× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

A Volán megy, a MÁV jön

|
2022. szeptember 19. | Önkormányzat

Augusztus 1-től fizetőssé vált a tram-train, de ez más változásokat is magával hozott. Algyőről kivonul a Tisza Volán Zrt., és átveszi a helyét a MÁV. Hogy mit jelent ez az algyői utasok számára, arról Molnár Áron polgármesterrel beszélgettünk.

– Hogyan működött korábban a buszközlekedés?
Alapvetően az algyői buszközlekedés mindig is fontos kérdés volt, különösen a Szegedtől való leválást követően 1997-től. Sokan ahhoz kötötték a függetlenedés megszavazását, hogy a buszjáratokban ne essen csorba. Azóta is voltak változtatások mind a megállók, mind a menetrendet illetően. Kezdetben a Szent György térig ment a busz, aztán a tarjáni víztoronyig, majd a Mars térig. Utóbbi változással együtt vezették be, hogy egyirányúvá vált a buszok közlekedése. Ez esetben azonban a községen belüli közlekedésre sajnos nem lehetett használni. Szerencsére azt el tudtuk érni, hogy újra két irányban járjanak a járatok, és a Mars térig vigyék az utasokat.

– Hogyan változtatott mindezen a tram-train beruházás?
Már a tram-train vonalának kialakításánál lehetett sejteni, hogy lesznek változások. Attól tartok, sajnos a járatok ritkítása is várható lesz, bár kezdettől fogva lobbizunk ennek elkerülése végett. Azonban a legfontosabb változtatás mégis az, hogy a vonatvillamos menetrendszerű és fizetős közlekedésének beindulásával, vagyis 2022. augusztus 1-től aki Hódmezővásárhely és Szeged között utazik bármilyen tömegközlekedési eszközzel, az tram-train utasnak minősül. Nyilván ez az uniós pályázat miatti utasszám biztosításának kényszere miatt tűnhetett jó döntésnek, vagy épp trükközésnek, azonban a mi életünket igencsak összekavarta.

– Milyen problémákat jelent ez az algyőiekre nézve?
– Algyő Nagyközség Önkormányzatának 2022. július 27-én jelezte a Tisza Volán Zrt., hogy a volánbérletek megszűnnek Algyőn, és a MÁV veszi át a jegyek és bérletek értékesítésének feladatát. Elég sok ideje volt a beruházás által érintett cégeknek, hogy a gyakorlati kérdéseket átbeszéljék és megoldásokat találjanak a problémás kérdésekre, mégse sikerült nekik. Például a jegyek és bérletek megvásárlásának a helye kérdéses volt. Elvileg erre az algyői vasútállomáson lévő automatában, illetve Szegeden, a MÁV irodáiban lesz lehetőség. A problémát az okozza, hogy aki busszal közlekedik, annak sem a végpontokon sem a buszon nem tud bérlethez jutni, bár ezekre ígérték, hogy születik megoldás, de a cikk megjelenéséig nem látjuk a gyakorlatban. Algyőn a Faluházban megszűnik a bérletárusítás, hiszen a Volán kivonulásával megszűnt közöttünk az együttműködés. Másik fontos kérdés volt, hogy módosul-e a buszmenetrend. Ebben szerencsére azt az ígéretet kaptuk, hogy nem változtatnak rajta. A harmadik jelentős kérdés pedig a jegyek és a bérletek ára volt. Azt láttuk, hogy árak nem nagyon változtak, így elmondható, hogy egy bérlettel kétféle tömegközlekedési eszközt lehet majd használni. Ez mindenféleképpen jó és előremutató. Illetve az is fontos, hogy a vasútvillamos sokkal későbbi időpontokban is jár, ami nyilván megint csak előnyös.

