× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Ovifocipályával gazdagodott Algyő

|
2015. július 10. | Sport
Multifunkcionális sportlétesítményt adott át pénteken Kiss-Rigó László megyés püspök és Molnár Áron polgármester. Az algyői az ország száztizedik ovifocipályája.

Öröm látni, ahogy Algyő nagyközség és sportja évről évre fejlődik, folyamatosan a jövőre gondolva, a jövőt építve. Pénteken újabb fontos állomáshoz érkeztek, amikor is minden igényt kielégítő, európai színvonalú ovifocipályát avattak az Algyői Szivárvány Óvodában. Az új, multifunkcionális létesítményben nemcsak focizhatnak, de kosárlabdázhatnak, kézilabdázhatnak is a gyermekek, sőt, a nevelési intézmény kínálatát ősztől az ovitenisz és az ovitollas is színesítheti.

140 pálya épül, újabb 85-öt terveznek

Az Ovi-Foci Közhasznú Alapítványt képviselő Takács Tímea beszámolt róla, négy év alatt immár a száztizedik pályát adják át az országban, jelen programjuk végén ez a szám száznegyvenre emelkedik, de további nyolcvanöt pálya építését is tervbe vették. Ezekkel a fejlesztésekkel nemcsak az utánpótlássportot szolgálják, de azt is, hogy minél kisebb korban már intézményi keretek között megtörténhessen a gyermekek napi mozgásfoglalkoztatása.

Az ünnepségen Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök, a Magyar Labdarúgó-szövetség Csongrád megyei társadalmi elnöke emlékeztetett, aki fát ültet, iskolát, óvodát, templomot épít, az a jövőnek dolgozik. Hozzátette, az ovifocipálya a bizonyíték rá, hogy az algyőiek az átlagnál jóval nagyobb elánnal építik a jövőt. Testi-lelki és közösségi élményeket kívánt azoknak, akik az új grundot használják, és megáldotta a pályát.

Nem a győzelem a fontos, hanem a fejlődés

Molnár Áron, a nagyközség polgármestere kiemelte, utak, járdák, épületek építésével is előreléphet egy település, de hite szerint csak akkor lesz igazán élő, ha ott fejleszt, ahol a gyerekek vannak. Az algyői önkormányzat ezt teszi, továbbá az a cél lebeg a szeme előtt, hogy támogassa az oktatási intézményeket és a családokat: jó embereket neveljenek a kicsikből. Úgy fogalmazott, az új pálya fejleszti majd a rajta sportoló fiatalok csapatmunkáját, szolidaritását, elfogadó képességét, egymásért való küzdését, nem az lesz tehát a fontos egy-egy megmérettetés, versengés kapcsán, hogy ki győz, hanem az, hogy a játék és a csapatsport mindenki képességeit tovább javítsa, építse. Bejelentette, az önkormányzat tervei szerint az óvoda a jövőben tornaszobával is bővülhet.

Ozsváth Lászlóné óvodavezető megköszönte a kormányzat, az önkormányzat, a sportági szakszövetségek, az ovifocit felkaroló alapítvány és a vállalkozók összefogását, egyúttal rámutatott, ez a társasági adótörvény által lehetővé tett sporttámogatásoknak köszönhetően létrejött beruházás jól érzékelteti, hogy a társadalom szereti a gyermekeket.

Az eseményen – melyen mások mellett részt vett Nógrádi Tibor, az MLSZ Csongrád megyei igazgatója, valamint az ovifoci alapítvány képviseletében az alapító, az Aranycsapat egykori csillagának fia, ifj. Buzánszky Jenő is – az óvodások színes műsorral, versekkel, táncokkal köszöntötték intézményük új gyöngyszemét.

Az Ovi-Foci Programról

Az MLSZ óvodai országos programjának az a célja, hogy már a legkisebb korosztályt is az egészséges életre, a mozgás szeretetére nevelje, egyúttal biztosítsa a sportoláshoz szükséges optimális feltételeket. Ehhez szorosan kapcsolódik az Ovi-Foci Program.

Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat egykori tagja 2011 elején megalapította az Ovi-Foci Közhasznú Alapítványt, melynek célja, hogy országszerte, illetve a határon túli magyar lakta területeken, a közszféra támogatásával, valamint a magántőke bevonásával, a lehető legtöbb óvodában biztosított legyen az Ovi-Foci Program elindítása. A két fő cél, hogy az óvodások sportág-specifikus oktatási programját az óvónők egy önálló képzés keretén belül elsajátítsák és a gyermekeket ez alapján, óvodai keretek között oktassák. Másfelől, hogy az ehhez szükséges sportinfrastrukturális beruházások során speciális ovifoci sportpályák létesüljenek az ország minden óvodájában, annak érdekében, hogy a képzés sportfunkcionális feltételei intézményi kereteken belül adottak legyenek, ne kelljen a szülőknek a gyermekeiket külön, többletköltséget vállalva sportoltatni.

A programmal az önkormányzatoknak lehetőségük nyílik arra, hogy kifejezetten az óvodás korosztály számára kifejlesztett korszerű sportlétesítményben (6x12m-es, multifunkcionális sportpálya), szakszerű oktatás keretében biztosítsák a gyermekek számára elengedhetetlen napi mozgást, ezáltal a mozgáskultúrájuk fejlesztését. Az pálya mérete kifejezetten a legkisebbek méretigényeihez igazodik, beruházási költsége az iskolai méretű pályák töredéke, mégis ugyanakkora tömeget képes mozgósítani a sportfoglalkozásokon, mint az iskolások nagyobb pályái.kapcsolódó anyagok: Fotó galéria az eseményről Algyő facebook oldalán
 

További hírek

Algyőnek számos olyan lakosa volt az idők folyamán, akik hírét vitték községünknek. Tehetségükkel, munkájukkal és odaadásukkal példát állítva mindenki elé. Egy elhivatott algyői fiatalember is erre az útra lépett, és hétről hétre méretteti majd meg magát a TV2 Dancing with the Stars – Mindenki táncol című műsorában...

2020. október 20. | Napjaink Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete pályázatot hirdet az Algyő, Búvár u. 9. emelet 6. szám alatt megüresedő költségalapú bérlakás legfeljebb 5 évre történő bérbeadására.

2020. október 19. | Önkormányzat Bővebben

Régi edények és különböző használati tárgyak, de még a nyolcvanas évekből származó Grundig tévé is van abban – a hétvégén átadott – algyői Látványraktárban, aminek a tájházban találtak helyet.

2020. október 19. | Kultúra Bővebben

Egy török pipát is rejtett a kert Algyőn, még mindig egészben van, a tulipános minta is látszik rajta. Emellett Árpád-, bronz- és avarkori tárgyak maradványai is előkerültek a föld alól, tárlaton mutatják be ezeket.

2020. október 16. | Kultúra Bővebben

Mórahalom–Algyő 0–2 (0–0)

2020. október 14. | Sport Bővebben

×