× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

50 éves az Algyői Szőke Tisza Nyugdíjasklub

|
2023. június 22. | Napjaink

Az emberi kapcsolatok ápolását, egymás segítését tartja legfontosabb feladatának az Algyői Szőke Tisza Nyugdíjasklub közössége mind a mai napig. Fennállásuknak ötven évére Kneip Ferencné tekintett vissza jubileumi rendezvényük kapcsán.

Az egész heti rossz időt péntek reggelre elfújta a szél. Nagyon örültünk, hisz nevezetes napra készültünk. A Levendula Hotel Hangár-terme feldíszítve várta a vendégeket: a díszítés, a világító fények a mennyezeten, a belépő vendégekből rögtön ünnepi érzést váltott ki. Az asztalokon virág, kalács, bor, szódavíz várta a meghívottakat. A klub 50 éves évfordulója alkalmából meghívtuk Szerbiából a martonosi nyugdíjasokat, a megyéből pedig a mórahalmi, sándorfalvi, kiskundorozsmai, petőfitelepi, tiszaszigeti és domaszéki nyugdíjasklubok tagjait.

Dudásné Molnár Adél konferanszié köszöntötte a vendégeket: Molnár Áron polgármestert; Füzesy István alpolgármestert; Szalai Antalt, az Életet az Éveknek Csongrád-Csanád vármegye elnökét; Algyői Faluház vezetőjét, Kovács László ügyvezető igazgatót; az AESZI vezetőjét, Jankovicsné Veres Katalint; a könyvtár vezetőjét, Dományházi Editet; a Levendula hotel vezetőjét, Bogdánné Katona Krisztinát és az étterem vezetőjét, Kovács Andort.

Az algyői tisztelendő atya, Máté János imájával és áldásával kezdődött az ünnepség. Ezt követően Molnár Áron polgármester ünnepi köszöntőjében azt emelte ki, hogy a települések lelke a közösség. Az összetartozás ereje, az egymás segítése fontos szerepet tölt be nem csak az idős emberek, hanem a település életében is. Szalai Antal, az Életet az Éveknek Csongrád-Csanád vármegye elnökének köszöntőjével folytatódott az ünnepség.

Az Algyői Szőke Tisza Nyugdíjasklub hosszú időre, 50 éves működésre tekint vissza. Az 1960-as évek végére néptánccsoportok, népi zenekarok és népdalkörök alakultak, és ezekből a csoportokból nőtt ki az algyői nyugdíjasklub, amely hivatalosan 1973-ban alakult meg. Abban az időben ez igencsak egyedülálló esemény volt. Bajusz János volt az első klubvezető, akit mindenki Lajos bácsinak hívott. Hihetetlen energiával, fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy a szegénységben élt, és a sok munkában megfáradt embereket felvidítsa, derűt, jókedvet vigyen az életükbe. Megismertette velük – kirándulások keretén belül – hazánk gyönyörű tájait, de több külföldi utat is szervezett. A klub rendszeres összejövetelein kézimunkáztak, kártyáztak, ismeretterjesztő előadásokat hallgattak a tagok. Rendszeresek voltak a citeraszóval kísért nótázások, a társas vacsorák. Lajos bácsi több mint 20 évig volt nagyon jó és sokoldalú vezetője a klubnak. A halála után Turdéli Sándorné Borika, Bakosné Fekete Mária, Maszlag Józsefné Ilonka, végül Kneip Ferencné lett a klub vezetője.

A nyugdíjasklub egy aktív közösség. Alig várjuk a csütörtököket, hogy találkozzunk, beszélgessünk egymással. Tudásunkat, tapasztalatainkat szívesen megosztjuk a hasonló korú klubtársainkkal.

A régi alapítókról és a klubban végzett tevékenységükről fényképek, a mesélésekből írásos anyagok maradtak fenn. Legfőbb tevékenységünknek most is az emberi kapcsolatok ápolását, egymás segítését tartjuk. Rendszeresen részt veszünk a nagyközség társadalmi és kulturális életét meghatározó eseményekben. Lelkes támogatói vagyunk a kisebb és nagyobb rendezvényeknek.

Jó kapcsolatot ápolunk az önkormányzattal, a Faluházzal, a Könyvtárral, az intézmények vezetőivel, munkatársaival és a civil szervezetek vezetőivel és a tagjaikkal is. Szervezetünk nagysága, múltja, elért eredményeink, tagságunk tiszteletet parancsoló tapasztalata, tudása, összefogása és erkölcsi tartása példamutató. Fontos számunkra a hagyományok megteremtése és őrzése, nyugdíjas klubokkal való kapcsolatok ápolása és új kapcsolatok megteremtése, őrzése Magyarországon és határainkon kívül is. Martonos nyugdíjasklubjával már több mint 40 éve tartjuk a kapcsolatot. Mintegy 30 éve részt veszünk az Életet az Éveknek Országos Szövetségének rendezvényein. Minden évben Kistérségi Találkozókat is tartunk.

Az algyői nyugdíjasok nagyon szeretnek és tudnak is sütni-főzni: szerepeltünk már a rádióban, Paprika Tv-ben, a Duna Tv-ben, a TV 1-ben, az Echo Tv-ben pedig farsangi szokásokat és finomságokat mutattunk be. Ezt a tudásunkat igyekszünk is átadni a következő korosztálynak, éppen ezért többször tartottunk sütőtanfolyamot is.

Emellett jut időnk az éneklésre is. Már jó pár éve megalakítottuk a Búzavirág Asszonykórust, amelyhez mára már férfiak is csatlakoztak. Rendszeresen fellépünk rendezvényeken és különféle versenyeken is megmérettetjük magukat, visszük Algyő jó hírnevét. Legutóbb éppen május elején szereztünk arany minősítést a Hajdúszoboszlón megrendezett Nyugdíjas Ki Mit Tud döntőjében.

