× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

A sportlövészet és Algyő kapcsolata régre nyúlik vissza

|
2022. június 07. | Sport

A Csongrád-Csanád Megye Sportjáért és Ifjúságáért díj kitüntetését kapta meg idén márciusban Andrássy Árpád, a szegedi Délvidéki Lövészakadémia elnöke. A kitüntetésre mi algyőiek is nagyon büszkék vagyunk, hiszen Andrássy Árpád hosszú ideje itt a faluban tanítja lőni a sport iránt érdeklődőket.

– Hogyan került kapcsolatba a lövészettel?
– Makói születésű vagyok, Szegedre gimnazista koromban kerültem. Tulajdonképpen 9 sportágban voltam igazolt versenyző. Kajakkal a junior válogatottságot is sikerült elérnem. Később a főiskolán a felkészülési- és a vizsgaidőszak egybeesett, így döntenem kellett, hogy diplomát szeretnék vagy a kajakozással karriert építeni. Én a diplomát választottam. Viszont mozgás nélkül sem maradhat az ember, tudtam, hogy tudok lőni, hiszen gimnazista koromban Újszegeden mindig rohantunk lőni körkörös céltáblára és versengtünk egymással. Valahonnan innen indult a dolog és végigkísért egész életem folyamán. 1970. óta vagyok sportlövő. Bár pedagógus végzettséggel rendelkezem, túl sokáig nem tanítottam, mert elhívtak az Magyar Honvédelmi Szövetséghez edzőnek. Ott is fiatalokkal foglalkoztam. Persze a pedagógia sem merült feledésbe, hiszen 13 évig pedagógus továbbképzésben dolgoztam, oktatástechnológus voltam.

– Hol lehetett akkoriban lőni?
– Az MHSZ Szeged Városi Lövészklub 1973-ban alakult, annak már tagja voltam. Egyik tanítványom, aki akkor kezdett el lőni, a magyar válogatottságig jutott. Edző és klubelnök lettem ott. Sokan voltunk, 50-60 között mozgott a klub létszáma, 2016-ban azonban az Etelka soron lévő szegedi lőteret elbontották.

– Mikor alakult ki a klub és Algyő kapcsolata?
– Egy Falunapon tartottunk bemutatót és volt érdeklődés a lövészetre, így megalakítottuk az Algyői Sportlövész Klubbot. Ez 20-25 taggal működött, de sajnos idővel alábbhagyott a lelkesedés és feloszlott a klub. 2016-ban a szegedi lőtér is megszűnt, így került a Délvidéki Lövészakadémia a faluba. Öt lőállásos légfegyveres lőtér működik a Kastélykert utcában, amelyet idővel 7 lőállásra bővítettünk és van egy elektronikus célunk is. Tűzfegyverrel azonban Kiszomborra járunk lőni.

– Mikor lehet Algyőn edzeni?
– Három napon van edzésidő, belefér mindenki, aki szeretne lőni. Kedden, szerdán és pénteken 14:30-18:30 között vagyunk nyitva. Az igazolt versenyzőknek a felkészülési idő alatt kevés ez az idő, de akkor tartunk plusz napokat.

– Hány éves kortól lehet valaki sportlövő?
– Tíz éves kortól lehet elkezdeni lőni. Tulajdonképpen nincs szükség semmire a kezdetekben, csupán egy edzőcipőre és némi fizikai állóképességre, hiszen el kell bírni a puskát. Mindenki puskával kezdi, később lehet kipróbálni a pisztolyt is. A puskásoknak speciális ruhájuk van, aminek egészségügyi okai vannak, ugyanis az álló testhelyzet terheli a gerincet, amelyre vigyázni kell. Emiatt kiegészítő sportra is szükség lehet, ha valaki komolyabban kezd a sportlövészettel foglalkozni. A pisztolyhoz picit kevesebb anyagi befektetésre van szükség. Tűzfegyverrel lőni pedig 14-15 éves korban lehet elkezdeni. Úgy tartják, hogy a sportlövészethez született tehetsége a Föld populációjának 5%-ának van, amit nagyon nehéz megtalálni, de igyekszünk bátorítani a fiatalokat, hogy próbálják ki ezt a sportágat. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

– Miért jó lőni?
– A világ legbékésebb sportja a sportlövészet, a céltáblával küzdünk, csak mi ketten vagyunk. Ez a küzdelem nem test-test elleni küzdelem. Személyiségfejlesztő, nagyon jól ki tud vele kapcsolni a világból az ember. A pályán elfelejtődik minden és csak maga a lövés van.

– Mire a legbüszkébb?
– Voltunk Európa Bajnokságon versenyzőinkkel, Eszéken, Lengyelországban. Tajpejben a siket kislány, akit edzettem, siketolimpiát nyert. Nagy élmény volt ott lenni vele. Egy edzőnek ez hatalmas büszkeség, ezért érdemes dolgozni. Most pedig, a Csongrád-Csanád Megye Sportjáért és Ifjúságáért díjnak is nagyon örültem. Maroslelén az ünnepségen ott volt velem a családom, a fiam és két unokám.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Lovászi Péter, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület gólyavédelmi programjának vezetője 3 fiókát gyűrűzött ma meg az Algyői Könyvtárnál. Nemcsak a gyűrűzés menetét mutatta be az érdeklődőknek, az egyik gólyafiókát testközelből is meg lehetett tekinteni.

2022. június 30. | Napjaink Bővebben

Meghívó Algyő Nagyközség Településrendezési eszközeinek (településszerkezeti terv, helyi építési szabályzat) 2022. évi részleges módosítása ügyében tartandó lakossági fórumára.

2022. június 29. | Önkormányzat Bővebben

Értesítem a Tisztelt Lakosságot, hogy 2022. július 1-jén, pénteken Köztisztviselők Napján az Algyői Polgármesteri Hivatal zárva tart. Az ügyfélfogadás ezen a napon szünetel.

2022. június 28. | Önkormányzat Bővebben

Az MVM Áramhálózati Kft. tájékoztatása alapján hálózatfejlesztési munkákat végzése miatt áramszünet lesz 2022. július 1-én, 15-én és 28-án 8 és 16 óra között.

2022. június 27. | Gazdaság Bővebben

A védőnői két körzetet ellátó védőnőknél májusban személyváltozás történt.

2022. június 23. | Egészség, életmód Bővebben

×