× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

A rekultiváció elkezdődött

|
2011. augusztus 18. | Gazdaság

A Szegedi Regionális Hulladékkezelési Program, Hulladéklerakók Rekultivációja című - KEOP-2.3.0/2F/09-2009-0012 azonosító számú projekt - megvalósítási szakaszába lépett: több helyen is megkezdődött a bezárt hulladéklerakók felszámolása és rekultivációja.

A kivitelező augusztus első hetében Bordány, Forráskút, Szatymaz, Üllés, Zsombó településeken kezdte meg a rekultivációs munkálatokat. A tervek szerint a következő hetekben Algyőn, Bakson, Mórahalmon, Pusztamérgesen, Ruzsán és Zákányszéken folytatódnak a munkálatok.

A 2012 őszén befejeződő, mintegy 2,7 milliárd forintos összköltségű beruházás során 26 település 27 hulladéklerakóján közel 414 ezer 840 négyzetméter területet rekultiválnak.

Végleges rekultivációt végeznek az alábbi településeken: Algyő, Ásotthalom, Balotaszállás, Bordány, Csengele, Deszk, Forráskút, Kelebia, Kistelek, Kiszombor, Mórahalom, Ópusztaszer, Öttömös régi, Öttömös új, Pusztamérges, Pusztaszer, Röszke, Ruzsa, Tompa, Üllés, Zákányszék, Zsombó. Balástyán, Domaszéken és Szatymazon részleges elszállítást , majd végleges rekultivációt végeznek, Bakson és Dócon pedig rostálással való felszámolásra kerül sor.

Az ide vonatkozó európai uniós előírásoknak megfelelően a korábban bezárásra került hulladéklerakókat rekultiválni kell annak érdekében, hogy a telep bezárását követően környezeti kockázatuk minimálisra csökkenjen.

Az európai uniós támogatással, a Kohéziós Alap finanszírozásával megvalósuló projekt kedvezményezettje a Dél-alföldi Térségi Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás. A projektben a települési önkormányzatokat önrész nem terheli. A kivitelezést az AS Szeged Konzorcium (vezető: A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft., tag: SWIETELSKY Magyarország Kft.) végzi. A mérnöki feladatokat az EUCON Konzorcium (vezető: EUROUT Kft.), a projektmenedzsmenti feladatokat a Technoplus Környezetvédelmi Technológiai Fejlesztő Kft. látja el, míg a PR-feladatokért a Factory Creative Studio Kft. felel.

Algyő – végleges rekultiváció

Algyőn 18 765 négyzetméternyi terület vár rekultivációra. A helyben történő rekultiváció során a lerakott hulladékot a helyszínen áthalmozzák, vagyis kisebb területre rendezik, felszínét tömörítik, ezáltal a rekultivációs réteget ezen a kisebb területen készítik el. Végleges záróréteget alakítanak ki, melynek az a célja, hogy megakadályozza a csapadékvíz bejutását a hulladéktestbe, illetve a csurgalékvíz képződését és a környezetbe való kijutását. A végleges záróréteg-rendszerrel ellátott lerakókat – így az algyőit is – meghatározott rendben látják el különböző rétegekkel: a rendezett hulladéktestre 30 centiméteres magasságban tiszta talaj kerül, ez az úgynevezett kiegyenlítő réteg. Erre fedőréteget raknak, amely 40 centiméter magas tiszta és 30 centiméter magas humuszos talajból áll. Végül erre kerül rá az úgynevezett vegetációs réteg, vagyis a rekultivációt füvesítéssel fejezik be.

 

 

További hírek

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

A szegedi rendőrök a társhatóságok munkatársaival közösen ellenőriztek egy engedély nélküli rendezvényt. A rendőrség közleménye szerint most Algyőn csaptak le a driftelőkre.

2024. április 10. | Rendőrség Bővebben

×