× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Aljegyzőként jegyzôi feladatokat lát el Angyal Zsolt

|
2014. február 26. | Napjaink
Államigazgatási Főiskolán szerezte első diplomáját, de jegyzőként gyűjtött tapasztalatait immár több hónapja Algyőn kamatoztatja Angyal Zsolt (képünkön). Az algyői polgármesteri hivatalban aljegyzőként dolgozó szakember a múlt év decemberétől a jegyzői feladatokat is ellátja. Angyal Zsoltot a hivatali munka szépségeiről is kérdeztük.

„Hódmezővásárhelyen élek feleségemmel, 11 éves lányommal és 4 éves fiammal” – rögzíti Angyal Zsolt. Az algyői polgármesteri hivatal munkáját irányító aljegyzőtől megtudjuk: vásárhelyi születésűként a Bethlen gimnáziumban érettségizett, majd Budapesten az államigazgatási főiskolán – ma Nemzeti Közszolgálati Egyetem – szerzett diplomát.

„Szülővárosom ösztöndíjasaként 1992-ben, első munkahelyem a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal volt, ahol humánpolitikai munkatársként dolgoztam. Akkori munkakörömhöz illett, hogy Pécsett bölcsészként humán szervező szakon folytassam tanulmányaimat, szerezzek újabb diplomát” – mondja.

Két diploma sok tapasztalat

Az államigazgatási főiskola a közigazgatásban dolgozók képzését és továbbképzését szolgálja. Az ottani diploma birtokában nem tölthető be minden jegyzői poszt, mert a megyei főjegyzőséghez jogásznak kell lenni. Ám a jogi diploma sem jogosít fel minden közigazgatási munkára.

Röszkén és Domaszéken dolgozva gyűjtött jegyzői tapasztalatokat, ismerte meg a kistelepülések működését Angyal Zsolt.

Kistelepülések nagy ügyei

„Kistelepülési jegyzőnek lenni izgalmas dolog” – véli Angyal Zsolt. Szerinte többféle jogszabály alkalmazási szintű ismerete szükségeltetik a munkához, aminek változatosságát érzékelteti, hogy a költségvetés tervezésétől kezdve a birtokháborításon át a szociális ügyek intézéséig sokféle üggyel kell foglalkoznia a jegyzőnek.

„Jó ítélôképesség és emberismeret szükséges ahhoz, hogy ne legyen mechanikus ez a munka” – hangsúlyozza. Kedves témakörének nevezi az egyszerű és világosan intézhető ügyeket.

Az újabb anyai örömök elé néző algyői jegyzőt, Varga Ildikót 2013 decembere óta helyettesíti Angyal Zsolt. Korábbi feladatai közé tartozott az igazgatási csoport vezetése, de immár például a működési engedélyeken, bérleti ügyeken túl minden olyan téma a hatókörébe sorolódik, ami a jegyző irányítása alá tartozik.

„A jegyző hatásköre, eszközrendszere is szűkült a közigazgatás átalakulásával” – mondja. Angyal Zsolt szerint tudomásul kell venni, hogy a szomszédsággal kapcsolatos vagy egyéb ügyes-bajos gondjaikra gyógyírt keresők először a helyi polgármesteri hivatalhoz fordulnak, a jegyző segítségét kérik.

Például a gyámügy, a szabálysértési ügyek elkerültek a helyi önkormányzatoktól a járási hivatalokba. Itt maradt viszont – többek között – a szociális igazgatáshoz sorolható számos emberi történet.

„A kistelepülésen kevesebb a hatósági jogkör, de Algyőn sokkal több a gazdálkodással kapcsolatos feladat, mint más, hasonló nagyságú településen” – von mérleget az aljegyző. Ezzel arra is utal, hogy Algyő gazdálkodási lehetőségei jóval kiterjedtebbek, mint a más községekben.

„A jogszabályi kontrollt biztosítja és a törvényességet felügyeli a jegyző” – összegzi feladatait Angyal Zsolt.

Egy nap története

Az ingázás Vásárhely és Algyő között nem jelent problémát Angyal Zsolt számára. Szívesen dolgozik a nagyközségben, de ide településről egyelőre nem gondolkodik, hiszen felesége Vásárhelyen tanít, gyermekei ott járnak iskolában. A reggeli magányos autó utat a rádióhírek meghallgatásával tölti. Az algyői hivatalban postabontással indítja a napot, majd az ügyek szignálását, szortírozását követően megbeszéléseken vesz részt. A havi egyszeri képviselő-testület előkészítését legalább három héttel korábban elkezdik munkatársaival. Két héttel a testületi ülés előtt körvonalazódik a várható napirendek sora, Egy héttel korábban pedig véglegesítik a kidolgozott testületi anyagokat. A hónap utolsó szerdáján megtartott képviselő-testületi ülésén hozott döntések végrehajtása.

A Vásárhelyre, hazafelé tartó út már a családi gondolatoké, az eltelt nap örömeinek és gondjainak összegzése otthon már a két gyermekével történik.

Visszatérés Algyőre

„A munkám 80 százaléka a polgármesteri hivatal épületéhez köt. Ugyanakkor már ismerem Algyőt, mert mintegy 3 hónapig, 2001-ben megbízott jegyzőként dolgoztam itt
” – emlékeztet.

A Tiszaszigettel közös önkormányzati hivatal nem érinti az algyői községházán végzett munkát. Ugyanakkor a szakmai munka irányítása itt történik. A közös statisztika, munka igényli a folyamatos kapcsolattartást – magyarázza. Ezzel a „társulással” nincs egyedül Algyő Csongrád megyében. Ugyanakkor az itteni hivatali munka elismerése is a felkérés az együttműködésre.

Választások

„Sok a kihívás: a mai jogszabályalkotási ritmusban követni a munkánk szabályrendszerének változását” – véli. A helyi választási iroda működésének megindítása, a plakátolás mederben tartása friss feladatokat is ad a jegyzőnek. Például olyan feladvány megoldása is a jegyzőre vár, mint annak értelmezése, hogy a választási eljárásról szóló jogszabály szerint mi számít politikai hirdetménynek, miért és kinek kell fizetnie a helyi újságban megjelentett olyan „reklámért”, ami a voksolás menetét ismerteti. Az átláthatóságot biztosítani kell, de ehhez tisztázni szükséges: mi bizonyul politikai hirdetésnek.

„Foci és kosárlabda” – összegez, mikor kedves szabadidős programjáról kérdezzük Angyal Zsoltot. Választania a két sportág között nem kell. Beosztja energiáit. Hiszen hétfőnként az unokatestvérekből álló csapatban rúgja a bőrt, az ellenfeleket a barátokból verbuválódott társaság adja. A péntek este pedig a kosárlabdáé. Angyal Zsolt szerint öröm a játék, az irodai munka után szükséges a sport, a mozgás, a feszültségoldás.
 

További hírek

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

×