× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Minden évben felbontják az algyői Tisza-hidat

|
2014. június 22. | Gazdaság

2012 óta minden évben, egy-egy hónapig félpályás útzár mellett javítják az algyői Tisza-hidat, pedig 9 éve 528 milliót költöttek rá. A kátyúsodás oka a rossz vízzáró réteg, amit garanciában cserél a kivitelező. Az autósok a sor miatt bosszankodnak.

Tegnap csak a felmart gödör és a forgalmat szabályozó jelzőlámpák utaltak arra, hogy ismét javítják az algyői Tisza-hidat. Olvasóink arra panaszkodtak, egy lélek sem dolgozik a hídon, a lezárás miatti sor pedig kellemetlen. Megírtuk: június 10-étől félpályás útzár mellett garanciális javítást végeznek, a tervek szerint július elejéig.
 

Napraforgó nő a dilatációban

A Szegedre vezető pálya Tisza előtti szakaszán a dilatációból kinőtt a napraforgó, a kátyúzás nyomait is könnyű észrevenni. Egy neve mellőzését kérő szakember azt mondta, a dilatációk takarítása a kezelő feladata, nem a felújítóé. Azt viszont biztosra vette, ha a napraforgó is megél a dilatációban, akkor ott a víz sem folyik le egykönnyen.

– Jelenleg a szigetelés és a pályalemez-kiegyenlítés garanciális javítását végzi a Hídépítő Zrt. Az aszfalton átszivárgó csapadékvíz a hídon lévő víztelenítő rendszerbe nem jut el, télen megfagy, az aszfaltot tönkreteszi. Véleményünk szerint ez kivitelezői hiba. Ezért kellett az utat az elmúlt években többször kátyúzni, és emiatt javították tavaly ősszel is a hidat – mondta lapunknak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. Pécsi Norbert Sándor hozzátette, télen néhány nap elegendő volt az újabb kátyú kialakulásához.

Az algyői Tisza-hídon 2003- ban 25 millió forintból a dilatációs elemeket cserélték, 2004-ben 140 millió forintért a középső szakasz teljes burkolatát felújították. 2005-ben 528 millió forintért újra kicserélték a dilatációs elemeket, a teljes hidat újraaszfaltozták, valamint a tartószerkezetre is jutott pénz. A több százmillió forintos beavatkozást 2011-ig élvezhették az autósok.

Épphogy lejárt a garancia, szétfagyott az aszfalt. Megírtuk: 2011 januárjában 4 autós szenvedett balesetet a 47-es út algyői hídján. A híd közepén, a sávok találkozásánál két méter hosszan és mintegy másfél méter szélesen felgyűrődött az aszfalt – az autósok a sötétben egymás után törték kerekeiket.



A hibát 2012-ig egy 20 kilométer/órás sebességkorlátozó táblával "javították". A Magyar Közút Zrt. szakértők segítségével igazolta, hogy a kátyúkat a felújítás során rosszul rögzített szigetelés okozza, így 2012 márciusában kijavították a 30 méteren tönkrement utat. 2013 őszén is egy hónapon keresztül dolgoztak a hídon.

Az algyői Tisza-híd kálváriája még nem ért véget. Az út még az elmúlt enyhe télben is újra felfagyott, igaz, most már csak 20 méter hosszan. A szigeteléscserét és aszfaltozást június 10-én kezdték. Információink szerint a kivitelező munkásait azért nem lehet a hídon látni, mert éppen szárad a kiegyenlítő réteg. Erre hordják fel a műgyantát, amit szintén szárítani kell, majd a szakítószilárdságát is ellenőrzik. Ha mindent rendben találnak, jöhet a többrétegű aszfalt. A beavatkozás sokmilliós költsége a kivitelezőt terheli, azt viszont senki sem tudja garantálni, hogy a híd nem lesz újra kátyús.

 

További hírek

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

×