× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

A jövő évi fejlesztési koncepciót is tárgyalta a testület

|
2023. november 15. | Önkormányzat

Stabil a nagyközség idei költségvetése – hangzott el a képviselő-testület októberi ülésén. Szó volt a horgásztavak üzemeltetéséről, megújítják a fitneszparkot, illetve első olvasatban a 2024-es költségvetési koncepció fejlesztési javaslatait is tárgyalták a képviselők.

Az októberi rendes ülésén húsznál is kevesebb napirendi pontot tárgyalt meg a testület, amire régen volt példa. Elsőként a testület módosította a Szegedi Tankerületi Központ, a Gyevitur Nkft. és az önkormányzat közötti hőszolgáltatási szerződést. Idén februárban a szolgáltatás díját úgy állapították meg, hogy 39 ezer forintot kértek gigajouleonként (GJ) plusz 5 százalék áfát. Az előterjesztésben olvasható, hogy bár az energiaárak csökkentek, ám a geopolitikai helyzet miatt ismét díjnövekedés adódhat.
Molnár Áron polgármester a napirendi pont kapcsán elmondta, nagyon nehéz feladat az ár meghatározása, mert nem arra épült ki a rendszer, hogy a fürdővel és a sportközponttal összekötött, más vagyonkezelésében lévő létesítmény, nevezetesen az iskola fűtését is ellássák. Nehéz kiszámolni a fajlagos költségeket is. Már lezajlott a közbeszerzés, így tudható, mennyiért veszi az energiát az önkormányzat jövőre. A szerződés azonban indexált áras, vagyis mindig az adott hónap világpiaci árához igazítják havi szinten. Most jobb árajánlatot kaptak, mint erre az évre, de ez változik havonta, így nehéz előre kalkulálni. A tankerület felé ráadásul fix áron szolgáltatnak, teljesen mindegy, milyen változások vannak a világpiacon. Tavaly a fix áron 55 ezer volt a beszerzési ár, akkor picit alatta szolgáltattak az oktatási intézménynek. A pénzügyi bizottság 12, míg a településüzemeltetési 12,5 százalékos áremelést javasolt az infláció mértékéhez igazodva, a képviselők végül a 12 százalékos emelést fogadták el.
Szavaztak a Fehér Ignác Tanulmányi Ösztöndíjprogram elindításáról. Ennek értelmében 4,2-es átlag fölött a sikeresen pályázó felsőfokú tanulmányokat végző fiatalok egységesen 10 ezer forintot kapnak havonta az önkormányzattól.

A fejlesztésekről is tárgyaltak

A 2024-es költségvetési koncepció fejlesztési javaslatait is tárgyalták. A polgármester emlékeztetett, hogy már évek óta októberben kezdik el tárgyalni a következő évi költségvetést, így a testületnek többször van lehetősége módosítania azt a februári elfogadása előtt. A fejlesztési elképzeléseket ezúttal is csoportokra bontották, az elsőbe olyanok kerültek, amelyek biztosan megvalósulnak, ezek egy része már el is kezdődött.
Az I. csoportba tartozik például a kerékpáros stratégia, amelyre 10 millió forint saját forrást biztosítana az önkormányzat 2024-ben. Az önkormányzati intézmények és ingatlanok karbantartására 15 millió forintot, illetve a Tisza-part fejlesztésére is juthat 5 millió forint saját forrás. A táblázatban 345 milliós pályázati forrásként szerepelnek a vízgazdálkodási beavatkozások és közlekedésbiztonsági fejlesztések. Járdaépítésre 40 milliót költenének, ennek a fele önerő. Ezzel kapcsolatban Molnár Áron megjegyezte, idén nem jelent meg erre vonatkozóan pályázat eddig, azt is elképzelhetően tartotta, hogy jövőre sem lesz ilyen kiírás. TAO-pályázat is szerepel a felsorolásban, a Borbála Fürdőnél kialakítandó a napelempark tervezését saját forrásból végezte az önkormányzat, a kivitelezés viszont pályázati forrásból, 245 millió forintból valósul meg. Idén 62 milliót különtettek el a közvilágítás fejlesztésére, azt várják, hogy megtörténjen a kivitelezés. Egy 165 millió forintos elnyert pályázatuk is van, ez a helyi és térségi turizmus fejlesztését célozza, ennél a kiírásnál nem terheli önerő az önkormányzatot. A fürdő karbantartásra 30 millió biztosítottak idén, jövőre is ugyanennyit szeretnének. Másik TAO-s fejlesztés is szerepel a táblázatban, a jégpálya öltözőjének tetejére telepítenek napelemeket, a 24 milliós projektből 7 millió forint az önerő.
A II. csoportban a Kastélykert utca burkolatfelújításnak tervezése is szerepel. Mint ismert, évek óta tárgyal az önkormányzat a Magyar Közút Nzrt.-vel a szakasz felújításáról, most első lépésként a bekötő út és a Téglás utca közötti szakaszon terveztetnék meg a rekonstrukciót. A polgármester megjegyezte, a kerékpáros stratégiát beépítik a felújításokba. Olyan sávot alakítanak ki, ahol a biciklisek biztonságosan tudnak közlekedni. Mint mondta, fontos cél a jelenlegi közlekedésbiztonság megőrzése, illetve annak javítása prioritást kap a közeljövőben. A horgásztanyára 10 milliót tervez költeni jövőre az önkormányzat, míg a temető felújítására 20 milliót. Utóbbinál a ravatalozó előtti részt újratérköveznék és a kaput is felújítanák. A templom melletti parkolót és az odavezető járdát is meg szeretnék újítani, erre 10 milliós keretet terveztek be a koncepcióba. Áthúzódó projekt a bérlakások felújítása, karbantartása, erre saját forrásból 13 milliót költenének.
Az I. csoportba tartóz fejlesztések értéke csaknem 964 millió forint, ebből a pályázati forrás 792 millió. A II. csoportban a saját forrásból 72 millió forint, míg a III. csoportban 13,2 millió szerepel.

