× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Regionális dió – ökovetélkedő

|
2013. december 12. | Oktatás
Az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola játékos vetélkedőt szervezett a Dél-alföldi Régió ökoiskoláinak. 2013. novemberében az általános és középiskolások közösen töltöttek el egy kellemes napot, játékosan. Az idei tanévben a 3 megyéből, 20 ökoiskolából 31 csapat jelentkezett, így 113 tanuló foglalta el a hatalmas tornacsarnokot. Az idei vetélkedőt is három korcsoportnak hirdették meg: a 2–4. évfolyamnak, az 5–8. évfolyamnak és a 9–10. évfolyamnak, a téma a dió volt. A diákok dióval kapcsolatos különböző elméleti, gyakorlati és játékos feladatokat oldottak meg, változatos formákban és eszközökkel (pl. szavazógépes diós-kvíz, diós lépegető, diós matek, igaz-hamis, diós szólások-közmondások, dióhangszer készítés). A csapatokat ebben az évben is várta természettudományi laborunkban Németh Veronika, címzetes mestertanár és vegyészhallgatóinak diós kísérletei.

A vetélkedőről minden csapattag Értékelőlapot töltött ki, amelyből kiderült, hogy az idei vetélkedőnk is sikeres volt a tanulók körében: érdekesnek, szórakoztatónak, tanulságosnak és változatosnak találták feladatainkat. A diákoknak legjobban a szavazógépes diós-kvíz és a diós lépegető feladatunk tetszett. Hasonló sikert aratott a diós kísérlet és a „Vaj van a füle mögött” elnevezésű játékunk is, amiben az algyői pedagógusok egy-egy betűt rejtettek el a fülük mögött. A diákok a meglesett betűkből egy, a dióval kapcsolatos szót tudtak kirakni. Regionális vetélkedőnkön a következő eredmények születtek.

Az I. korcsoportban a 2–4. évfolyamon:
  1. helyezést ért el a gran-DIÓzók csapata: Sörfőző Dániel, Beszédes Balázs és Tassy Ádám (Petőfi Sándor Általános Iskola, Szeged),
  2. helyezett lett a Magoncok csapata: Belovai Petra, Szutor Adél és Nagy Olga (Algyői Fehér Ignác Általános Iskola),
  3. helyezett lett a Dió rügyek csapata: Fuder Zoé, Csala Hanga és Fuder Péter (Szegedi Fekete István Általános Iskola).
A II. korcsoportban az 5–8. évfolyamon:

  1. helyezést ért el a „keményDIÓk” csapata: Kertész Tekla, Pál Krisztián, Horváth Laura és Jaksa Vivien (Algyői Fehér Ignác Általános Iskola),
  2. helyezett lett a Dióverő csapat: Szüts Tamás, Kelemen Dávid, Hadfi Zita és Perényi Gellért (SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola, Szeged),
  3. helyezett lett a Diótörők csapata: Pigniczki Lili, Jakus Kartal, Simon Dominika és Rácz Regina (Bonifert Domonkos Általános Iskola, Szeged).
A III. korcsoportban a 9–10. évfolyamon:

  1. helyezést ért el a Diótörők csapata: Rácz Lídia, Szilágyi Dorina, Nacsa Szintia és Borsi Dániel (Szegedi Móravárosi Ipari Szakképzô és Általános Iskola, Szeged);
  2. helyezett lett a DEJÓK csapat: Mészáros Réka, Kelemen Dávid, Halál Petra és Halasi Emese (VM ASZK Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola, Szentes),
  3. helyezett lett az Ördögök csapata: Makai Péter, Gál Tamás, Asztalos Balázs és Bibercz Ádám (Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény, Orosháza).
A csapatok munkáinak értékelésében segítségünkre volt: Horváthné Kunstár Andrea a Mozaik Kiadó természettudományi szerkesztője, Németh Anikó a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének igazgatóhelyettese, botanikus, Pintér Tibor a Szegedi Vadaspark zoopedagógusa és Bojtos Ferenc a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület irodavezetője. Vetélkedőnket támogatta: Ökrös Erika - Borbála Fürdő, Mozaik Kiadó, Vámos Zoltán, Makó László, a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt., Süli-Zakar István, az algyői Alkotó Kör tagjai: Süli Zakar Zita, Boldizsár Attiláné, Greksáné Kurucz Irma.
 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2023. december 23. napjától 2024. január 1. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2023. december 09. | Önkormányzat Bővebben

Javult a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,542 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen korszerűsítették a szennyvíz-kezelését – közölte Tóth Godó Valéria, a Szegedi Vízmű Zrt. projektvezetője szerdán Szegeden.

2023. december 08. | Gazdaság Bővebben

Az Algyői kétségkívül az egyik legjobb a Napfény Városának vonzásköréből, ha a halételeket vizsgáljuk. Persze még akkor is komoly vetélytárs a Kiskőrössy, az Öreg Kőrössy és a Fehértói. Amennyiben csak a halászlét vizsgáljuk, a magam részéről Kárpát medencei szinten az Algyőit halászcsárdáét tartom a legmeggyőzőbbnek a tiszai (szegedi) műfajban.

2023. december 07. | Gazdaság Bővebben

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

×