Hírek önkormányzat Turisztika Közérdekű információk Események

Hírek

Megemlékezés az 1879-es árvízről

Megemlékezés az 1879-es árvízről

Egy március 7-ei reggel, ami elsodorta a települést, de összesodorta annak lelkeit.
 
140 éve tavasszal a Tisza kilépett medréből. Március 5-étől kezdve napról napra nagyobb teret követelt magának, ezzel elpusztítva számos települést maga körül. Algyő, az akkor közel 3000 lakosú falu 1879. március 7-én hajnalban riadt arra, hogy a folyó elöntötte a települést. A vertfalú és vályogból épült házak egyszerre eltűntek, elmosta, elsodorta azokat a víz. A korabeli leírások szerint szinte csak a templom maradt meg. Algyő sorsa, mint a történelem során már volt rá példa, megpecsételődni látszott, a lakosok a környező településekre kényszerültek költözni.

Pallavicini Sándor, a hitbizományi uradalom őrgrófja egy árvíztől védett területre szerette volna áttelepíteni az egész falut. Ingyen házhelyeket ajánlott fel a szomszédos Sándorfalván a károsultaknak. Ezt azonban a lakosoknak csak alig egyharmada fogadta el. A többiek az árvíztől való félelemmel, az újrakezdés nehézségeivel dacolva itt maradtak. Bár az akkori belügyminiszter írásban erősítette meg Algyő megszűnését, az algyőiek közel 3 éves küzdelem árán 1882-ben újra visszakapták önálló községi státuszukat. 

Gondoljunk egy percre azokra, akik voltak elég bátrak, hogy a semmiből újjáépítsenek egy egész falut! Gondoljunk egy percre azokra, akik tettei arra tanítanak minket, hogy algyőinek lenni büszkeség, hogy az összefogás egy közösség lelke. S bár mindent elsodort az ár, az itt lakók lelkeit megerősítette. Erősítse ez minden algyői lelkét is!

Galéria

További híreink

Kevesen voltak
Kevesen voltak

Csupán tizenkét játékos állt avar mester rendelkezésére. Ekker, Kőhalmi, Kozma és Mikó hiányzott. Tizenegy percig voltunk partiban (5-4). Onnan 15-1-re lépett el szünetig a hazai alakulat.

Éjszakai ivóvízhálózat mosatás
Éjszakai ivóvízhálózat mosatás

Éjszakai ivóvízhálózat mosatás. Az érintett városrészek Baktó, Baktói kiskertek, Petőfitelep, Tápé, Tarján, Makkosháza és Fodorkert, valamint Algyő

Nőnapi zenés est
Nőnapi zenés est

Nőnapi zenés est

Hálózatöblítés
Hálózatöblítés

A Szegedi Vízmű Zrt. 2019. március 8-án (pénteken) a település teljes területén hálózatöblítési munkát végez, a vízminőséggel kapcsolatos lakossági panaszok miatt.

130 millióból újult meg az algyői orvosi rendelő
130 millióból újult meg az algyői orvosi rendelő

A gyógyszertárt, valamint a gyermekorvosi, a fogorvosi és a felnőtt orvosi rendelőt is magába foglaló épületet mintegy 130 millió forintból újították meg Algyőn.