× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Nepomuki Szent János szobra

Nepomuki Szent János Közép Európa legismertebb szentjei közé tartozik. A folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok, egyes helyeken a fuldoklók, bányászok patrónusa.

Nepomuki Szent János szobor korábban az algyői, un. gabonakikötőtöltésszakaszán állt. Az ötvenes években vandálok zúzták össze, és maradványait a Tiszába dobták majd 60 év elteltével 2017-ben az ALTE kezdeményezésére az eredeti talapzaton, eredetihez hasonló kinézettel újból felállították. Az egyesület elnöke a régi időkből mindössze egyetlen nem túl jó minőségű fotót tudott találni a szoborról. Ez alapján készítette el az új művet Bánvölgyi László szobrászművész. Közadakozásból készült el a szobor, Algyő lakosságán kívül az egyházmegye és a polgármesteri alap segítette elkészülését.

 

Továbbiak

A kulturális és közösségi élet egyik központja. A közel ezer négyzetméteres Algyői Faluház közművelődési intézményt, melynek építéséhez a lakosság adományaival nagymértékben hozzájárult, 1995-ben avatták föl.


A ma is álló templom - a barokk sisak kivételével - középkori eredetű. A templomot Szent Anna – a Szűzanya édesanyja – tiszteletére szentelték.


A kilátó 15 méter magasságú. Található még a területen védőház, erdei bútorok, padok és asztalok, tűzrakó helyek.


Eredetileg kovácsműhelyként funkcionáló épület a XX. század elejétől Elekes László kovácsmester tulajdonában állt. A több mint százéves, hagyományos parasztházban jelenleg az 1930-as, illetve 1970-es éveket bemutató kiállítást láthatunk.


×