× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Nyárias hangulatú falunap Algyőn

|
2013. április 29. | Napjaink

Nem lehetett az időre panaszuk az algyőieknek falunapjukon a hétvégén. A nyárt idéző tavaszban a falu apraja-nagyja a szabadidőközpontban töltötte a színes műsorokkal és változatos ételekkel tarkított szombatot.

Elkezdődött falunapok sora Csongrád megyében: szombaton a szezonnyitót Algyőn tartották, a szabadidőközpontban. Herczeg József polgármester 2008-as hangulatban volt: ekkor készül ringlópálinkáját kínálta kis tálcán a vendégeknek. – 2011-ben ugyanilyen meleg volt a falunapunkon. Az viszont hihetetlen, hogy néhány hete ugyanitt még havat kellett lapátolni. Minden falunapon ezt a pálinkámat kínálom. Idén utoljára, mert a mostani volt az utolsó eresztés ebből az évjáratból – mondta.

Dél körül a baráti társaságok sátrai alatt már javában főtt az ebéd a bográcsokban: a legtöbb helyen csülök, marha és hal készült. A Grimm-busz cirkusz gyerekműsora eközben a spenótevés fontosságára hívta fel a legkisebbek figyelmét; spenótot nem csinált senki, de darált hússal töltött vöröshagymával találkoztunk az Algyői Nőegyletnél.

– Ezt a nők készítik, mert nagyon macerás összehozni. A csülökpörköltet viszont a fiúk főzik: mi 17 évig csináltuk, mostanra belefáradtunk – mondta Kovácsné Budai Éva, az egyesület vezetője. A csülök 100 főre készült, a vidám asszonyok azonban számos otthon készített finomságot is vittek kísérőnek a főfogás mellé. Sátruk alatt késő estéig tartott a mulatság.

Az Algyői Természetvédő Horgászegyesület főszakácsa, Bakó László is a csülök mellett tette le a voksot ezen a napon, ám a nagy kondér sertés mellett természetesen halászlé is készült. – A halat a Fehér-tóról hoztuk, hiszen a Tisza magas vízállása miatt nem lehet a folyóban horgászni. Egy jó szegedi halászlé elkészítése nekünk már rutinfeladat. Május 1-én Algyőn horgászverseny lesz, ami alatt marhahúsos babgulyást fogok főzni. Ezért készítettem most inkább csülökből a pörköltet – mondta Bakó László.

Az algyőiek a falunapon nem csak magukra gondoltak: a helyszínen lehetett vért adni, és nagyon sok helyit – kortól függetlenül – láttunk bekötött vénával sétálni a szabadidőközpontban.

 

További hírek

Az Algyői Könyvtár könyvtárosai Olvasó Klubot indítottak a könyvek szerelmeseinek és azoknak is, akik még próbálgatják a könyvek varázsát magukba szívni.

2022. január 19. | Kultúra Bővebben

Több lakosunk jelezte, hogy gázszagot érez. A problémát jeleztük az illetékes hatóságok felé, akik megkezdték a probléma okának felderítését.

2022. január 19. | Gazdaság Bővebben

Az évi egy alkalom megszervezett lomtalanítás helyett a házhoz menő lomtalanításra tért át a szolgáltató az önkormányzattal történő egyeztetést követően.

2022. január 13. | Gazdaság Bővebben

Az ünnepek után a fenyőfák elszállítását a Településtisztasági Nonprofit Kft. térítési díj nélkül, az ingatlanok elől elszállítja.

2022. január 08. | Napjaink Bővebben

Szentesen a lángok martalékává vált a városi sportcsarnok.

2022. január 02. | Sport Bővebben

×