× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Országzászló

1930-ban vált országos mozgalommá az országzászló-állítás azzal a céllal, hogy a trianoni békediktátum ellenére a nemzeti összetartozás megmaradjon akkor is, ha a közösségeket határok választják el egymástól. Az eredeti terv az volt, hogy minden ünnepen vonják fel, majd a trianoni gyász jeléül engedjék félárbocra. A mozgalom szervezését a Magyar Szövetség Ereklyés Országzászló Nagybizottság látta el.

Algyő 1933-ban csatlakozott a mozgalomhoz, 1934 november 18-án vasárnap fel is avatta az országzászlóját a templom előtti téren. Az országzászló háromszögletű talapzatán körben a NEM, NEM, SOHA felirat, felette márványtáblán pedig az Igazságot Magyarországnak szöveg olvasható. A márványtábla felett a nagy Magyarország térképe van a mészkőbe marva.

 

Továbbiak

A kulturális és közösségi élet egyik központja. A közel ezer négyzetméteres Algyői Faluház közművelődési intézményt, melynek építéséhez a lakosság adományaival nagymértékben hozzájárult, 1995-ben avatták föl.


A ma is álló templom - a barokk sisak kivételével - középkori eredetű. A templomot Szent Anna – a Szűzanya édesanyja – tiszteletére szentelték.


A kilátó 15 méter magasságú. Található még a területen védőház, erdei bútorok, padok és asztalok, tűzrakó helyek.


Eredetileg kovácsműhelyként funkcionáló épület a XX. század elejétől Elekes László kovácsmester tulajdonában állt. A több mint százéves, hagyományos parasztházban jelenleg az 1930-as, illetve 1970-es éveket bemutató kiállítást láthatunk.


×