× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

24.hu cikke Algyőről

|
2022. szeptember 22. | Napjaink

A település a rendszerváltás után önállósult, levált Szegedről. Azóta az itt olajkutakat működtető Moltól érkező iparűzési adónak köszönhetően gazdag településnek számít. Illetve: annak számított.

A nagyközséget 2014 óta az egykor jobbikos Molnár Áron vezeti. Az elődje és ő még a pénzbőség idején a közintézményekre napelemet telepített, szigeteltetett, nyílászárókat cseréltetett, ahol mód volt rá, termálvízre köttette a fűtést, a hamarosan elkészülő bölcsődét pedig hőszivattyús rendszer temperálja, de így is durva lesz a települési gázszámla. Azt mondja: „A gáz- és az áramszerződéseink idén lejárnak, és a jelenlegi tarifa öt-tízszeresére kapok ajánlatokat. Most az összes fogyasztási helyet átnézzük, mindenhonnan takarékossági tervet kérünk be.”

20220922-24hu-2.jpg (91 KB)Noha Molnár Áron sose volt fideszes, azért nyernek pályázatokon, „ha nem is annyit, mint egy hasonló méretű, de fideszes település”.

Úgy látja, a kormány pucérra vetkőzteti a településeket. „És a polgármesterek lényegében eszköztelenek. Idén 310 millió forintot vett el tőlünk szolidaritási adóként, jövőre 470 millióra nő a sarc, vagyis a költségvetésünk minden negyedik forintja az államhoz kerül. Az emberek elemi felháborodása tán elgondolkodtatná Orbánt, hogy valamit nagyon elkalkulál, de ennek a népnek bármi letolható a torkán.

"Soha, senki nem háborog, inkább csak hátrál, míg hanyatt nem esik. Algyőn sincs forradalmi hangulat, kapcsolják a lámpát, lezárják a fél házat, a maradékban leveszik tizenöt fokra a fűtést, és tűrnek.”

A polgármester úgy látja, a helyi vállalkozások is pengeélen táncolnak.

„A Covid kivéreztette őket, a rezsiemelés újabb tőr a hátukba, és ha a kormány az ígéretéhez híven meglépi a minimálbér-emelést, azzal végképp beteszi nekik a kaput. Decembertől, januártól tömeges csődökre számítok, és ha a vállalkozók lehúzzák a rolót, akkor tovább csökken az önkormányzatok iparűzésiadó-bevétele. Még csak most kezdődik az igazi horror.”

20220922-24hu-3.jpg (146 KB)Az algyői könyvtárvezető, Dományházi Edit eleget tett Molnár polgármester kérésének: két gépelt oldalon összeállította energiatakarékosági tervét. Ledesre cserélné a fénycsöveket, óvatosabban kapcsolná a villanyt, a nappali fűtést egy-két fokkal veszi lejjebb, öttel az éjszakait, és rotálja a folyóirat-előfizetéseket, vagyis fél évig az egyiket rendeli, fél évig a másikat, s ha nagyon muszáj, slankítja a nyitvatartási időt.

Viszont lehetőséget is lát a rezsirobbanásban.

„Algyőn öt és félezer ember él, ebből kétezer könyvtártag, még idén elérjük a kétezer-huszonkettőt. Jó páran jelezték, hogy a hideg beálltával napközben beülnének, felcsapják a laptopjukat és a fejhallgatójukat, innen hómofiszolnak, ne kelljen otthon fűteni. Ez tetszik! Miért ne funkcionálhatna intellektuális melegedőként is a könyvtár? Akár húszan is beférnek, az már testhőben sem elhanyagolható tétel. Az az egy biztos, hogy senkit nem fogok elzavarni.”

Amúgy is a közösségi tér felé mozdult a könyvtár, mióta Edit vezeti. Szerzett néhány levetett kanapét, egy olvasó csergét hozott, más szőnyeget, kislámpát adott, megint más vízforralót teához, kávéhoz. „És ez csak a kezdet. Ahogy gyarapszik a közösség, apránként kitalálja saját magát. Lehet, túl optimista vagyok, de egészen felvillanyozza az embert ez a rezsiválság!”

