× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Nyárias hangulatú falunap Algyőn

|
2013. április 29. | Napjaink

Nem lehetett az időre panaszuk az algyőieknek falunapjukon a hétvégén. A nyárt idéző tavaszban a falu apraja-nagyja a szabadidőközpontban töltötte a színes műsorokkal és változatos ételekkel tarkított szombatot.

Elkezdődött falunapok sora Csongrád megyében: szombaton a szezonnyitót Algyőn tartották, a szabadidőközpontban. Herczeg József polgármester 2008-as hangulatban volt: ekkor készül ringlópálinkáját kínálta kis tálcán a vendégeknek. – 2011-ben ugyanilyen meleg volt a falunapunkon. Az viszont hihetetlen, hogy néhány hete ugyanitt még havat kellett lapátolni. Minden falunapon ezt a pálinkámat kínálom. Idén utoljára, mert a mostani volt az utolsó eresztés ebből az évjáratból – mondta.

Dél körül a baráti társaságok sátrai alatt már javában főtt az ebéd a bográcsokban: a legtöbb helyen csülök, marha és hal készült. A Grimm-busz cirkusz gyerekműsora eközben a spenótevés fontosságára hívta fel a legkisebbek figyelmét; spenótot nem csinált senki, de darált hússal töltött vöröshagymával találkoztunk az Algyői Nőegyletnél.

– Ezt a nők készítik, mert nagyon macerás összehozni. A csülökpörköltet viszont a fiúk főzik: mi 17 évig csináltuk, mostanra belefáradtunk – mondta Kovácsné Budai Éva, az egyesület vezetője. A csülök 100 főre készült, a vidám asszonyok azonban számos otthon készített finomságot is vittek kísérőnek a főfogás mellé. Sátruk alatt késő estéig tartott a mulatság.

Az Algyői Természetvédő Horgászegyesület főszakácsa, Bakó László is a csülök mellett tette le a voksot ezen a napon, ám a nagy kondér sertés mellett természetesen halászlé is készült. – A halat a Fehér-tóról hoztuk, hiszen a Tisza magas vízállása miatt nem lehet a folyóban horgászni. Egy jó szegedi halászlé elkészítése nekünk már rutinfeladat. Május 1-én Algyőn horgászverseny lesz, ami alatt marhahúsos babgulyást fogok főzni. Ezért készítettem most inkább csülökből a pörköltet – mondta Bakó László.

Az algyőiek a falunapon nem csak magukra gondoltak: a helyszínen lehetett vért adni, és nagyon sok helyit – kortól függetlenül – láttunk bekötött vénával sétálni a szabadidőközpontban.

 

További hírek

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

×