Hírek önkormányzat Turisztika Közérdekű információk Események

Helyi kézművesek

Fürge Ujjak Műhelye

Algyőn a Fürge Ujjak Műhelye 2013-ban alakult. Jelenlegi létszáma 15 fő, de néha az unokák is eljönnek a foglalkozásra. Az Alkotóházban közösen horgolnak, kötnek hímeznek minden héten hétfőn a téli időszakban 16.00 órától 18.00 óráig, nyári időszakban pedig 17.00 órától 19.00 óráig. A foglalkozások mindig jó hangulatban, gyorsan telnek, az egyszerű mintarajzok olvasásától a bonyolultabb minták elkészítéséig mindig van mit tanulni. A műhely irányítását Gondáné Julika és Tóthné Marika vezetik, akik nem csak ebben a közösségben, hanem Julika a helyi  vöröskeresztnél, Marika pedig a foltvarróknál is erősíti a közösséget. „Az első kiállításunk 2015-ben volt, ahol megmutathattuk a közösségnek alkotásainkat.   Nem csak magunk részére készítünk szép dolgokat,  hanem szívesen segítünk másoknak is. Horgoltunk az Alkotóházba szekrénycsíkokat, az idősek otthona lakóinak készítettünk -  a falu lakói által felajánlott fonalakból  - barátság takarókat, párnákat és minden hónapban  kézimunka bemutatókat tartunk nekik. Kötöttünk, horgoltunk sapkákat a szegedi gyermekklinika betegeinek, a hódmezővásárhelyi újszülött osztályra pici sapkákat, valamint a kiállítások alkalmával  adtuk át a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványnak a koraszülött babáknak takarókat és sapkákat, ezzel segítve az ott  dolgozók áldozatos munkáját. Horgoltunk angyalkákat, csillagokat a Faluház és a templomunk részére az ünnep alkalmával. Az idén az óvódásoknak is horgoltunk állatkákat. A helyi iskolába  jártunk  horgolást és hímzést tanítani a gyerekeknek.  Lelkesedésünk töretlen, mindig keressük az új megalkotásra váró munkákat és továbbra is számíthatnak segítségünkre.”

Gálné Nagy Ildikó - szövő népi iparművész

„ Szőnyegeket, díszpárnákat, tarisznyákat készítek, kézi szövési technikával, rongy, pamut és gyapjú alapanyagokból. Hagyományos parasztszövőszékeken dolgozom. Szeretek kísérletezni, új anyagokat, technikákat, mintákat kipróbálni. Gyűjtöm a szövőszékeket és minden szövéssel kapcsolatos régi és új eszközt. Műhelyemben sok látogatót fogadok, hazai és külföldi turistákat, gyermekcsoportokat. Alkotótáborokban, népi játszóházakban sokat foglalkozok gyermekekkel, folyamatosan fogadok tanítványokat, hogy megtapasztalják az alkotás örömét. 2004-ben kaptam meg a Népi Iparművész címet, munkáimmal öt alkalommal nyertem el a Magyar Kézműves Remek díjat. 2009-ben a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nekem ítélte a Kézműves Mester Remek díját; 2012-ben pedig a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Elnöki Aranyéremmel tüntetett ki. Számos egyéni és csoportos kiállításon szerepeltem alkotásaimmal. Munkásságom bekerült a helyi Értéktárba. Gyűjtöm, és a munkám által igyekszem megőrizni népi múltunk örökségeit, hogy az a jelenünk és jövőnk része lehessen. Hiszem azt, hogy hagyományt nem csak őrizni lehet, de teremteni is kell.”

