Algyőn indult 2012. április 28.-án a „Megújuló energetikai és energiahatékonysági megoldások gyakorlati alkalmazásának népszerűsítése a dél-alföldi lakosság körében” című, az Európai Unió által támogatott projekt, amely kedvezményezettje az Archenerg Klaszter. A roadshow-k során az érdeklődők megismerhetik a megújuló energiaforrásokat, az energiahatékony módszereket.

"> Algyőn indult 2012. április 28.-án a „Megújuló energetikai és energiahatékonysági megoldások gyakorlati alkalmazásának népszerűsítése a dél-alföldi lakosság körében” című, az Európai Unió által támogatott projekt, amely kedvezményezettje az Archenerg Klaszter. A roadshow-k során az érdeklődők megismerhetik a megújuló energiaforrásokat, az energiahatékony módszereket.

">
× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Algyői energia roadshow

|
2012. május 11. | Napjaink

Algyőn indult 2012. április 28.-án a „Megújuló energetikai és energiahatékonysági megoldások gyakorlati alkalmazásának népszerűsítése a dél-alföldi lakosság körében” című, az Európai Unió által támogatott projekt, amely kedvezményezettje az Archenerg Klaszter. A roadshow-k során az érdeklődők megismerhetik a megújuló energiaforrásokat, az energiahatékony módszereket.

Az algyői rendezvényen több százan fordultak meg sátrunkban. A legnépszerűbb az a süketkabin volt, amely hangszigetelt üvegből készült, és amelyet szakértőink kívül és belül is decibelmérővel láttak el. A gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen eresztették ki a hangjukat az üvegfalak között, a decibel versenyt a kicsik nyerték. Kiderült az is, hogy a brummogó apukák kevésbé hangosak, mint azok, akik magas hangon tudnak sikítani. A 130 decibelt senki sem érte el, a beállított rekordot a következő rendezvényen, Jánoshalmán mindenki megpróbálhatja megdönteni. A gyerekek közül egyéniben Farkas Ádám rengette meg leginkább a falakat a hangjával (125 decibel), a felnőttek közül a projekt kommunikációs szakértője, Kecse-Nagy Sándor állított rekordot 127 decibellel.

A felnőttek megismerkedhettek a passzív házzal, amelynek a rezsiköltsége egy évre (!) 120 ezer forint, megtudhatták, hogyan működik és mire jó a napkollektor, a napinverter, a hőszivattyú.

A gyerekek minden állomáson pecsétet gyűjthettek egy füzetbe, aki a végén leadta, az választhatott hűtőmágnest vagy matricát. Nagy sikert aratott kampányunk kis figurája, az energiavámpír is, amit – most már minden látogatónk tudja – nem szabad etetni, mert az energiavámpír energiával táplálkozik, és azokban az otthonokban lakik jól, amelynek lakói pazarolják azt.

A kicsiket és nagyokat fejtörővel és keresztrejtvénnyel vártuk, a legügyesebbek ajándékot is kaptak: napelemes autót, környezetbarát anyagokból készített eszközökkel végezhető tudományos kísérlet-csomagot, valamint egy időjárás-előrejelző állomást vihettek haza.

Aki nem tudott eljönni az algyői rendezvényre, az bepótolhatja: további nyolc alkalommal találkozhatunk még Békés-, Bács-Kiskun és Csongrád megye településein. Június 30-án Jánoshalmán, július 1-jén Sándorfalván várjuk az energiavámpír-vadászokat!


kapcsolódó anyagok: A rendezvényen készült képek

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×