× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

100 papagájjal él együtt

|
2015. július 20. | Napjaink
Hobbijának rabja az algyői Magyar László: családi házának kertjét száznál több papagájjal és hatszáz aranyhallal osztja meg. Költséges szenvedély, ami sok lemondással is jár.

Száznál is több papagáj, egy tóban úszkáló hatszáz aranyhal, pálmák és banánfa: nemcsak Közép-Amerika esőerdeiben, az algyői Magyar László családi házának udvarán is ez a látvány fogadja a látogatót.

– Szüleim vették nekem az első hullámos papagájt kisgyerek koromban. A papagájok szeretete a mai napig tart, hamarosan 50 éves leszek. Mi fogott meg ebben az állatban kisfiúként? Hogy magamhoz tudtam szoktatni, meg tudtam tanítani pár szóra, és mikor olyan szelíd lett, hogy a szobában elengedhettem, a vállamra repült – mesélte Magyar László. Évtizedek alatt igazi papagájkolóniát sikerült összegyűjtenie, a madarak a férfi által készített kényelmes, játékokkal felszerelt röptetőkben élvezik az algyői levegőt. A hullámos papagájokon kívül jól megfér egymás mellett a nimfa, a kis sándor, a nagy sándor és az ara is.

Költséges ez a rajongás, Magyar László nem is tagadja, árakat nem is szívesen mond, és nagyon sokba kerül a madarak etetése is. A papagájok kedvenc eledele a dió és egyéb olajos magvak, amelyekért komoly kilónkénti árat kérnek el a termelők. Hetente egy kiló diót majszolnak el a madarak. Az papagájokkal foglalkozó internetes oldalakból pedig kiderül: egy ara akár több százezer forintért is gazdát cserélhet.

– Ezt a hobbit egyedül nem lehet csinálni. Nagy szerencse, hogy a párom és a lányom elfogadta ezt a szenvedélyemet, a takarításban és az etetésben is segítenek. Nincs hosszú hétvége, nincs nyaralás: egy ilyen állományt nem lehet rábízni a szomszédra. Ennek a hobbinak a rabjai vagyunk – magyarázta Magyar László.

A férfi kedvenc papagája a Guszti névre hallgató kék-sárga ara: héthetes korában került a férfihoz, kézből etette. A madár akár 70 évig is élhet. – Ha kedve van, elég sokat beszél: Mi a baj?, Hogy vagy?, Mit csinálsz?, és köszönget. Egy másik madaram a köhögésemet utánozza – mondta a férfi. Magyar László rendkívül büszke egzotikus kertjére. – Nincs annál szebb, amikor kiülök a kerti asztalomhoz, nézem és hallgatom a madarakat – mondta.
 

További hírek

Sajnos a járványügyi korlátozások miatt jelenleg látogatók nem korcsolyázhatnak az algyői jégpályán, azonban az egyesületek munkája nem állt meg. Pápai Miklóst, a Goodwill Pharma Szegedi Vízmű jégkorongcsapatának szakosztály-igazgatóját az algyői edzésekről kérdeztük.

2021. február 26. | Sport Bővebben

Egyeztető megbeszélésre került sor Algyő Nagyközség Önkormányzata, Csongrád-Csanád Megye Önkormányzata, illetve az Aktív Ökoturisztikai Fejlesztési Központ képviselői között Algyő aktív turisztikai ajánlatairól, illetve fejlesztési terveiről. Kiemelt irány a Tiszához kapcsolódó kínálat, illetve tervek voltak.

2021. február 26. | Önkormányzat Bővebben

A  Volánbusz Zrt. 2021.03. hó-ban is biztosítja a kihelyezett bérletárusítást 2021. március 03-04.-én. Mindkettő napon 9-17 óráig, ebédidő : 12:00-12:30 ig (bejárat az orvosi rendelő felőli hátsó ajtó).

2021. február 26. | Gazdaság Bővebben

A férfiaknál a rutin legyőzte a fiatalokat, míg a nők hétről hétre fejlődnek.

2021. február 25. | Sport Bővebben

A Korm. rendelet szerint „a 2021. január 1-ig bejelentett vendéglátó üzletek esetén a 4. melléklet szerinti vendéglátó üzlettípust a kereskedő legkésőbb 2021. március 31-ig köteles bejelenteni a jegyzőnek.”

2021. február 24. | Önkormányzat Bővebben

×