– Hogyan változik a bérletek támogatása?
– Eddig az algyői dolgozók munkába járási kedvezményét tudtuk kiegészíteni, így akik a munkáltatójuktól kaptak kedvezményt, azok az önkormányzat segítségével ingyen vehettek bérletet. Sajnos ez a lehetőség megszűnt, ezt nem tudjuk biztosítani. A másik csoport a Szegeden tanuló középiskolások és a felsőfokú intézményben tanuló nappali tagozatos hallgatók voltak, ők kaptak ingyen bérletet. Nyilván ez nekik ingyen volt, az önkormányzat pedig rendezte a bérletek árát a Tisza Volán Zrt.-vel. Erre sikerült megoldást találnunk: nem a bérletet kapják a diákok ingyen, hanem a bérletek árát megkapják közvetlen támogatásként félévre előre. Ez havi 1200 forintot jelent, öt félévre tehát 6000 forint támogatás igényelhető. Így tulajdonképpen csak a támogatás formája változik.

– Van-e valamilyen megoldás azok számára, akik eddig a településen belül használtak a buszközlekedést?
– Eddig volt egy 5 kilométeres bérlet, amelyet a községen belül közlekedők igénybe vehettek. Ez most megszűnt, a tram-train bérletek besorolása között pedig nem szerepel ilyen vagy ehhez hasonló távot lefedő bérlet. Természetesen megvásárolhatják az AB, vagyis az Algyő és Szeged közötti közlekedőknek kialakított bérletet, azonban ez további kérdéseket vet fel. Tanulói kedvezmény csak abba a városba való utazásra jogosít fel, amelyben tanul a diák. Az Algyőn tanuló diák nem tartozik az AB vagy a kombinált bérlet kategóriába, így nem lehet tudni, hogy az automata vagy az ügyintézők egyáltalán kiadják-e nekik a megvásárolni kívánt bérletet algyői diákigazolvánnyal. Illetve, amennyiben sikerül bérletet vásárolniuk és esetlegesen azt Szegedig történő közlekedésre is használják – hiszen maga a bérlet feljogosít erre –, akkor a kalauz megbünteti-e őket. Ezeket a kérdéseket az illetékeseknek is feltettük és nagyon várjuk a válaszukat. Van még egy problémás kérdés, az Ady majorra közlekedő buszjárat. Ez Nagyfát és Rákóczi telepet is érinti. Ez a járat teljesen kiesik a vasútvillamos vonalából. Nem tudjuk, hogy ezzel a kapcsolatban változik-e bármi. Ezek az utasok 15 kilométeres algyői bérletet és kiegészítő jegyet vásároltak eddig, azonban ezeket is kivezették. Arra a kérdésre, hogy az AB tram-train bérlet lefedi-e az ő közlekedésüket is, várjuk a választ. Reméljük, minden kérdést megválaszolnak, és így zökkenőmentesen zajlik majd ez a tanév a busszal és a vasútvillamossal közlekedők számára is.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Molnár Áron polgármester és Dr. Füzesy István alpolgármester üzleti reggelit szervezett algyői cégvezetőknek. A találkozó célja Algyő Nagyközség Önkormányzatának 2023-as költségvetésének ismertetése, a célok és a leendő fejlesztések prezentálása volt, illetve a vállalkozásokkal történő párbeszéd erősítése.

2023. március 23. | Gazdaság Bővebben

Algyőn két helyszín, vállalkozás, a Levendula Szálloda és a Vámos cukrászda szerezte meg a kerékpárosbarát szolgáltató címet. Ezen a két helyen a kerékpárosok számára összekészített szerszámokkal, eszközökkel teli láda áll majd a biciklisek rendelkezésére, amelyekkel orvosolhatóak lesznek a tekerés közben felmerülő problémák.

2023. március 22. | Egészség, életmód Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00747-2/2023. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2023. április 1. – 2023. április 21-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2023. március 21. | Gazdaság Bővebben

Március 11-én rendezték meg Veszprémben az év egyik legnagyobb hazai ITF Taekwon-do eseményét, a 2023. évi Gyermek, Serdülő, Ifjúsági és Felnőtt Magyar Bajnokságot. A rendezvényre az ország minden tájáról, 36 klub 351 versenyzője nevezett.

2023. március 21. | Sport Bővebben

A február 25-én tartott Sportbál keretein belül adták át az Algyő Jó Tanulója–Jó Sportolója kitüntetéseket, amelyet mind a sportban, mind a tanulásban eredményesen szereplő fiatalok kaptak meg.

2023. március 14. | Sport Bővebben

×