× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Testvértelepülések

Martonos 

Martonosról az írott forrásokban először 1237-ben történik említés, a Martinus nevű kolostor kapcsán, amelyet a tatárjárás után ismét felújítottak. Egy nemesi birtok határleírása nyomán 1335-ben martonosi nemesekről esik szó, például Bekusról, Martonosi Lőrinc fiáról, később pedig Pestyéni István de Martonos-ról is. A határleírásról szóló okirat szerint Martonos Ludasegyházzal, Gyékénytóval, Pusztaegyházzal (a mai Szalatornya) szomszédos település.

A Martonos településnév eredetéről nincsenek pontos adatok. Kovács Istvánnak, a falu egykori jegyzőjének 1864-ben kifejtett véleménye szerint egy Márton nevű halász élt ezen a helyen "az Aranyhegyen", vagyis azon a magaslaton, amelyen a mai falu is van. Valószínűbbnek tűnik, hogy az itt épült Szent Márton kolostorral áll kapcsolatban a név, esetleg a Tisza meredek partját jelölő "mart" szóval.

A mai Martonos falu jellegű település. Lakossága főleg mezőgazdasággal, zöldségfélék, paprika, burgonya, hagyma termesztésével foglalkozik, és fejlett az állattenyésztése is. Jelentős hagyománya van a kézműiparnak, hiszen az első céhek már 1826-ban megalakultak. Híresek voltak és maradtak a martonosi kosárfonó műhelyek és paprikaszárítók. Az igazgatás a helyi irodában és a helyi közösségben folyik.

mar2.jpg (276 KB)

mar.jpg (99 KB)

Újvár - Románia

A község Temes megye délnyugati részén helyezkedik el. A szomszédos községek: északkeleten Bégaszentmihály, délkeleten Újpécs, északon Csene, nyugaton Ótelek, délen Torontálgyülvész.

A község területén neolitikumi, bronzkori és vaskori települések nyomaira, illetve a 12. - 14. századból származó két középkori temetőt tártak fel. A helység az újkőkorszak egyik legfontosabb délkelet-európai lelőhelyének számít, ahol 2005-ben egy 6500 éves szentélyt tártak fel.

Újtelek és Jánosfölde első írásos említése 1785-ből maradt fenn, amikor magyar és német családokat telepítettek ide. Öregteleket 1767-ben a Maros mentéről jött román családok alapították. Magyarszentmárton első említése 1806-ból, Aurélházáé 1844-ből ismert. Az első világháború után a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz került, majd az 1923-as népszavazást kizáró belgrádi határegyezményben Románia kapta meg.

Lakossága 2002-ben a 1199 volt.

Hebertsfelden - Németország

A település Németországon belül Bajorországban található. Lakosainak száma 3547 fő (1987. május 25.). Hebertsfelden, Wurmannsquick, Eggenfelden, Falkenberg (Niederbayern), Schönau, Postmünster és Tann községekkel határos.

no.jpg (81 KB)

×