× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Tönkrement cég nyert milliárdos állami munkát

|
2014. április 18. | Gazdaság
7,5 milliárdos állami megrendelést nyert egy konzorcium tagjaként az algyői CH-Plussz 2000 Kft., amely 2012-ben milliárdos veszteséget produkált, másfél milliárddal tartozott, tavaly pedig elbocsátotta dolgozóit. Kutasi László egykori válogatott labdarúgó nem tudja, mit tettek a céggel, amelynek kisebbségi tulajdonosa. Hiába kért, nem kapott könyvvizsgálói jelentést.

7 milliárd 563 millió forintból, uniós támogatással fölmérik Magyarországon a víziközmű-hálózatot és a hozzájuk tartozó műszaki objektumokat. A kataszter elkészítésének munkáját egy három vállalatból álló konzorcium nyerte el. Ennek egyik tagjánál, az algyői székhelyű CH-Plussz 2000 Kft.-nél jelenleg egy ember sem dolgozik. Ez keltette föl a napi.hu című internetes portál kíváncsiságát. Az újság kiderítette, hogy az olaj- és gázipari karbantartással, javítással, épületgépészeti szereléssel foglalkozó cégnek tavaly májusban még 147 dolgozója volt, decemberre már csak 17. 2012-ben 2,3 milliárdos nettó árbevétel mellett 1,088 milliárdos vesztesége volt, emellett szállítóinak félmilliárddal, más vállalkozásoknak mintegy egymilliárddal tartozott.


A cég többségi tulajdonosa a cégbírósági bejegyzés szerint az Olajterv Vagyonkezelő Zrt., ám tavaly – az április 30-i taggyűlés jegyzőkönyvéből kiderül – ezt a 95,5 százalékos részt megvette a Technoimpex Kft. Ezt a változást azonban lassan egy éve azért nem jegyezte be a cégbíróság, mert a kft. 4 százalékos tulajdonosa, Kutasi László mérnök, egykori válogatott labdarúgó és edző bejelentést tett az ügylettel kapcsolatban. A Fővárosi Törvényszéken zajlik egy per Kutasi és az Olajterv között, a bíróság Kutasi elővásárlási jogát és az üzletrész tulajdonjogának átruházását vizsgálja. A kft. tervbe vett tőkeemelését sem jegyezte be a bíróság. A napi.hu – és az index.hu – megírta, hogy az új többségi tulajdonos, a Technoimpex nagykereskedelemmel foglalkozik, 2012-ben alakult, az évben nem volt árbevétele, főtulajdonosa pedig Balogh Sándor, akinek neve „már közel száz vállalkozásban feltűnt, ezek közül több fizetésképtelenség miatt megszűnt; a vállalkozó elérhetősége jelenleg a cégadatokban egy szlovákiai, kassai lakcím".

A CH-Plussz 2000 Kft.-nek a honlapja szerint van igazgatója, titkárnője pedig biztosan van, mert a telefont fölvette. Azt mondta, a tulajdonosváltás és az elnyert állami megbízás ügyében nem az igazgató kompetens nyilatkozni, megad egy mobilszámot. Ezen egy másik hölgy jelentkezett, akinek kérdéseimet lediktálhattam, és azt ígérte, vissza fog hívni „valaki valamikor".

Ezt a kft.-t eredetileg hárman alapítottuk, egyforma arányban, és jól működött, volt olyan év, hogy 2,5 milliárdos bevételt ért el. 2010-ig nyereséges volt, 13. havi fizetést is adott a dolgozóinak. Arról biztosat nem tudok, mit tettek a kft.-vel, mert évek óta nem jártam benn, és hiába kértem, nem kaptam akkreditált könyvvizsgálói jelentést – mondta lapunknak Kutasi László. – Ráment az egészségem arra a huzavonára, ami a tulajdonrészem körül zajlik. Szívesen eladtam volna, és lett is volna vevő, de mivel nem kaptunk hiteles információt a cég helyzetéről, nem kötöttünk üzletet. A többségi tulajdonosnak is eladtam volna, de az ajánlatukat nem lehetett elfogadni: a névértéken 10 milliós tulajdonrészt nem egy összegben, hanem három részletben fizették volna ki, később.

Kutasi feltételezi, az elbocsátások azzal függtek össze, hogy a kft. tartozást halmozott föl, és a legnagyobb megrendelő, a Mol Nyrt. a belső szabályzata szerint ilyen cégekkel nem dolgoztat.
 

További hírek

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

×