× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

700 millió belvízmentesítésre

|
2013. február 12. | Gazdaság

Négy év előkészítő munka után márciusban a terepen is elkezdődik az Algyői főcsatorna helyreállítása, amelyre az uniótól és a magyar államtól az Ativizig közel 700 millió forint támogatást kap, önerőre nem kell hozzá. – Szeged térségében 937 négyzetkilométernyi vízgyűjtőterületnek ez a legnagyobb csatornája, amely a Maty-értől Algyőig húzódik.

Rekonstrukciója Kiskundorozsmát, Domaszéket, Szatymazt és az ott élő 20 ezer 500 embert, valamint 600 hektárnyi területet védi meg közvetlenül a belvízkároktól – mondta a pénteki projektindító rendezvényen Kádár Mihály, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság helyettes vezetője. Az 5720 méteres csatorna működése kétirányú lesz: összegyűjti a belvizeket és a Tiszába juttatja, illetve aszály esetén biztosítja a vízpótlást.

A beruházás indokairól Fiala Károly projektmenedzser elmondta: 1931 és 2012 között az éves csapadékátlag 540 milliméter volt a területen és egyre csökken, ám az idő- és térbeli eloszlása szélsőségesebb a korábbiaknál. Egy éven belül előfordul nagy belvíz és súlyos aszály is. Az utóbbi ötven évben tízszer öntötte el belvíz a térséget, hol 5 ezer, hol pedig 20 ezer hektáros területen okozva kárt. Erre megoldás az Algyői főcsatorna rekonstrukciója, amely márciusban tereprendezéssel indul, vagyis „megkeresik" a dzsumbujban a csatornát. Áprilistól júliusig megépül a két vízkormányzó műtárgy és a szivattyútelep, júliustól partrendezéssel folytatódik a program. A közbeszerzési eljáráson kiválasztott budapesti székhelyű In Situ Kft. határideje december vége. Az Algyői főcsatornát végül összekapcsolják a 2011-ben átadott Maty-Fehértói belvízrendszerrel. Ezzel a térségből érkező hatalmas mennyiségű belvizet a főgyűjtő-csatornarendszer két irányban vezeti majd le a Tiszába, a korábban elkészült fejlesztéssel Hattyastelepnél és a most készülő szivattyúházzal Algyőnél.

 

További hírek

Óvodánk 2021. március 8-a óta ügyeleti rendben működik, lehetőségeink szerint, Algyő Nagyközség Önkormányzatának támogatásával, segítjük a családokat az egyszeri meleg étkezés biztosításával, gyermekeknek az óvónők tevékenységajánlókkal színesítik hétköznapjaikat.

2021. április 13. | Oktatás Bővebben

Időpont: 2021.04.19.-20. 9.00-16.00 óra között.

2021. április 12. | Oktatás Bővebben

Ismét Gyászol a Megyei Polgárőr Szövetség: Gulyás Sándor (1950-2021), az Algyői Polgárőr Egyesület elnöke, türelemmel viselt betegségben életének 70. évében elhunyt.

2021. április 10. | Napjaink Bővebben

Kemény kihívásoknak kellett megfelelnie Kiss Olivérnek. Az algyői kézilabda-játékvezető ugyanis nemrég a franciaországi olimpiai selejtezőcsoportban, majd húsvéthétfőn a férfi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben dolgozhatott.

2021. április 10. | Sport Bővebben

– A közelmúltban sajnálatos eset történt a kilátónál, megrongálták, ez pedig már nem az első eset, és valószínűleg nem is az utolsó, ezért komolyabban kell foglalkoznunk vele – közölte a közösségi oldalán közzétett videóban a polgármester.

2021. április 08. | Rendőrség Bővebben

×