× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Országos Találkozója

|
2014. november 13. | Oktatás
A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület (MKNE), hazánk egyik legnagyobb, környezeti nevelőket összefogó, országos szakmai szervezete Szegeden-Algyőn tartotta meg idei XXII. Országos Találkozóját 2014. szeptember 19–21. között. Házigazdánk, a környezeti nevelés egyik kiváló és ismert (elismert) képviselôje, nem utolsó sorban egyesületi tagunk, Iván Zsuzsanna, az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola igazgatónője volt.

A nagyon tartalmas, hasznos programon közel 30-an vettünk részt. Az érkezés délutánján, a szálláshelyünkön, a Sport Hotelben próbáltunk ki a Herman Ottó emlékév keretében készített vándor-tanösvény játékai közül néhányat és barkácsoltunk. Az este beszélgetéssel és a „Terülj, terülj, asztalkámra” otthonról hozott falatok kóstolgatásával telt. Szombaton Algyőt fedeztük fel. A település alpolgármesterének, Némethné Vida Zsuzsannának szívélyes köszöntését követően nagyot sétáltunk, kiscsoportokban feladatokat oldottunk meg, játszottunk. Lenyűgözött minket a falu rendezettsége, a sokszínű tevékenységek támogatottsága. Megnéztük a falu templomát, majd az Ezerjófű Egyesület gyógynövényes kertjét, portáját. A szíves fogadtatás, az egészséges finom falatok, itókák kínálata nagyon kedves gesztus volt.

Utunk során, a gátról a régi iskolaépületre láttunk rá, melynek előnyeire, az iskolában eltöltött évekre emlékezett röviden vissza Iván Zsuzsanna. Kiemelte a kert és a Tisza közelségéből eredő lehetőségek előnyét. Sétánkat a Tisza parton, a tanösvény tábláit tanulmányozva folytattuk, majd a helyi óvodát látogattuk meg. Igaz, gyerekekkel nem találkoztunk, de így is árulkodó volt, amit láttunk. Gazdag, jó élete lehet az algyői óvodásoknak! A napelemekkel felszerelt épület, a külső-belső terek ápoltsága, színessége sokak számára minta lehet. A vezető-óvónő lelkes beszámolója elhivatottságról árulkodik. Mivel az algyői iskolával többen, többféle kapcsolatban állunk, így nem volt kérdéses, hogy hatalmas kíváncsisággal érkeztünk a néhány éve átadott új iskolaépületbe. Először interaktív tábla és szavazógép segítségével vetélkedtünk az Algyőn megfigyeltek alapján, majd bejártuk az épület minden zegzugát. Az iskolacsoda lenyűgözött bennünket! Olyan volt az esztétikusan berendezett épület a színes tereivel, tetőkertjével, világos aulájával, termeivel, ebédlőjével, műfüves sportpályájával, aszalós kiskertjével, mintha egy jövőbeli idôutazáson vettünk volna részt. Az aulában, a termekben tudatos, sokszínű munkáról árulkodtak a poszterek, képek, kiállított tárgyak. Ám az épületnél még meghatározóbb, az az iskolaközösség nagyszerűsége! A pedagógusok és az iskolavezető korszerû, innovatív munkája, odafigyelése, lelkes és lelkesítő együttműködése. E nélkül üres lenne az épület! Lelketlen. Az algyői iskola hitelesen közvetíti az értékeket.

Vendégszeretetük is emlékezetes marad számunkra. Gyönyörűen terített asztal, finom halászlé és túrós csusza, saját készítésű sütemények vártak minket, majd ajándékul kaptunk egy-egy „aranyhalat”, melyre három kívánságunkat írhattuk.

Délután a szegedi Tudástár egy részét látogattuk meg Ilosvay György vezetésével, majd a szálláshelyünkön az egyesületünk ügyes-bajos dolgairól beszélgettünk. Vasárnap délelőtt a füvészkertben indiai lótuszok, érdekes üvegházi növények, illatos rózsák, varázslatos gyógynövények és fák, cserjék között sétáltunk. A maradék elemózsiát elfogyasztva búcsúztunk egymástól, s köszöntük meg vendéglátóinknak a figyelmes együttlétet, tartalmas programot, jó szót.

Köszönjük Iván Zsuzsannának és társainak: Almásiné Császár Piroskának, Tóthné Molnár Ágotának, Koczka Ágnesnek, Torma Tibornénak, Kisné Pányi Zsófiának, Benczédi Gyöngyinek, Kériné Bódi Juditnak, Süli-Zakar Évának és Vidácsné Kovács Évának az élményeket!
 

További hírek

2023. augusztusában a Horgásztavak üzemeltetését a Gyeviép Nkft. vette át. A vízmennyiség és a környezet javítása érdekében akkor jelentős munkálatok indultak meg, amelyet vízügyi és halgazdálkodási szakemberek segítettek.

2024. március 28. | Önkormányzat Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00954-2/2024. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2024. március 30. – 2024. április 19-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2024. március 27. | Gazdaság Bővebben

A Magyar Vöröskereszt "Tedd a jót!" algyői alapszervezete húsvéti csomagosztást szervezett 2024. március 26-án. Az előre elkészített adományokkal 20 családnak tették szebbé az ünnepét, hiszen vannak, akik nehezen engedhetik meg maguknak a húsvéti finomságokat.

2024. március 27. | Napjaink Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete nem támogatja az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola vezetője és a Szegedi Tankerületi Központ intézményi átszervezési törekvését.

2024. március 27. | Önkormányzat Bővebben

A Bartók Béla utcai és a Piac téri játszóterek új elemmel bővültek a gyerekek nagy örömére. Mind a két helyen drótkötélpályát alakított ki és épített meg a Gyeviép Nkft. A fejlesztésre 3,5 millió forintot költött Algyő Nagyközség Önkormányzata.

2024. március 26. | Önkormányzat Bővebben

×