× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

A falu legidősebb embere a 100 éves Tóth János

|
2014. május 18. | Napjaink
Tóth János, aki 1914. április 13-án született, mindennapi szólása: "Gyerökeim már a 101-et taposom. Már két nulla van a nevem mögött."

A falu legidősebb emberét Herczeg József polgármester is köszöntötte a születésnapja előtt két nappal. Ajándékul a virágok és ajándékkosár mellé adta át az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt emléklapot. Azóta is minden nap megnézi. Háziorvosa, Dr. Tóth Mária is meglátogatta, és születésnapján a család apraja-nagyja is részese volt a jeles alkalomnak.

Öt generáció egymás mellett: apa (100), lánya (69), lányának a lánya (48), unokájának a lánya (28) és annak a lánya (3). A fél évestől a száz évesig minden korosztály kivette részét a tortaevésből, amit köszönünk Vámos Zolinak.

Nagyon szeret mesélni Tóth János. A régi történetekből ki sem fogy! Ezek között híres a Gyapjas János és Széchenyi Paula története. Vasutasként dolgozott. 26 évesen Kopáncson kezdett, majd az algyői állomáson váltókezelő, raktáros, 1968-ig.

A vőfélykedés: a történet, hogy három generációt kísért oltár elé Tápén: 1934-ben, 1957-ben, 1970-ben. Én meg arra emlékszem, milyen jót játszottunk a sok szalaggal, amit ajándékba kapott. A híres vőfélybot már az algyői Tájházban van.

A tejhordás is ilyen nevezetes történet: még a Délmagyarország egykori főszerkesztőjének is hordta a tejet.

Sok mese szól a szegedi piacokról, helyekről, árusokról...

"Fiaim! 1906 óta a Tóthok birtoka ez a ház" – mondja körbenézve. – "Ekkor költöztek Algyőre öregapámék."

Az Alkotóházas történet a bemutatkozó kisfilmen meglátható... Ha átadom valaki üzenetét, hogy üdvözli és jó egészséget kíván, felragyog a nagyapám, Tóth János szeme: mosolyog, nevet egyet, (biztos valami történet húzódik a háttérben) és annyit mond: "Nagyon köszönöm. Hát, emlékszem mikor ....", és már kezdődik is az újabb sztori...
 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×