× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Endre Andor emlékmű

Endre Andor 1870-1900 között a Körös-Tisza-Maros Ármentesítő és Belvízvédelmi Társulat hódmezővásáhelyi szakaszának igazgató főmérnöke, az árvíz elleni védekezés irányítója.

Emlékművét a kistiszai szivattyútelep mellett, annak gránitlapjaiból készítették 1924-ben.

Az emlékmű felirata: Endre Andor szakaszmérnök emlékére, aki e szakaszon dolgozott, tervezett, épített és védett emberi életet és közvagyont – 1870-1900.

 

Továbbiak

A kulturális és közösségi élet egyik központja. A közel ezer négyzetméteres Algyői Faluház közművelődési intézményt, melynek építéséhez a lakosság adományaival nagymértékben hozzájárult, 1995-ben avatták föl.


A ma is álló templom - a barokk sisak kivételével - középkori eredetű. A templomot Szent Anna – a Szűzanya édesanyja – tiszteletére szentelték.


A kilátó 15 méter magasságú. Található még a területen védőház, erdei bútorok, padok és asztalok, tűzrakó helyek.


Eredetileg kovácsműhelyként funkcionáló épület a XX. század elejétől Elekes László kovácsmester tulajdonában állt. A több mint százéves, hagyományos parasztházban jelenleg az 1930-as, illetve 1970-es éveket bemutató kiállítást láthatunk.


×