Alapítói voltunk és 10 éven át mi rendeztük Algyő lakosainak az Idősek Világnapját. Évről-évre kirándulásokat szervezünk, hogy a tagjaink megismerjék Magyarországot. Soprontól Gyuláig, Debrecentől Pécsig bejártuk hazánk nevezetes tájait. Külföldi útjaink során eljutottunk minden szomszédos országba, de jártunk Németországban és Görögországban is.

Kiemelendő mindezek mellett, hogy 2013-ban elkészült, a 40 éves klub életét bemutató könyv: Az algyői Nyugdíjas Klub története. Ez a kiadvány segít megőrizni az emlékeket. 2019-ben elkészítettünk egy csodálatos szakácskönyvet Algyő Ízei címmel.

Néhány éve megalakítottuk a Kártya-klubot. Minden hétfőn izgalmas csatákat vívunk a Civilházban.

Összegzésül: áttekintve az 5o évet látható, hogy az algyői nyugdíjasklub egy olyan közösség, amely nem csak a tagjainak nyújt hasznos kikapcsolódást, de részt vesznek a település közösségformáló életében is. Fontos hogy az idős, magányosan élő emberek is tudják, érezzék, hogy résztvevői és mozgatói is egy számukra fontos közösségnek.

A nyugdíjasklub nevében köszönöm meg a támogatást az algyői önkormányzatnak, Molnár Áron polgármesternek, a képviselő-testület tagjainak, a Gyevikult Nkft. vezetőjének,Kovács Lászlónak az önzetlen segítségét.

A bölcsek azt mondják, a múlt gyökereiből táplálkozik a jövő, aki nem ismeri múltját, annak nem is lehet jövőképe.

Rendkívüli pillanat az életünkben az ünnep. Az ünnepünket az tette teljessé, hogy köszönthettük ebből az alkalomból azokat a klubtagokat, akik 20-25-30 éven keresztül nagyon sok mindent tettek azért, hogy mi most büszkén mondhassuk, 50 évesek lettünk. Név szerint köszöntöttük Kiss Mihályné Bözsikét, Turdéli Sándorné Borikát, Maszlag Józsefné Ilonkát, Süli Istvánné Piroskát, Molnár Józsefné Jucikát, Hegedűs Mihályt, Hegedűsné Vári Máriát és Szabó Istvánné Piroskát. Az Isten éltese őket sokáig erőben, egészségben!

A köszöntések után jött a kulináris élvezet, az ebéd, ami szenzációsan finom és szépen szervírozott tányérokon érkezett az asztalokra mindenki örömére. Ezt követte a desszertek királya, a torta, amelyet a fotózások után szervíroztak a szemnek és szájnak örömére. Ezután jött a meglepetés, amelyet a Faluháztól kaptunk. Szaszák Zsolt énekes berobbant a színpadra és elkezdett énekelni. Nem ülve néztük, hanem egy pillanat alatt táncra perdült a nyugdíjasok zöme. A műsor visszarepített minket a régi szép időkbe.

Az ünnepünket az tette még szebbé, hogy felkérésünkre sokan támogattak abban, hogy ez a rendezvény kiragyogjon a hétköznapok szürkeségéből. Kiemelten támogatta az 50 éve működő civilszervezetünket a polgármester, a képviselő-testület tagjai, az Algyői Faluház, az Algyői Könyvtár, a Levendula Hotel és a Vámos cukrászda. Az ő támogatások nélkül nem jöhetett volna létre ez a szívet melengető rendezvény.

Hálás szívvel köszönjük az adományokat az algyői COOP ABC-nek, Czine Lajosnak, Juhász Sándornak, az Algyői Kamilla ABC-nek, a Gyevi-szóda vezetőjének, a Docco design Kft.-nek, Vámos Zoltánnak, Némethné Vida Zsuzsannának, Balázs Zsoltnak, a Borbála Fürdőnek, Tösmagi Gábornénak, Török Józsefnének, Igazné Török Bernadettnek, Kneip Ferencnének, Vidács Jánosnénak, Mészáros Mártának, Czine Lajosnénak, Kiss Andrásnénak, Süli Istvánnénak, Jani Andrásnénak, Kószó Balázsnénak, Czine és Társa Kft.-nek, Vámos Zoltánnak, Karsai Lászlónénak, Kozák Juliannának, Kis Mihálynénak, Ménesi Lajosnénak, Molnár Istvánnénak, Terhes Lászlónak, Horváth Györgynének, Szabó Imrénének, Török Mihálynénak, Demecs Zoltánnénak, Maszlag Józsefnének és Horváth Nándornénak.

Nagyon köszönjük mindenkinek, hogy segített, támogatta rendezvényünket.

forrás: Kneip Ferencné

 

További hírek

Algyő Nagyközség Önkormányzata az önkormányzat tulajdonában lévő pályázatot hirdet az Önkormányzat 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező Algyő belterület 1647 hrsz. alatti ingatlanon található nettó 22 m2 alapterületű felépítmény és 9,04 m2 nagyságú terasz határozatlan idejű hasznosítására.

2024. május 03. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete minden 65 év feletti lakos részére 15.000 forint pénzbeli támogatást ad. Ezzel kapcsolatban semmilyen teendőjük nincs.

2024. május 02. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata a megemelkedett szúnyogszámra való tekintettel szúnyoglárva-irtó tablettával segíti a lakosokat.

2024. május 02. | Gazdaság Bővebben

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

×