Greksáné Kurucz Irma

„Greksáné Kurucz Irma vagyok. Kiskorom óta szeretek kézműveskedni. Gyermekként a kötés, horgolás és hímzés érdekelt. Később megismerkedtem a süthető gyurmával és beleszerettem. Közel 6 éve foglalkozom ezzel a technikával, melyek ékes díszei lehetnek evőeszközök, tányérok és egyéb kiegészítők.  Úgy hiszem, hogy ez a foglalkozás minden korosztályt megérint, a gyermekeket leginkább a mesefigurás ceruzadíszek, a felnőtteket pedig az ékszerek érdeklik. Termékeim iránt mindig sok ember érdeklődik vásárokban, búcsúkban ahol meg is vásárolhatják a nekik tetsző darabokat. Mindig boldogan látom, mikor a táborozó gyerekek a süthető gyurma segítségével azt alkothatnak, amit akarnak, ilyenkor szabadjára engedik a fantáziájukat és csodaszép dolgok születnek. Nagy álmom az, hogy a jövőben főtevékenységként foglalkozhassam ezzel a csodálatos művészettel.   Megtaláltok a Facebookon az: Irmus-gyurmus kincses boltja nevű oldalon.”

Izbékiné Cseuz Gabriella

„Izbékiné Cseuz Gabriella vagyok a GyeviArt Kulturális Egyesület vezetőségi tagja, valamint az Algyői Foltvarró Kör és az Algyői Tájház vezetője. Foltvarrással foglalkozom már közel tíz éve. Kezdetben unaloműzésnek szántam. Az alapokat könyvek, táborok és az internet segítségével sajátítottam el. Az évek során olyan sok mindent készítettem, hogy a Faluház támogatásával sikerült megvalósítani az Algyői Foltvarró Kört. Nagy örömömre a tagok száma egyre csak nő. A későbbiekben lehetőséget kaptunk arra, hogy csatlakozzunk a GyeviArt Kulturális Egyesülethez. Minden évben kiállítjuk az elkészült tárgyakat, melyeket mindig nagy érdeklődés övez. Többször volt munkám országos kiállításokon. Amerikában a Parlando két tagjával képviseltem Algyőt egy nemzetiségi fesztivál alkalmával. 2014-ben alkotói díjat kaptam Algyőtől.  A jövőben szeretnék több időt tölteni a tanítványaimmal.”

Molnárné Süli Zakar Zita

„Molnárné Süli-Zakar Zita vagyok, hobbi szinten agyagozással foglalkozom. A Dózsa György Általános iskolába jártam, ahol 10 évesen ismerkedtem meg az agyaggal. Iskolán belül kerámia versenyeken vettem részt. Az első munkám egy kiselefánt volt. Mindezt autodidakta módon tanultam. A GyeviArt kulturális egyesület tagja vagyok. Kézműves foglalkozásokat szoktam tartani. Az érdeklődés az agyagozás iránt nagyon vegyes, óvodásoktól a felnőttekig mindenkit érdekel. Több kiállításon is részt vettem. Munkáimat többször is kiállították a Faluházban és a nyíregyházi galériában. Bátran állíthatom, hogy soha nem készítek egyforma figurát, mindegyiket személyre szabom. A jövőben szeretnék új technikákat elsajátítani, de továbbra is csak hobbi szinten.”

Oláh Ernő

„Oláh Ernő vagyok, többféle hobbim van, nem szeretek unatkozni, ezért a művészeteknek minden ágába belekóstolok. Szeretek festeni, faragni, írni. az utóbbi időben leginkább a fafaragás felé mentem el. Hiszen a fa egy élő anyag, a fa végigkíséri az ember egész életét a bölcsőtől a koporsóig. Ebben a műanyag világban egyre értékesebb lesz a fa. Abban bízok, hogy visszatérünk a természetes anyagokhoz.  A fafaragás gyermekkorom óta érdekel, első munkám egy fűzfa síp volt. A nyugdíj után egy alkotótáborba kerültem, ahol teljesen bekebelezett a fafaragás szépsége.   A GyeviArt kulturális egyesület tollforgató csoportjának vagyok a tagja, hiszen a másik hobbim az írás. Az elmúlt években a Faluház kötelékében az én vezetésemmel indult gyerekeknek fafaragó tábor, amit nagyon élveztek.  A jövőben, mint tanácsadó szívesen részt vennék egy új fafaragó szakkör szervezésében.