Bakos András is könyvtártag, ráadásul sokszoros önkormányzati képviselő. Ő azt meséli porkávézás közben, hogy már a rezsirobbanás bejelentése utáni héten „eladó” tábla került ki néhány öreg, immár kifűthetetlennek számító házra. „Ami pedig korábban is eladó volt ebben a szigeteletlen kategóriában, annak azonnal esett az ára, egy negyvenmilliósat levittek harmincnyolcra, de már örülnének, ha harmincötért elmenne.”

Bakos úr özvegy, a családi házát egyedül lakja.

A tetőteret lezárom, eztán csak lent fűtök, kibírom, de attól nagyon tartok, hogy a hőmérséklet-különbség miatt repedezni kezdenek a falak.

Van neki egy kis könyvelőirodája. Egy ideje a katájukat vesztett kuncsaftokba próbál lelket verni. „Nem könnyű, mert az alternatívának kínált átalányadózás sokkal többet elvisz. Akit eddig épp eltartott a mikrovállalkozása, kata nélkül fejre áll, aki pedig túlélte az adóváltozást, azt az új rezsi teszi tönkre, a minap épp egy családi házban működő kutyakozmetikus zárt be, és csak most jön a java.”

20220922-24hu-4.jpg (106 KB)Algyő legszínesebb egyénisége(inek egyike) Balázs Zsolt, alias Dzsorden. Aki egyrészt alterzenész basszgitáros, másrészt harmadik ciklus óta független önkormányzati képviselő, harmadrészt harminc éve ezermester boltot visz a városban. Kiskereskedése a lokális gazdasági prosperitás lakmusza.

Azt mondja, a rezsiemelés bejelentésének másnapja óta húsz százalékkal kisebb a forgalma.

„A Covid alatt pörgött az üzlet, mindenki barkácsolt otthon, de július dereka óta pang minden, különösen a lakossági vásárlóknál durva a visszaesés. Az árak már bő egy éve megindultak fölfelé, de most egyenesen az egekbe szöktek. A szigetelőanyagok másfélszer annyiba kerülnek, mint pár hónapja, a vas ára a duplájára nőtt, például a szög kilója 690 forintról 1350-re ugrott. Mindenki számol, racionalizál, próbál életben maradni, tán szó szerint a jég hátán. A következő tél vízválasztó lesz.”

Megosztjuk Dzsordennel rezsimontipájtonos észlelésünket, és megerősítést nyerünk. Azt mondja:

Akinek bármi köze van a hőszigeteléshez és a fűtéskorszerűsítéshez, annak annyi a munkája, haza se megy. A gázszerelő haverom kétségbeesésében lehúzta az autójáról a matricát, mert nem tud dolgozni az állandóan csörgő mobiljától.

forrás: 24.hu (Nagy József), fotó: Szajki Bálint

 

További hírek

2023. augusztusában a Horgásztavak üzemeltetését a Gyeviép Nkft. vette át. A vízmennyiség és a környezet javítása érdekében akkor jelentős munkálatok indultak meg, amelyet vízügyi és halgazdálkodási szakemberek segítettek.

2024. március 28. | Önkormányzat Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00954-2/2024. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2024. március 30. – 2024. április 19-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2024. március 27. | Gazdaság Bővebben

A Magyar Vöröskereszt "Tedd a jót!" algyői alapszervezete húsvéti csomagosztást szervezett 2024. március 26-án. Az előre elkészített adományokkal 20 családnak tették szebbé az ünnepét, hiszen vannak, akik nehezen engedhetik meg maguknak a húsvéti finomságokat.

2024. március 27. | Napjaink Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete nem támogatja az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola vezetője és a Szegedi Tankerületi Központ intézményi átszervezési törekvését.

2024. március 27. | Önkormányzat Bővebben

A Bartók Béla utcai és a Piac téri játszóterek új elemmel bővültek a gyerekek nagy örömére. Mind a két helyen drótkötélpályát alakított ki és épített meg a Gyeviép Nkft. A fejlesztésre 3,5 millió forintot költött Algyő Nagyközség Önkormányzata.

2024. március 26. | Önkormányzat Bővebben

×