× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Ovifocipályával gazdagodott Algyő

|
2015. július 10. | Sport
Multifunkcionális sportlétesítményt adott át pénteken Kiss-Rigó László megyés püspök és Molnár Áron polgármester. Az algyői az ország száztizedik ovifocipályája.

Öröm látni, ahogy Algyő nagyközség és sportja évről évre fejlődik, folyamatosan a jövőre gondolva, a jövőt építve. Pénteken újabb fontos állomáshoz érkeztek, amikor is minden igényt kielégítő, európai színvonalú ovifocipályát avattak az Algyői Szivárvány Óvodában. Az új, multifunkcionális létesítményben nemcsak focizhatnak, de kosárlabdázhatnak, kézilabdázhatnak is a gyermekek, sőt, a nevelési intézmény kínálatát ősztől az ovitenisz és az ovitollas is színesítheti.

140 pálya épül, újabb 85-öt terveznek

Az Ovi-Foci Közhasznú Alapítványt képviselő Takács Tímea beszámolt róla, négy év alatt immár a száztizedik pályát adják át az országban, jelen programjuk végén ez a szám száznegyvenre emelkedik, de további nyolcvanöt pálya építését is tervbe vették. Ezekkel a fejlesztésekkel nemcsak az utánpótlássportot szolgálják, de azt is, hogy minél kisebb korban már intézményi keretek között megtörténhessen a gyermekek napi mozgásfoglalkoztatása.

Az ünnepségen Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök, a Magyar Labdarúgó-szövetség Csongrád megyei társadalmi elnöke emlékeztetett, aki fát ültet, iskolát, óvodát, templomot épít, az a jövőnek dolgozik. Hozzátette, az ovifocipálya a bizonyíték rá, hogy az algyőiek az átlagnál jóval nagyobb elánnal építik a jövőt. Testi-lelki és közösségi élményeket kívánt azoknak, akik az új grundot használják, és megáldotta a pályát.

Nem a győzelem a fontos, hanem a fejlődés

Molnár Áron, a nagyközség polgármestere kiemelte, utak, járdák, épületek építésével is előreléphet egy település, de hite szerint csak akkor lesz igazán élő, ha ott fejleszt, ahol a gyerekek vannak. Az algyői önkormányzat ezt teszi, továbbá az a cél lebeg a szeme előtt, hogy támogassa az oktatási intézményeket és a családokat: jó embereket neveljenek a kicsikből. Úgy fogalmazott, az új pálya fejleszti majd a rajta sportoló fiatalok csapatmunkáját, szolidaritását, elfogadó képességét, egymásért való küzdését, nem az lesz tehát a fontos egy-egy megmérettetés, versengés kapcsán, hogy ki győz, hanem az, hogy a játék és a csapatsport mindenki képességeit tovább javítsa, építse. Bejelentette, az önkormányzat tervei szerint az óvoda a jövőben tornaszobával is bővülhet.

Ozsváth Lászlóné óvodavezető megköszönte a kormányzat, az önkormányzat, a sportági szakszövetségek, az ovifocit felkaroló alapítvány és a vállalkozók összefogását, egyúttal rámutatott, ez a társasági adótörvény által lehetővé tett sporttámogatásoknak köszönhetően létrejött beruházás jól érzékelteti, hogy a társadalom szereti a gyermekeket.

Az eseményen – melyen mások mellett részt vett Nógrádi Tibor, az MLSZ Csongrád megyei igazgatója, valamint az ovifoci alapítvány képviseletében az alapító, az Aranycsapat egykori csillagának fia, ifj. Buzánszky Jenő is – az óvodások színes műsorral, versekkel, táncokkal köszöntötték intézményük új gyöngyszemét.

Az Ovi-Foci Programról

Az MLSZ óvodai országos programjának az a célja, hogy már a legkisebb korosztályt is az egészséges életre, a mozgás szeretetére nevelje, egyúttal biztosítsa a sportoláshoz szükséges optimális feltételeket. Ehhez szorosan kapcsolódik az Ovi-Foci Program.

Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat egykori tagja 2011 elején megalapította az Ovi-Foci Közhasznú Alapítványt, melynek célja, hogy országszerte, illetve a határon túli magyar lakta területeken, a közszféra támogatásával, valamint a magántőke bevonásával, a lehető legtöbb óvodában biztosított legyen az Ovi-Foci Program elindítása. A két fő cél, hogy az óvodások sportág-specifikus oktatási programját az óvónők egy önálló képzés keretén belül elsajátítsák és a gyermekeket ez alapján, óvodai keretek között oktassák. Másfelől, hogy az ehhez szükséges sportinfrastrukturális beruházások során speciális ovifoci sportpályák létesüljenek az ország minden óvodájában, annak érdekében, hogy a képzés sportfunkcionális feltételei intézményi kereteken belül adottak legyenek, ne kelljen a szülőknek a gyermekeiket külön, többletköltséget vállalva sportoltatni.

A programmal az önkormányzatoknak lehetőségük nyílik arra, hogy kifejezetten az óvodás korosztály számára kifejlesztett korszerű sportlétesítményben (6x12m-es, multifunkcionális sportpálya), szakszerű oktatás keretében biztosítsák a gyermekek számára elengedhetetlen napi mozgást, ezáltal a mozgáskultúrájuk fejlesztését. Az pálya mérete kifejezetten a legkisebbek méretigényeihez igazodik, beruházási költsége az iskolai méretű pályák töredéke, mégis ugyanakkora tömeget képes mozgósítani a sportfoglalkozásokon, mint az iskolások nagyobb pályái.



kapcsolódó anyagok: Fotó galéria az eseményről Algyő facebook oldalán
 

További hírek

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

×