× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

A tanulás és a fejlődés nem állhat meg

|
2022. május 02. | Oktatás

Ozsváth Lászlóné Valika Mesterpedagógus minősítést szerzett. A tanulás és a felkészülés könnyebben ment, hiszen másik két munkatársa is továbblépett a pedagógus életpályamodell keretén belül. Az Algyői Szivárvány Óvoda vezetője és nevelői folyamatosan törekednek a fejlődésre, nemcsak az intézmény, de a saját munkakörük területén is.

– Mit jelent ez a minősítés, amit megszerzett és hogyan befolyásolja az óvoda életét?
– A pedagógus életpályamodell keretében ez a minősítési fokozat már nem kötelező, csak egy lehetőség, hogy a pedagógus tudjon fejlődni, tovább képezze magát. A mesterfokozat esetében több témakörben lehet minősülni, amelyek közül én az intézményvezetőit választottam. Másik két kolléganőm is pályázatot adott be, Patakiné Laczik Etelka a pályakezdők, illetve a szülési szabadságról visszatérők integrálása témával, Juhász Brigitta pedig a Montessori nevelésről. Ez csaknem 1 éves munkát jelentett számunkra, amelynek a végét a beadott munka védése zárt le. Nekem háromtagú bizottság előtt kellett bemutatnom a pályázatomat, amelyben az óvoda és a család kapcsolatát dolgoztam ki részletesen öt évre előre megtervezve a teendőket. Ezek megvalósításán dolgozok az elkövetkező öt évben, erről évente be kell majd számolnom a fenntartónknak.

– Mennyi idő, mire egy pedagógus mester minősítést szerezhet meg?
– Minden évben kiírja az Oktatási Hivatal a feltételeket. Ez idén úgy szólt, hogy 9 év vezetői gyakorlat szükséges a pályázat beadásához, a másik két kolléganőmnek pedig a pedagógus II. szint megszerzését követően kellett eltelnie 9, a szakmában eltöltött évnek.

– Hogyan néz ki most egy óvodapedagógus pályakép?
– A főiskola elvégzése után gyakornokként kerül be a friss diplomás fiatal az óvodai életbe. Két év után kell minősülnie. Gyakornokként hospitálnia kell, megfigyelni különböző korosztályú csoportokat, jegyzeteket és vázlatokat kell készítenie és egy év után már portfóliót kell az óvónőnek feltöltenie. Én kevésnek tartom ezt az időt, de igyekszünk segíteni és támogatni az új kollégáinkat. A minősítés megszerzése után pedig megkapják a pedagógus I. fokozatot. Az óvodánkban nagyon jók a mentorok, lelkiismeretesen végigviszik az újakkal ezt a folyamatot. Jól működik nálunk ez a rendszer, már 14-en minősültek a csapatomból. Sajnos ez a besorolás azonban nem túl motiváló napjainkban. A pedagógus I. minősítés után el kell telnie megint csak 9 évnek, amikor továbbléphet az óvónő a pedagógus II. minősítésbe. Idáig kötelező eljutni, ezután pedig szabadon választható, hogy valaki megpályázza-e a további minősítések megszerzését.

– Nehéz-e jó óvónőt találni?
– Igen, nagyon. Amit én tapasztalok, hogy felveszem a lelkes, fiatal pályakezdőket, akik néhány év múlva családot alapítanak, hiszen ez az élet rendje. Nekem pedig új kollégákat kell keresnem, ami nagyon nehéz feladat. A bérezés miatt inkább elmennek külföldre vagy más munkakörbe a pedagógusok. Akikkel viszont itt dolgozom, azokért tűzbe teszem a kezem. Igyekszünk egymást segíteni és együtt haladni.

– Milyen tervei vannak az elkövetkező évekre?
– A pályázatomban megtervezett öt évet szeretném megvalósítani, erre törekszem. Nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen óvodánkat a fenntartónk támogatja. Sok olyan lehetőségünk van, amelyről más óvodák álmodni sem mernek. Jelenleg a „Virágos kert” óvodai pályázat megvalósításán, kialakításán dolgozunk. Megkaptuk a Komp utcai házat az önkormányzattól, amelyet szeretnénk rendbehozni. Jelenleg az egyik szobába az irattárunkat helyeztük át, de múzeumot is szeretnénk ott kialakítani. Őszre lesz a régi épületünk 90 éves, ezt is szeretnénk megünnepelni.

– Hogyan tudják a programokba bevonni a szülőket?
– Ez is nehéz feladat. Szoktunk programokat meghirdetni, például munkadélutánt, amelyre nagyon várjuk a szülőket, hiszen minden segítség számít. Tartunk tematikus programokat, amely alkalmakkor a szülők közreműködésére is számítunk. Illetve próbáljuk az alapítványunk, a Boldog Gyermekkor Alapítvány támogatására ösztönözni őket, hiszen minden fillérnek megvan most a helye. Szoktunk kapni ajándékokat, például nemrég futóbiciklikkel lepték meg az óvodát, amiért nagyon hálásak vagyunk. Az Algyői Szivárvány Óvoda összeszokott csapattal gondoskodik a falu majdnem legkisebbjeiről. Szinte minden hétre terveznek valamilyen programot a gyerekeknek, hogy érdekességeket lássanak, hogy izgalmas dolgokat tanulhassanak meg. Fontos ez, hiszen a nagybetűs élet alapjait ezek az évek teremtik meg.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

A Szegedi Vízmű tájékoztatása szerint a Bartók Béla utca elején egy ivóvíz bekötővezeték hibájának javítása miatt időszakos vízhiány tapasztalható a környéken. Várhatóan kora délután visszaáll a szolgáltatás.

2022. május 25. | Gazdaság Bővebben

A Szegedi Vízmű Zrt. munkatársai vízmérő leolvasást tartanak Algyő egész területén a 2022. május 22. és 25. közötti időszakban.

2022. május 23. | Gazdaság Bővebben

A FER Tűzoltóság Kft. algyői létesítményi tűzoltósága 2022. május 24-25-26. napján 9:00 órától tűzoltási gyakorlatot tart, a MOL Nyrt. DS Logisztika – ATM, Algyő telephelyén.

2022. május 17. | Rendőrség Bővebben

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a Szerocor Konzorcium földi kémiai szúnyoggyérítést végez Algyő Nagyközség belterületén. A szúnyoggyérítés elvégzése: 2022. május 20-án (pénteken) a napnyugta utáni időszakban

2022. május 17. | Gazdaság Bővebben

Szegeden a múzeumtól indult reggel a toborzó futás mai etapja, amely 10 órakor ért Algyőre. A falu táblájánál helyi futók is csatlakoztak az éppen távot teljesítő katonához.

2022. május 16. | Rendőrség Bővebben

×