× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

30 új munkahely a JURA ipari parkban - Versenyautógyártás Algyőn

|
2010. június 07. | Gazdaság

Már az alapkőletételnél sikeresnek bizonyult az algyői „JURA” Ipari Park és Technológia Központ közel félmilliárd forintos fejlesztése, hiszen máris bizonyos, hogy több mint harminc új munkahelyet hoznak a térségbe a projekt előnyei miatt betelepülő vállalkozások.

Az ipari park tavaly szeptemberben kezdhette meg a bővítést, aminek megvalósításához az infrastruktúra korszerűsítése és a betelepülést elősegítő beruházások megvalósítása címén nyert pályázati támogatást a Dél-alföldi Operatív Programtól.

Az uniós támogatás 49,49 százalékos intenzitású, azaz a program a fejlesztés megvalósításához 249 millió forinttal járul hozzá, a projekt összköltsége csaknem 504 millió forint. Ormay Tamás ügyvezető igazgató megerősítette: a fejlesztés legfontosabb célja, hogy - a válság ellenére is - minél több új termelő vállalkozás számára tegye vonzóvá a parkot. A rendelkezésre álló összegből egy új, 1500 négyzetméteres csarnok építését, egy különleges vegyianyag-raktár kialakítását, az elektromos közműhálózat kapacitásának bővítését és egy térfigyelő kamerás, vagyonvédelmi portával kiegészülő biztonsági rendszer telepítését vállalták. Mint azt a betelepülőkkel kötött, immár konkrét szerződéskötések is bizonyítják: ez által a régió egyik legfejlettebb ipari fejlesztési környezetét hozzák létre az egykori olajipari területen.

Csongrád megyében nincs olyan, speciálisan felszerelt vegyianyag-raktár, ami alkalmas lenne az olaj- és gázipari kutatások és kitermelési technológiák során felhasznált, korszerű vegyületek tárolására. Ezt a hiányt tölti be a „JURA” ipari park fejlesztése, ami telephely-lehetőséget kínál a rétegkezeléseket, rétegrepesztéses eljárásokat alkalmazó olajipari vállalkozások részére.

Az elektromos közműhálózat kapacitásának bővítése is időszerű, hiszen számos, telephely iránt érdeklődő vállalkozás akadt a közelmúltban - többek között egy vasöntöde is - melyek a tetemes villanyáram-igény miatt kényszerültek más ipari parkba települni. Az immár lezárult, pályázati segítséggel megvalósult fejlesztés eredményeképp megnégyszereződött korábbi kapacitás.

A 2009-es esztendőben összesen 12 betörést regisztráltak az ipari park területén, a tolvajok által okozott kár több millió forintra rúg. A pályázat eredményeképp egy korszerű, térfigyelő kamerákkal és sorompókkal felszerelt biztonsági rendszer óvja a termelő egységeket, raktárakat, irodákat. Ma már minden komolyabb, betelepülést fontolgató cég alapvető elvárása a fejlett biztonságtechnikai rendszerek telepítése, az Algyőn megvalósított fejlesztés digitálisan ellenőrzi és rögzíti a park területére behajtó járművek azonosító jeleit. A beléptető rendszer, és a pályázati forrás segítségével megvalósított vagyonvédelmi porta lehetővé teszi, hogy a parkban egy új, az autópálya-fejlesztés előnyeit élvező kamionparkoló is megvalósulhasson a közeljövőben - ami új álláshelyek tucatjait jelenti és több más, kapcsolódó, térségbeli vállalkozás (gumis, vendéglátós) számára nyújt hamarosan biztos bevételi lehetőséget.

Bár a gazdasági válság a fejlesztések területén még jócskán tétlenségre kárhoztatja az ipari szereplőket és - bár számos elem megvalósult -, az algyői fejlesztés is az alapkőletételnél tart, a félmilliárdos bővítés máris konkrét szerződő partnereket vonzott a parkba. A betelepülők között található egy színesfém-hulladék kezelő cég, az ő munkaerő-igényük 12 fő és egy mezőgazdasági gépekkel foglalkozó vállalkozás, 14 munkahellyel.

Algyőn alakít ki telephelyet egy versenyautó gyártó és szerelő kft. is, akik a ralisport neves szereplői számára fejlesztenek, ők 6 szakember foglalkoztatását tervezik. A vegyianyag-raktárat a Halliburton olajipari világcég bérli majd. 24-es számú barakk átalakítására is lehetőséget adott a pályázat, erre egy 12 főnek munkát adó cég írt alá bérleti szerződést. A jelenlegi fejlesztéssel kapcsolatban gazdára már csupán az 1500 négyzetméteres csarnok vár, illetve néhány betelepülőt még képes befogadni a park az üres területekre is - melyek az elektromos hálózat fejlesztésével a nagyobb ipari kapacitású üzemek igényeit is képesek kielégíteni.

 

További hírek

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

×