Megújítják a fitneszparkot

Az ülésen a Gyermektáboroztatási Alapból támogatott nyári táborokról is volt beszámoló. Nyáron összesen 13 tábort rendeztek, az önkormányzat valamivel több mint 2,2 milliót költött erre. Mint beszámoltunk róla, ezzel az algyői gyerekeket támogatták, 1500 forintot költött naponta fejenként az algyői gyerekek táboroztatására. Az előzetesen elkülönített keretet 110 ezer forinttal egészítették ki az ülésen.
A jövő évi helyhatósági választások miatt a Helyi Választási Bizottság (HVB) tagjait is kiválasztották az ülésen. Ugyanazokat javasolták, mint az előző voksoláson, vagyis Vidács László, Bakos András, Terhes Lászlóné, Karsai Lászlóné és Draxler Ferenc István lesz a HVB tagja. Molnár Áron azt mondta, ők már bizonyították, hogy rátermettek és jól tudják ellátni a feladatot, ezért nem változtattak a névsoron. A jegyző az ülésen elmondta, a tagok vállalják a feladatot, mindegyikükkel egyeztettek erről.
A fitneszparkra 6,1 millió forintot kellett biztosítania az önkormányzatnak. Elhangzott, hogy a téglagyári tónál lévő kis kondiparkot időről időre engedélyezni kell. Az a furcsa helyzet állt elő, hogy míg tíz évvel ezelőtt a fitneszpark megfelelő volt az engedélyek szempontjából, az új szabályozás szerint viszont már néhány eszköz túl közel van egymáshoz, ezért 1-2 eszközt kivesznek és néhányat áthelyeznek. Felújítják a gépeket is, ahol szükséges, festenek és alkatrészeket is cserélnek, illetve megújul a gumiborítás is. A munkát a Gyeviép Nkft. végzi el.

Előrelépés a horgásztavaknál

A horgásztavak üzemeltetéséről is tárgyaltak a képviselők. Kövér Imre, a Gyeviép Nkft. ügyvezető igazgatója az előterjesztésben leírta azt is, hogy szükséges lesz a meglévő eszközök, padok, vécék felújítása, karbantartása. A felújítások egyébként jól haladnak és haltelepítés is történt.
Az egyebek napirendi pontnál szóba került a sportcsarnok használatának ügye. Mint ismert, az önkormányzat azt fontolgatta, hogy beperli a Szegedi Tankerületi Központot, mert semmilyen időszakban nem használhatják a csarnokot, és az ezzel kapcsolatos egyeztetések megrekedtek. Azonban történt előrelépés, Molnár Áron megbeszélést folytatott Plesovszkiné Ujfaluczki Judit tankerületi vezetővel, és van némi elmozdulás az ügyben, vagyis lehet, hogy nem kell bíróságra vinnie az ügyet az önkormányzatnak. A megbeszélésről a polgármester elmondta, jelen pillanatban is vannak üres idősávok a sportcsarnokban, amelyeket nem használ az iskola. Ő azt kérte, hogy a helyi egyesületek használhassák a késő délutáni idősávokban a csarnokot, jelenleg ugyanis olyanok foglalnak ott időt, akik nem algyőiek és nem is gyerekek, ezért a helybéliek Szegedre kényszerülnek járni, Molnár ebben látja a feszültséget. Abban is egyetértettek, hogy hétvégékre megkaphatják a sportcsarnokot. Természetesen mindezt szerződésbe is kell foglalni.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×