× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Regionális dió – ökovetélkedő

|
2013. december 12. | Oktatás
Az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola játékos vetélkedőt szervezett a Dél-alföldi Régió ökoiskoláinak. 2013. novemberében az általános és középiskolások közösen töltöttek el egy kellemes napot, játékosan. Az idei tanévben a 3 megyéből, 20 ökoiskolából 31 csapat jelentkezett, így 113 tanuló foglalta el a hatalmas tornacsarnokot. Az idei vetélkedőt is három korcsoportnak hirdették meg: a 2–4. évfolyamnak, az 5–8. évfolyamnak és a 9–10. évfolyamnak, a téma a dió volt. A diákok dióval kapcsolatos különböző elméleti, gyakorlati és játékos feladatokat oldottak meg, változatos formákban és eszközökkel (pl. szavazógépes diós-kvíz, diós lépegető, diós matek, igaz-hamis, diós szólások-közmondások, dióhangszer készítés). A csapatokat ebben az évben is várta természettudományi laborunkban Németh Veronika, címzetes mestertanár és vegyészhallgatóinak diós kísérletei.

A vetélkedőről minden csapattag Értékelőlapot töltött ki, amelyből kiderült, hogy az idei vetélkedőnk is sikeres volt a tanulók körében: érdekesnek, szórakoztatónak, tanulságosnak és változatosnak találták feladatainkat. A diákoknak legjobban a szavazógépes diós-kvíz és a diós lépegető feladatunk tetszett. Hasonló sikert aratott a diós kísérlet és a „Vaj van a füle mögött” elnevezésű játékunk is, amiben az algyői pedagógusok egy-egy betűt rejtettek el a fülük mögött. A diákok a meglesett betűkből egy, a dióval kapcsolatos szót tudtak kirakni. Regionális vetélkedőnkön a következő eredmények születtek.

Az I. korcsoportban a 2–4. évfolyamon:
  1. helyezést ért el a gran-DIÓzók csapata: Sörfőző Dániel, Beszédes Balázs és Tassy Ádám (Petőfi Sándor Általános Iskola, Szeged),
  2. helyezett lett a Magoncok csapata: Belovai Petra, Szutor Adél és Nagy Olga (Algyői Fehér Ignác Általános Iskola),
  3. helyezett lett a Dió rügyek csapata: Fuder Zoé, Csala Hanga és Fuder Péter (Szegedi Fekete István Általános Iskola).
A II. korcsoportban az 5–8. évfolyamon:

  1. helyezést ért el a „keményDIÓk” csapata: Kertész Tekla, Pál Krisztián, Horváth Laura és Jaksa Vivien (Algyői Fehér Ignác Általános Iskola),
  2. helyezett lett a Dióverő csapat: Szüts Tamás, Kelemen Dávid, Hadfi Zita és Perényi Gellért (SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola, Szeged),
  3. helyezett lett a Diótörők csapata: Pigniczki Lili, Jakus Kartal, Simon Dominika és Rácz Regina (Bonifert Domonkos Általános Iskola, Szeged).
A III. korcsoportban a 9–10. évfolyamon:

  1. helyezést ért el a Diótörők csapata: Rácz Lídia, Szilágyi Dorina, Nacsa Szintia és Borsi Dániel (Szegedi Móravárosi Ipari Szakképzô és Általános Iskola, Szeged);
  2. helyezett lett a DEJÓK csapat: Mészáros Réka, Kelemen Dávid, Halál Petra és Halasi Emese (VM ASZK Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola, Szentes),
  3. helyezett lett az Ördögök csapata: Makai Péter, Gál Tamás, Asztalos Balázs és Bibercz Ádám (Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény, Orosháza).
A csapatok munkáinak értékelésében segítségünkre volt: Horváthné Kunstár Andrea a Mozaik Kiadó természettudományi szerkesztője, Németh Anikó a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének igazgatóhelyettese, botanikus, Pintér Tibor a Szegedi Vadaspark zoopedagógusa és Bojtos Ferenc a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület irodavezetője. Vetélkedőnket támogatta: Ökrös Erika - Borbála Fürdő, Mozaik Kiadó, Vámos Zoltán, Makó László, a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt., Süli-Zakar István, az algyői Alkotó Kör tagjai: Süli Zakar Zita, Boldizsár Attiláné, Greksáné Kurucz Irma.
 

További hírek

A csapadékvíz-elvezető rendszerek rekonstrukciójára már nagy szükség volt a nagyközségünkben. Az Aranyhíd utca, a Kócsag és a Tutaj utca kerül most reflektorfénybe.

2024. június 24. | Önkormányzat Bővebben

A Martonosi Szivárvány Óvoda meghívására, szakmaiságra épülő látogatást tettünk testvértelepülésünkön április 26-án.

2024. június 20. | Oktatás Bővebben

Közbeszerzést írnak ki a közvilágítás fejlesztésének második ütemére – erről is döntött májusi rendes ülésén a képviselő-testület, amelynek tagjai összesen húsz napirendi pontot tárgyaltak meg. Módosították a költségvetést is, és elhangzott, hogy egy trafót is kell vásárolniuk.

2024. június 19. | Önkormányzat Bővebben

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a Szerocor Konzorcium földi kémiai szúnyoggyérítést végez Algyő Nagyközség belterületén.

2024. június 19. | Gazdaság Bővebben

Értesítjük a Tisztelt fogyasztóket, hogy a Szegedi Vízmű Zrt. 2024. 06. 24-én és 06. 25-én (hétfőn és kedden) 22:00-tól 05:00 óráig Hálózatöblítési munkákat végez.

2024. június 18. | Gazdaság Bővebben

×