Algatelepek által működtetett plazmaerőmű épülne 16 milliárd forintból az algyői Jura Ipari Parkban, magyar és orosz pénzből. Az ipari hulladékot és biomasszát átalakító üzem a jelenlegi technológiákhoz képest környezetbarát.

"> Algatelepek által működtetett plazmaerőmű épülne 16 milliárd forintból az algyői Jura Ipari Parkban, magyar és orosz pénzből. Az ipari hulladékot és biomasszát átalakító üzem a jelenlegi technológiákhoz képest környezetbarát.

">
× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

16 milliárdos plazmaerőművet terveznek az algyői Jura parkba

|
2012. április 25. | Gazdaság

Algatelepek által működtetett plazmaerőmű épülne 16 milliárd forintból az algyői Jura Ipari Parkban, magyar és orosz pénzből. Az ipari hulladékot és biomasszát átalakító üzem a jelenlegi technológiákhoz képest környezetbarát.

16 milliárd forintból épülne fel másfél-két év alatt az ország első plazmaerőműve az algyői Jura Ipari Park területén. Az ipari hulladékok és a biomassza magas hőmérsékletű, plazmás feldolgozásának technológiája orosz fejlesztés – hangzott el tegnap az erőmű építésével kapcsolatos konferencián.

Az új technológiának nincs köze az égetéshez, így az a környezetet csak minimálisan terhelné. Az erőmű szén-dioxid-gázzal működne, amit a környezetében telepített 4 hektáron elterülő algaszigetek biztosítanának. A szén-dioxidot egy turbina forgatná meg: a végtermék a minimálisan kibocsátott szén-dioxid mellett ipari áram és üvegesedett bazalt lenne.

A keletkező ipari áramot a Jura-park vállalkozásai helyben fel tudnák használni, míg az üvegesedett bazalt az útépítés alapanyaga lehet. Mannheim Viktória, a Miskolci Egyetem Vegyipari Gépek Tanszékének docense elmondta: az ipari hulladék 5000 fok feletti plazmás feldolgozása a hagyományos égetésnél és a pirolízisnél – ami egy termokémiai lebontási folyamat – a kisebb savasodás mellett az ózonréteget is jobban kíméli. A technológia olyan erős, hogy akár nukleáris anyagok lebontására is képes lenne.

A plazmaerőmű 1 év alatt 33 ezer tonna hulladékot tudna feldolgozni, prototípusnak szánják: a technológia iránt Romániából, Szlovákiából és több afrikai államból is érdeklődnek. A konferencián a magyar és orosz szakembereken kívül spanyolok is részt vettek. Az erőműnek már kijelölték a helyét, megvan az engedélyezési terv, és a technológiát is levédették már. Megépítéséhez sok pénzzel járulnának hozzá az oroszok is, de a többi potenciális befektető arra vár, hogy a magyar állam kiemelt projektté tegye a plazmaerőmű építését. Az építés 1000 embernek adna munkát, emellett 100 környékbelit is tudna foglalkoztatni. Számítások szerint a működési költség 15 év alatt 39 milliárd forintba kerül – a beruházás nagyjából 6 év alatt térülne meg.

 

További hírek

Óvodánk 2021. március 8-a óta ügyeleti rendben működik, lehetőségeink szerint, Algyő Nagyközség Önkormányzatának támogatásával, segítjük a családokat az egyszeri meleg étkezés biztosításával, gyermekeknek az óvónők tevékenységajánlókkal színesítik hétköznapjaikat.

2021. április 13. | Oktatás Bővebben

Időpont: 2021.04.19.-20. 9.00-16.00 óra között.

2021. április 12. | Oktatás Bővebben

Ismét Gyászol a Megyei Polgárőr Szövetség: Gulyás Sándor (1950-2021), az Algyői Polgárőr Egyesület elnöke, türelemmel viselt betegségben életének 70. évében elhunyt.

2021. április 10. | Napjaink Bővebben

Kemény kihívásoknak kellett megfelelnie Kiss Olivérnek. Az algyői kézilabda-játékvezető ugyanis nemrég a franciaországi olimpiai selejtezőcsoportban, majd húsvéthétfőn a férfi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben dolgozhatott.

2021. április 10. | Sport Bővebben

– A közelmúltban sajnálatos eset történt a kilátónál, megrongálták, ez pedig már nem az első eset, és valószínűleg nem is az utolsó, ezért komolyabban kell foglalkoznunk vele – közölte a közösségi oldalán közzétett videóban a polgármester.

2021. április 08. | Rendőrség Bővebben

×