu

 

További hírek

Óvodánk 2021. március 8-a óta ügyeleti rendben működik, lehetőségeink szerint, Algyő Nagyközség Önkormányzatának támogatásával, segítjük a családokat az egyszeri meleg étkezés biztosításával, gyermekeknek az óvónők tevékenységajánlókkal színesítik hétköznapjaikat.

2021. április 13. | Oktatás Bővebben

Időpont: 2021.04.19.-20. 9.00-16.00 óra között.

2021. április 12. | Oktatás Bővebben

Ismét Gyászol a Megyei Polgárőr Szövetség: Gulyás Sándor (1950-2021), az Algyői Polgárőr Egyesület elnöke, türelemmel viselt betegségben életének 70. évében elhunyt.

2021. április 10. | Napjaink Bővebben

Kemény kihívásoknak kellett megfelelnie Kiss Olivérnek. Az algyői kézilabda-játékvezető ugyanis nemrég a franciaországi olimpiai selejtezőcsoportban, majd húsvéthétfőn a férfi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben dolgozhatott.

2021. április 10. | Sport Bővebben

– A közelmúltban sajnálatos eset történt a kilátónál, megrongálták, ez pedig már nem az első eset, és valószínűleg nem is az utolsó, ezért komolyabban kell foglalkoznunk vele – közölte a közösségi oldalán közzétett videóban a polgármester.

2021. április 08. | Rendőrség Bővebben

×