Papp Csilla

„Papp Csilla vagyok, sujtás ékszerkészítéssel foglalkozom. Hobbiból kezdtem el gyöngyöket fűzni, majd rátaláltam erre a sujtás technikára, rögtön beleszerettem. Ekkor a családommal még Angliában éltem, egyedül tanultam ki ezt a szakmát. Az első munkám egy fülbevaló volt, amit édesanyámnak készítettem. Első próbálkozásaim után megkeresett egy magyar bolt, nekik készítettem mintákat. Később egy amerikai könyvkiadó felkért, hogy írjak a sujtástechnikával készülő ékszerekről egy könyvet, melyet Amerikában és Angliában árulnak. A hobbim mára a főfoglalkozásom lett. Rendszeresen tartok tanfolyamokat az Alkotóházban. Tagja vagyok a GyeviArt kulturális egyesületnek. Örömmel látom, hogy a foglalkozások minden korosztályt megmozgatnak. A jövőt pozitívan látom. Szeretnék tanfolyamokat indítani Olaszországban, Londonban és Amerikában.”

Szalmáné Simon Éva

„Szalmáné Simon Éva vagyok. Néhány éve jött egy ötlet, egy vágy, hogy megtanuljak kosarat fonni.  Faragó Kriszta kosárfonótól vettem meg az általa készített egységcsomagokat, és a leírás alapján elkészítettem az első peddig - nád kosárkáimat. 2012-ben megnyílt az ALKOTÓHÁZunk. A GyeviArt Kulturális Egyesület tagja vagyok. Számtalan foglalkozást tartottunk már, a gyerekek körében nagyon népszerű a kosárfonás, sőt felnőttek is szívesen bekapcsolódnak, és nagy örömmel készítik a nádból font kiskosarat. Bereczné Lázár Nóra - aki Népi Iparművész, a népművészet ifjú mestere - segítségével - AMKA - KÉZMŰVES REMEK - Eger,  Gárdonyi Géza - pályázatokra is jelentkeztünk, és nagy örömünkre kiállították a munkáinkat. Egyre jobban érdekelt a fűzvessző megmunkálása. Algyőn Szabó János bácsi mutatta meg először hogyan kell vesszőkosarat készíteni.  Az 2015.  tavaszán két helyen is tanultam a zöldvesszőfonást, a tiszaalpári Bársony István bácsi  Ópusztaszeren tanított bennünket, a másik a Hagyományok Házában Fecske Pál és Morvai László türelmes magyarázata, tanítása alapján készítettem el néhány vesszőkosarat. Itt már főzött fűzvesszőből is dolgoztunk. A Hagyományok Házában Bárány Mara szakkörén már egy gyékény lábtörlőt is készítettem. Gyűjtöm a régi eszközöket, képeket. Algyőn nagyon sok ember kenyérkereső munkája volt a kosárfonás, háziipari szövetkezet is működött.  Ma már senki nem műveli itt  ezt a szép, de nagyon nehéz szakmát.  Ezért is a nagy érdeklődésem? Talán.  A jövőben szeretném megtanulni a gyékény és csuhé megmunkálását is. Van egy pici könyvem, a címe: A TÁPAI GYÉKÉNYMUNKA. Most ebből tanulom, hogyan kell aratni, szárítani a gyékényt. Csuhé tárgyak készítéséhez pedig algyői tanítókat találtam, majd tőlük lesem el a fortélyokat. Megtaláltam a padláson nagymamám utolsó csuhé munkáját, műhelyemben lesz a helye. Annak, akit érdekel, szívesen megmutatom, amit eddig tanultam. Tanítani és tanulni egy időben csodálatos! Vessző...csuhé...gyékény....szalma.... s z a l m a k o s á r Algyő evi.szalmane@gmail.com”

 

Vissza az előző oldalra