× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Algyő is részt vesz a háztáji programban: vetőburgonyát osztanak

|
2013. június 12. | Gazdaság

A Háztáji programba jelenleg már 860 település regisztrált, és 2013. márciusában Algyő is csatlakozott ehhez az új kezdeményezéshez.

A vetőburgonya program a háztáji újjáélesztésének első lépése. Ez jelenleg is zajlik még, folyamatosak a szállítások: eddig 2500 tonna burgonyát helyeztek ki közel 600 településre. Csongrádba június közepén szállítják a vetôburgonyát – tudtuk meg a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodájától.

Mind a burgonya, mind pedig az állatkihelyezés esetén fontos szempont, hogy az adott programhoz szükséges feltételekkel rendelkeznek-e a jelentkezô családok, illetve kisebb közösségek. A tojótyúk esetében kell, hogy legyen tyúkól és bekerített baromfiudvar. Ugyanígy fontos a malacok esetében a jól zárható akol és ól megléte, vagy nyúltartás esetén a ketrecek megfelelő állapota. A megfelelô kihelyezési feltételeket a helyi települési önkormányzatok feladata ellenőrizni, felmérni.

Alapelv, hogy aki kap a programtól, az adjon is valamit vissza a programnak, a program fenntarthatósága és bővülése érdekében. Így a megtermelt burgonyából tegyen félre vetőanyagot, hogy jövőre adni tudjon a szomszédjának, aki az idén még nem vett részt benne. Tojótyúk esetén úgy tud visszaadni a közösség felé, hogy adott mennyiségű tojást bead a közkonyhára, iskolakonyhára, a nyúl szaporulatából pedig mindenki, aki kapott állatot, köteles adni a szomszédjának, ha az szintén szeretne foglalkozni vele.

Az aktuális állat-kihelyezési programokról tájékoztatót tesznek majd közzé, ami tartalmazza majd, hogy az állattal együtt milyen takarmány és egyéb ellátási csomagot és egyebeket adnak át.

Az állatkihelyezésekre az alábbi előzetes kérdések megválaszolásával lehet jelentkezni: sertésnevelő programban 2db sertés nevelésére alkalmas porták/háztáji gazdálkodók száma; baromfinevelô programban 15–25 db csibe/kiskacsa nevelésére alkalmas porták/háztáji gazdálkodók száma; nyúlnevelő programban a nevelésre és a nyúl továbbszaporítására alkalmas porták/háztáji gazdálkodók száma.

Algyőn a kapcsolattartó neve: Gubacsi Zoltán; elérhetősége mobilon: 30/250-3736, e-mailben: delplant@delplant.hu.

Minden kiskertben gazdálkodni kívánót támogatnak ingyenes vetőburgonyával. A vetőburgonyát 25kg-os zsákokban osztják ki, 2013. június 14-én (pénteken) 16:00 és 19:00 között a Szabadidőközpont hangárjában (Algyő, Téglás utca 151.). Az ingyenes vetőburgonya programnak egyetlen feltétele, hogy a krumplit el kell vetni. Egy személy, területtôl függôen több zsákot is hazavihet. Előzetes jelentkezés nem szükséges, csak a vetőburgonya helyszínen történő átvétele.

 

További hírek

Óvodánk 2021. március 8-a óta ügyeleti rendben működik, lehetőségeink szerint, Algyő Nagyközség Önkormányzatának támogatásával, segítjük a családokat az egyszeri meleg étkezés biztosításával, gyermekeknek az óvónők tevékenységajánlókkal színesítik hétköznapjaikat.

2021. április 13. | Oktatás Bővebben

Időpont: 2021.04.19.-20. 9.00-16.00 óra között.

2021. április 12. | Oktatás Bővebben

Ismét Gyászol a Megyei Polgárőr Szövetség: Gulyás Sándor (1950-2021), az Algyői Polgárőr Egyesület elnöke, türelemmel viselt betegségben életének 70. évében elhunyt.

2021. április 10. | Napjaink Bővebben

Kemény kihívásoknak kellett megfelelnie Kiss Olivérnek. Az algyői kézilabda-játékvezető ugyanis nemrég a franciaországi olimpiai selejtezőcsoportban, majd húsvéthétfőn a férfi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben dolgozhatott.

2021. április 10. | Sport Bővebben

– A közelmúltban sajnálatos eset történt a kilátónál, megrongálták, ez pedig már nem az első eset, és valószínűleg nem is az utolsó, ezért komolyabban kell foglalkoznunk vele – közölte a közösségi oldalán közzétett videóban a polgármester.

2021. április 08. | Rendőrség Bővebben

×